Wij in Mol zijn trots op ons dorp

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Wellie in Mol zen nogal freed op ons dorp


Mol is een landelijke centrumgemeente. Onze gehuchten bruisen. Ons centrum herbergt talrijke instellingen en activiteiten met een regionale uitstraling: scholen, het ziekenhuis, een zwembad, een dynamisch handelscentrum. Postel en de meren maken van Mol een toeristische topbestemming. Allemaal zaken waar we best trots op kunnen zijn. Allemaal zaken die kansen, maar ook uitdagingen met zich meebrengen.

Bruisende dorpen, vitale gemeenschappen

Onze dorpen, wijken en straten zijn de plekken waar we letterlijk samenleven. Het zijn de plaatsen waar onze kinderen opgroeien. Het is de plek waar we thuiskomen. Het is die plek waar we graag onze oude dag willen doorbrengen. Samen met buren, vrienden en kennissen zetten velen zich in om van hun wijk of straat een aantrekkelijke, aangename en veilige omgeving te maken. Verenigingen, scholen, jeugdbewegingen, sportclubs , wijk- en dorpsteams spelen hierin een essentiële rol. Hen verder ondersteunen is voor ons de normaalste zaak van de wereld.

Inwoners kunnen zelf het best inschatten wat de noden van hun dorp of wijk zijn. Hun inzichten zijn voor ons essentieel om tot een goed beleid te komen op maat van het dorp. Wijk- en dorpsteams zijn wat ons betreft erg waardevolle gesprekspartners en goede richtingaanwijzers. Het veerkrachtige dorpentraject in samenwerking met de provincie wordt verdergezet zodat al onze dorpen en wijken aan de beurt zullen komen. De opgebouwde werkingen blijven we verder ondersteunen.

Participatie is voor ons geen loos begrip. Dat hebben we de voorbije periode laten zien en zullen we de komende jaren verder uitbouwen. Onze gedreven adviesraden blijven we ondersteunen en versterken. Bij ingrijpende investeringen en infrastructuurwerken zullen we steeds de bevolking gepast trachten te informeren en betrekken.

Verenigingen – jeugdbewegingen, sportclubs en socio-culturele verenigingen - laten onzedorpsgemeenschappen meeleven met hun activiteiten en prestaties. Ze geven invulling aan het leven van velen, zowel jong als oud. We ondersteunen hen graag zodat ze dit kunnen blijven doen. In de eerste plaats door te investeren in lokalen en terreinen. We willen dit onder andere doen door het systeem van de renteloze leningen gevoelig uit te breiden. Verenigingen en dorpshuizen kunnen blijven rekenen op ondersteuning voor investeringen in infrastructuur. Kosten swingen immers de pan uit, een nieuw reglement voor  infrastructuursubsidies met meer gemeentelijke tussenkomst moet de nodige zuurstof aan onze verenigingen geven. Het maatschappelijke rendement van elke geïnvesteerde euro is ongelooflijk groot en zorgt voor een warme gemeente. Het zo maximaal mogelijk gebruik maken van de (ver)nieuw(d)e infrastructuur is een belangrijk uitgangspunt. Om dit ook in de toekomst financieel haalbaar te houden, willen
we graag jaarlijks een deel van het gemeentelijk overschot storten in een verenigingeninfrastructuurfonds, zodat de noden van de verenigingen kunnen ingevuld worden. Om de drempel voor verenigingen en clubs zo laag mogelijk te houden om gebruik te maken van de ondersteuningsmogelijkheden streven we naar heldere en eenvoudige procedures en eenduidige en toegankelijke communicatie hierover.

De sportsite Donk bouwen we uit tot een moderne multisportcampus waar meerdere clubs hun thuishaven vinden. Ook op andere sportlocaties willen we modernisering- zoals bv. kunstgraspleinen - extra mee ondersteunen. De afgelopen jaren met het grillige klimaat toonden aan dat hierin investeren ook belangrijk is, om voldoende trainingsmogelijkheden het ganse jaar door te kunnen voorzien voor onze  sportievelingen. Op de sportsite Den Uyt creëerden we een unieke sportsite voor balsporten, atletiek en zwemsport. We wensen deze site verder te onderhouden en in te spelen op mogelijke opportuniteiten.

De school en het speelpleintje als kloppend dorpshart

De dorpsschool is de plek waar kinderen elkaar en de wereld leren kennen. Het is een plek van uitwisseling en ontmoeting, niet alleen voor de kinderen maar ook voor (groot-)ouders en leerkrachten. Het is voor ons dus een absolute must om de bestaande dorpsscholen te behouden. De schoolinfrastructuur kan ook buiten de schooluren een vitale rol spelen voor de lokale gemeenschap. Daarom blijven we pleiten voor een brede school die openstaat voor de lokale gemeenschap. Bij het bouwproject van de school van Ezaart is een sporthal voorzien die ook na de schooluren goed kan gebruikt worden. Ook andere gemeente-infrastructuur kan wat ons betreft opengesteld worden voor gebruik door lokale verenigingen.

Veilige schoolomgevingen zijn een must. Variabele zone 30-borden, toezicht door de wijkagent, verkeerslessen op het verkeerspark en een omgeving waarin de fietser en voetganger maximaal tot zijn recht komt moeten hier mee voor zorgen. Met elke school en hun ouderraad willen we een regulier overleg over hoe de mobiliteit rondom de school verbeterd kan worden. Ook de kindergemeenteraad kan hierin een rol opnemen.

Groene ontmoetingsplaatsen met zit- speel- en bewegingsruimte horen thuis in elke buurt van onze gemeente. Een prachtig voorbeeld hiervan is de Groene WIJ in Gompel . Ook de Kiosk in Wezel, site Galbergen en de 15 Kapellekens in Achterbos zijn centrale groene longen die met de nodige inspraak versterkt werden. Ook kleinere pleintjes en plekjes zijn enorm waardevol. We streven ernaar deze op zeer regelmatige afstanden te voorzien of op te waarderen. Dit in samenspraak met de buurt zo streven we naar maximaal eigenaarschap door de buurt.

Het dorp is mijn thuis, de plek waar ik me geborgen voel

Om het dorpse karakter van onze gehuchten te behouden maakten we een verdichtingsvisie op. Deze willen we in praktijk brengen en door de provincie laten bekrachtigen. Na een grondige evaluatie kan deze dan omgezet worden in een bindend ruimtelijk kader. Hierdoor worden duidelijke regels opgelegd voor grote bouwprojecten en verkavelingen in de gehuchten. Ook een verdere evaluatie van het RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) centrum dringt zich op.

Na het maken van een verdichtingsvisie is het tijd voor het uitwerken van een effectieve woonvisie. Hiervoor is het zeer belangrijk om de nodige kennis te bundelen over de verschillende beleidsdomeinen heen (ruimtelijke ordening, mobiliteit, openbare werken, milieu en groen, leefbare buurten, armoedebeheersing, …) om een werkbare woonvisie te creëren en deze toe te passen. Om dit efficiënt te kunnen doen werven we een wooncoördinator aan.

Wij geloven dat een kwalitatief dak boven je hoofd één van de meest essentiële menselijke noden is. Gezien de krapte op de betaalbare woningmarkt en de groeiende wachtlijsten voor sociale woningen, vinden wij het zeer belangrijk om te blijven inzetten op een gediversifieerd en gespreid aanbod van sociale huisvesting.

We streven naar kwalitatief en betaalbaar wonen in eigen dorp, daar waar mogelijk levenslang. We staan open voor nieuwe samenlevings- en woonconcepten en integreren deze in het ruimtelijk kader van onze gemeente. Daarnaast willen we passende ondersteuningsmechanismen zoals subsidies of een informatieaanbod uitwerken dat kwalitatief en betaalbaar wonen in eigen dorp mogelijk maakt. Hierbij hebben we ook aandacht voor de groep die net niet in aanmerking komt voor een sociale woning of net uit de boot valt op de private woningmarkt. We zoeken hiervoor inspiratie bij andere steden die hier recent beleid rond
ontwikkelden. Initiatieven zoals “de verhuurpromotor” en “het pandschap” willen we blijvend ondersteunen.

De aanmoedigingspremie voor verhuurders aan het sociaal verhuurkantoor willen we zeker behouden.

Voor huurwoningen leggen we een verplicht conformiteitsattest op, om de minimale woningkwaliteit te garanderen. Ook voor woningen die eigendom zijn van de bewoners willen we onderzoeken welke maatregelen we kunnen nemen om ook in deze woningen de woningkwaliteit te verbeteren.

Voor Egelsvennen, Bosveld en Kerkelanden, wijken met een hoge erfgoedwaarde waar er zich zeer noodzakelijke renovaties opdringen, willen wij maximaal samenwerken met de woonmaatschappij en andere relevante actoren om deze renovaties tot een goed einde te brengen.

We willen onderzoeken welke wijken in aanmerking komen om te transformeren naar woonerf. Door kleine gerichte aanpassingen en extra groenvoorziening kunnen we deze bestendigen en de straat teruggeven aan de bewoners. Zo kunnen kinderen er veilig spelen en buurtbewoners elkaar in alle rust ontmoeten.

De kerk wordt vaak beschouwd als een ankerpunt in een buurt. In samenspraak met de kerkelijke overheid hebben we de voorbije jaren een ‘kerkenplan’ ontwikkeld. In 2025 moet er een nieuw geactualiseerd plan opgemaakt worden. Graag werken we door op de ingeslagen weg en trachten we met een participatietraject de kerken die niet langer gebruikt worden voor de eredienst een zo sterk mogelijke nieuwe invulling te geven die gericht is op de buurt.

Erfgoed is ontzettend belangrijk als leidraad en houvast voor onze inwoners. Vanuit ons gemeenschappelijk verleden bouwen we immers samen aan onze toekomst. Elk gehucht heeft zijn eigenheid, daarom willen we bijkomend inzetten op de ontsluiting van erfgoed in de dorpen. Dit kan door kleine ingrepen: een infobord, QR-codes, themawandelingen, lezingen, … maar ook door de erfgoedparels in onze gehuchten gewoon spontaan in de kijker te zetten.

In samenwerking met Stuifzand maken we werk van een grondige inventarisatie van ons onroerend erfgoed. Op basis hiervan kunnen we dan een gedragen lokaal beleidskader uitwerken rond onroerend erfgoed.

Met onze 17 kermissen in Mol willen we blijven inzetten op beleving in onze dorpen en het centrum. Elke kermis is een heus volksfeest en dit willen we zo houden door goed samen te werken met de dorpsscholen, dorp- en wijkteams en de plaatselijke horeca.

We blijven pleiten voor het behoud van onze wekelijkse dierenmarkt. 140 jaar traditie mag en kan niet verloren gaan! En dit uiteraard met respect voor het welzijn van de dieren.

Gerelateerde standpunten