Mia Cattebeke looft het kermiscomité Heule-Watermolen

Publicatiedatum

Auteur

Frank Maes

Deel dit artikel

Tijdens de Gemeenteraad van 15 april 2024 bracht Mia Cattebeke de schenking van het kunstwerk De Molenaar door het Feestcomité van Heule-Watermolen - onder het voorzitterschap van Jean-Pierre Gheysens, op de Watermolen beter bekend als ‘meester Jean-Pierre’ - onder de aandacht en dit om meerdere redenen.

Enerzijds is er de schenking, anderzijds onderlijnt dit de grote belangloze inzet van heel wat vrijwilligers, een bewijs dat dergelijke buurtinitiatieven de nodige erkenning én ondersteuning verdienen.

Het beeld ‘De Molenaar’ wordt gemaakt door de getalenteerde lokale kunstenaar Philippe Moerman (foto) – een kunstenaar die al jaren droomt van een eigen kunstwerk in de eigen stad. ‘Geen sant in eigen land’ is vaak van toepassing – maar hier wordt het tegendeel waar! Het beeld krijgt immers een mooie plek op Watermolenwal.

Mia bedankte Philippe Moerman nu al voor zijn prachtige creatie en kijkt uit naar de onthulling ervan bij de opening van Watermolen-kermis begin juli.

Het kunstwerk, dat het rad van een watermolen en een molenaar voorstelt, symboliseert niet alleen de rijke geschiedenis van deze levendige gemeenschap, maar ook het belang van eigenheid, identiteit, samenhorigheid en verbondenheid.

Voor een Feestcomité dat al 80 jaar lang mensen bijeen brengt door feesten te organiseren, al 60 jaar een Tineke van de Watermolen kiest, en op meerdere manieren via activiteiten geld in het laadje brengt om dit in stand te houden, is de schenking van De Molenaar een betekenisvolle bijdrage aan het culturele erfgoed van de stad.

Een wetenswaardig detail: het kunstwerk wordt betaald met centen vergaard uit de verkoop van oud ijzer dat consequent door ‘meester Jean-Pierre’ en zijn team opgehaald wordt!
Zowel duurzaamheid, als maatschappelijk engagement, als gratuite inzet, als burgerzin, spelen hier dus een mooie rol.

Mia Cattebeke vroeg dat het stadsbestuur dit alles op waarde weet te schatten en er passende erkenning aan zal geven.

Zij roept dan ook op tot het tonen van appreciatie voor het totale kermisbestuur en hun bezielende voorzitter, Jean-Pierre Gheysens.

Het is belangrijk, dat dergelijke initiatieven van vrijwilligersorganisaties erkend en gewaardeerd worden door het stadsbestuur. Het toont immers de kracht van identiteit en samenwerking in een buurt.
“Laten we samen het belang van cultuur en verbondenheid benadrukken en dit kunstwerk als symbool van gemeenschapszin koesteren” aldus Cattebeke.

Nieuws uit Kortrijk

CD&V Kortrijk steunt kandidatuur Kortrijk Culturele Hoofdstad 2030

Namens CD&V Kortrijk sprak raadslid Jean de Bethune volmondige steun uit voor de kandidatuur van Kortrijk op de titel 'Culturele Hoofdstad 2030'. Vooral de keuze om via cultuur te werken aan het verhogen van mentaal welzijn zien we als een versterkend element.

Busje komt niet (meer)

Raadslid Mia Cattebeke bracht op de gemeenteraad van 10 juni de herschikking van de buslijnen ter sprake. 'Buslijnen en -haltes zijn niet meer gebruiksvriendelijk voor, vooral, minder mobiele mensen'.

Kies voor zekerheid!

Wat is de échte inzet op 9 juni?
Het antwoord is simpel: zekerheid. U de zekerheid geven waar u recht op hebt. Zeker van meer netto, meer tijd en meer veiligheid.