Na gemeenteraad nog geen uitgebreid bestuursakkoord.
Maandag (27/01) startte de eerste ‘inhoudelijke’ gemeenteraad van de nieuwe legislatuur. We hekelen het feit dat er nog geen uitgebreid bestuursakkoord klaarligt voor Mechelen, zoals in andere centrumsteden. “De verkiezingen toonden toch aan dat er een ander beleid moest komen, maar nu hebben we het gevoel dat het ‘business-as-usual’ loopt. Wat zijn de nieuwe accenten, waar is Vooruit?”
Bij de lokale verkiezingen in Mechelen verloor de stadslijst Voor Mechelen (Open VLD en Groen) de meerderheid. Ze vormden daarom met Vooruit een coalitie en stelden samen een ‘Hoofdlijnenakkoord’ voor, een summiere opsomming van zo’n 10-tal pagina’s lang. Andere centrumsteden werkten uitgebreidere bestuursakkoorden uit, van Oostende (40 pagina’s) tot recent Genk (60 pagina’s) of Antwerpen die de kroon spant met 100 pagina’s.
“Het gaat ons niet om het aantal pagina’s” vertelt Stefaan Deleus “maar over het feit dat we starten met een nieuwe politieke legislatuur maar toch het gevoel hebben dat er weinig is veranderd. Het lijkt wel ‘business-as-usual’ terwijl de Stadslijst toch heel wat stemmen verloor en nu moet samenwerken met een nieuwe coalitiepartner Vooruit?”
“Zo zijn er de voorbije weken toch al duidelijk wat pijnpunten naar boven gekomen” vervolgt Karl Lauwers. “Burgemeester Somers zei bij zijn eedaflegging dat de discussie rond de Vesten was beslecht met de verkiezingen, maar ze hebben toch veel stemmen verloren en wou ook Vooruit daar geen andere aanpak met meer participatie? Uiteraard zullen we onze stem op de gemeenteraad laten horen, maar we hadden toch graag een uitgebreider ‘politiek bestuursakkoord’ gehad waarover we konden debatteren.”
Business-as-usual of politiek vacuüm?
CD&V kan begrijpen dat de opmaak van een begroting wat meer tijd vraagt, een officiële meerjarenplanning moet dan ook pas tegen eind 2025 klaar zijn. Het nieuwe Mechelse stadsbestuur gaf aan dat een allesomvattend beleidsplan er pas komt ‘na gesprekken met het middenveld en andere Mechelaars’. “Maar daarover horen we nog niets. Zou het zijn omdat de budgettaire situatie in Mechelen ertoe leidt dat men eerder moet besparen?” vraagt Nicole Van Dessel haar af.
We verwijzen tot slot ook naar het recent dossier van de windmolen in Battel. “Hoewel wij ook voor hernieuwbare energie zijn, zijn de lokale inwoners zeer bezorgd. Men organiseert dan wel een infosessie met Ecopower, maar de mensen hebben weer het gevoel dat dit zonder een echt participatietraject met de buurt werd beslist. Inspraak bleek toch net een pijnpunt in de voorbij verkiezingen, Vooruit maakte daar toch ook een punt van? Terwijl we nu toch vooral het gevoel hebben dat het ‘business-as-usual’ blijft, of dat we in een politiek vacuüm zitten.”