Op donderdag 23 mei werd een open KliMiNa-raad (Klimaat-, milieu- en natuurraad) gehouden en de leden van de raad kozen voor de film "Wolf" en een toelichting van Jan Loos van "Welkom Wolf". Heel wat geïnteresseerden zakten af en stelden hun vraag. Ook bevoegd schepen Caroline Van der Heyden stelde enkele kritische vragen aan Jan Loos.
Het is op zich mooi dat zo een groot dier zich hier terug komt vestigen in onze contreien want dat betekent alleen maar dat onze biodiversiteit erop vooruit gaat. Maar het zorgt spijtig genoeg in ons dichtbevolkt Vlaanderen ook voor conflicten. Voor eigenaars van kleine grazers zoals schapen en pony's, maar zelfs ook met runderen, zorgt de komst van deze grote carnivoor voor heel wat stress en spijtig genoeg ook effectieve verliezen van hun dierbare dieren. Sinds de terugkeer van de wolf zijn er zowel bij landbouwers als bij particulieren al meer dan 550 dieren gedood, gekwetst en verdwenen. Er kunnen wel preventieve maatregelen genomen worden die (deels) terugbetaald worden maar de verantwoordelijkheid wordt zo wel sterk bij de eigenaars zelf gelegd. Jan Loos gaf toe dat het spijtig is dat niet iedereen een aanspraak kan doen op deze subsidies maar dat dit enkel beperkt wordt tot eigenaars in de risicozones. En niet elke eigenaar is goed op de hoogte waar er zich nu effectief wolven bevinden. Geen simpele opdracht dus. Tinne Rombouts pleitte vorige week nog voor een beter waarschuwingssysteem waarbij landbouwers en eigenaars verwittigd zouden worden bij de komst van een wolf, ook buiten de risicozones.
We moeten in ieder geval zorgen voor een beleidskader waarbij er een beter evenwicht wordt ontwikkeld tussen de ecologische meerwaarde en de socio-economische en sterk verstedelijkte realiteit van Vlaanderen. Dit door een combinatie van een gericht populatiebeheer en een betere financiële ondersteuning van de land- en tuinbouwers en particulieren.