Warm in zorg en welzijn

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Dankzij de doorgedreven aanpak van onze schepen, Ann Van Essche, staat zorg en welzijn hoog op onze agenda. In het Izegem van morgen moeten we het zorg- en welzijnsaanbod verder afstemmen op kwetsbare doelgroepen zoals ouderen, alleenwonenden, jongeren of gezinnen met een armoederisico.

  1. Het welzijnsbeleid van Izegem moet gericht zijn op alle inwoners, ongeacht hun achtergrond. Om een efficiëntere hulpverlening te waarborgen, willen we alle sociale diensten dichter bij elkaar brengen, zodat elke inwoner, ongeacht leeftijd of sociaaleconomische status, snel en adequaat geholpen wordt.
  2. Circuliz biedt een ruimte waar initiatieven samenkomen en samenwerken. De Fietsbieb, Babytheek en De Stamper vonden onderdak in Circuliz, dat niet alleen een multifunctionele ruimte biedt maar ook een ontmoetingsplek is waar samenwerking en kruisbestuiving kunnen plaatsvinden, zoals kookworkshops en opleidingsavonden. Dit geeft De Stamper ook de mogelijkheid om verder te groeien tot een sociale kruidenier.
  3. We roepen kinderarmoede een halt toe. Eén van de verdiensten van het armoedebeleidsplan is dat het alle initiatieven van onze stad bundelt en de resultaten meetbaar maakt. Om de stijging van de kinderarmoede een halt toe te roepen willen we een actieplan met focus op het kind inbedden in het armoedebeleidsplan. We verschuiven ook de nodige budgetten om die focus te ondersteunen.
  4. Er is nood aan meer samenwerking tussen scholen en het Sociaal Huis voor armoedebestrijding. De brugfiguren spelen een essentiële rol in het detecteren van armoede en het doorverwijzen van gezinnen naar de juiste hulpverlening. Er is een groeiende behoefte aan meer brugfiguren, vooral in het lager onderwijs, om deze ondersteuning verder uit te breiden.
  5. We maken werk van een UITPAS Midwest. Daarbij krijgen Izegemnaren in armoede de kans om activiteiten aan een verminderd tarief mee te pikken in de brede regio. Om het aanbod bekend te maken, nemen we de aanbevelingen van de studie “Vrije tijd? Een basisrecht!” mee in de hervorming.
  6. Naar een structurele waardering voor onze welzijnsverenigingen. We hebben in Izegem heel wat verenigingen die zich met zorg engageren om het leven van elke Izegemnaar te ondersteunen. De waardering van de stad voor dat essentieel stukje beleid mag zich ook in centen vertalen. Daarom streven we naar een structurele bijdrage en gaan we aan de slag met de adviezen die ze ons meegeven. 
  7. Izegem ondersteunt ouders actief bij het vinden van kinderopvang en buitenschoolse opvang. Ondanks een daling in subsidies blijft de stad zich inzetten om voldoende en kwalitatieve opvangplaatsen te voorzien. We moeten verder inzetten op een sterk lokaal beleid voor buitenschoolse opvang en activiteiten, in nauwe samenwerking met ouders, scholen en stedelijke diensten.
  8. We moeten wakker liggen van het mentaal welzijn van onze jongeren. Het huidige aanbod van diensten zoals het Tejo-huis, CAW, de jeugdwelzijnswerkers en OverKop moet zo goed mogelijk op elkaar afgestemd worden. Om de drempel te verlagen en deze hulp toegankelijker te maken, moeten jongeren en ouders beter weten waar ze terechtkunnen. We brengen alle partners samen om een actieplan te ontwikkelen, waarbij ook ons jeugdhuis een rol kan spelen.
  9. De toenemende zorgbehoefte bij senioren vraagt om een grotere focus op thuiszorg. Residentiële zorg alleen zal niet volstaan om de zorgvraag van senioren op te vangen. Thuiszorg via Zorg Izegem is een volwaardige oplossing om ouderen langer in hun vertrouwde omgeving te laten wonen met de nodige ondersteuning.
  10. De stad moet een mantelzorgpremie in het leven roepen. We kiezen daarbij voor een eenvoudige procedure met zo weinig mogelijk administratie waarbij er ook geen leeftijdsbegrenzing wordt gesteld. Belangrijkste elementen zijn dat de zorgbehoevende in de gemeente woont en dat er slechts één mantelzorger per zorgbehoevende in aanmerking komt voor de volledige premie. 
  11. We roepen de eenzaamheid bij thuiswonende ouderen een halt toe. Tijdens de coronaperiode werden daartoe vrijwilligers ingeschakeld om af en toe telefonisch een babbeltje te slaan met onze ouderen. Een babbeltje in de strijd tegen eenzaamheid, meer hoeft dat soms niet te zijn. Cd&v wil die vrijwilligers opnieuw rond de tafel zetten om bottom-up werk te maken van een duurzaam actieplan.
  12. Zorg Izegem moet zijn lokaal dienstencentrum decentraliseren om senioren beter te bereiken. Momenteel runt Zorg Izegem één dienstencentrum in De Leest en biedt het maaltijdpunten aan in zeven wijken. Er wordt onderzocht of het mogelijk is de werking van het dienstencentrum te decentraliseren. Aangezien ook steeds meer ouderen in het stadscentrum wonen, zou het best ook daar zijn onderkomen vinden.

Heb je na het lezen van onze speerpunten nog een vraag of opmerking? Aarzel dan niet om ons een mailtje te sturen via [email protected]. We bezorgen je met plezier een antwoord.

Gerelateerde standpunten