Besturen in overleg

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Het mag niet verrassen dat we met cd&v Izegem geloven in dialoog. Meer dan ooit moet ook de stad inzetten op open communicatie. Transparantie en inspraak zijn cruciaal om tot een beleid te komen waarbij iedereen gehoord wordt en besluiten breed gedragen zijn.

  1. Izegem heeft nood aan een uniform portaal voor klachten en vragen. We willen de kwalitatieve dienstverlening van ons personeel verder verbeteren door een uniform platform te creëren. We kijken daarvoor naar het 1788-systeem in Roeselare of het 1750-systeem in Wingene, dat burgers zowel digitaal (eventueel met qr-codes), telefonisch als fysiek helpt om hun weg te vinden door administratieve rompslomp en meldpunten, met focus op bereikbaarheid en menselijkheid.
  2. Het online meldpunt meldingen.izegem.be willen we vernieuwen en integreren in bovenstaand portaal. Door de nieuwste technologie te gebruiken zorgen we dat burgers ook live op de hoogte kunnen zijn van de meldingen die ze doorgeven. Wanneer bekende pizza-fastfoodketens erin slagen om ‘in de oven’ en ‘onderweg’ als status van je bestelling te communiceren, dan moet de status van vragen en opmerkingen ook vlot voor burgers terug te vinden zijn.
  3. De stad moet meer en beter communiceren over wegenwerken en infrastructuurwerken. Burgers willen duidelijkheid over wat er gebeurt, wanneer en waarom, of het nu gaat om wegenwerken of tijdelijke parkeerverboden. Samen met de communicatiedienst zoeken we naar manieren (van brief tot landingspagina) die dergelijke informatie vlot kunnen ontsluiten. Zodat iedereen vlot geïnformeerd is en niet uit de lucht komt gevallen.
  4. Naar analogie van factcheck.vlaanderen, richten we in onze stad een factcheck.izegem op. Via een landingspagina en accounts op sociale media ontkrachten we lokale hoaxes, gespin en desinformatie. Want ook over lokale dossiers lees je online nogal wat nonsens. Om politieke neutraliteit te garanderen, willen hiervoor een samenwerking opzetten tussen de communicatiedienst van onze stad en Izegemse perscorrespondenten en journalisten.
  5. Op financieel vlak moeten we onze stad beheren als een goede huisvader. We kunnen het ons niet permitteren om de schuldgraad te laten ontsporen. Gezond financieel beleid betekent ook keuzes maken én springen op het juiste moment. Historisch lage rentes moet de stad aanwenden om te investeren. Gecombineerd met een kerntakendebat zorgen we ervoor dat onze organisatie op een Lean-leest wordt geschoeid.
  6. We nemen alle patrimonium-gerelateerde subsidies van onze stad onder de loep. Via een impactscore bekijken we of elke subsidie het effect heeft waarvoor ze in het leven is geroepen. We aligneren ons beleid ook met nieuwe zorgen die in onze samenleving worden geuit.
  7. We zetten druk op Vlaanderen voor een betere structurele financiering. Alle politieke fracties moeten druk uitoefenen op hun bovenlokale vertegenwoordigers om het Izegems aandeel in het gemeentefonds te verhogen en om ervoor te zorgen dat bij bevoegdheidsoverdrachten ook de bijbehorende middelen volgen. Daarnaast moeten we een vuist maken tegen de versubsidiëring van Vlaanderen, waarbij subsidies voor lokale projecten aan de grillen van een minister zijn overgeleverd.
  8. De politiek moet beschikbaar, luisterbereid en stichtend zijn. Op vandaag zet de stad in op verschillende vormen van participatie, maar vaak is dat weggelegd voor de happy few. De stad moet het participatie-aanbod uitbreiden en zorgen voor een verderzetting van geslaagde projecten zoals het burgerpanel en de kinderraad. Ook de herwaardering van de adviesraden moeten we hoog op de agenda zetten.
  9. Met een volwaardige schepen van onderwijs slaan we bruggen tussen het Izegems onderwijslandschap en het stadsbestuur. Of het nu gaat om een verkeersveilige schoolomgeving, het mentaal welzijn van jongeren, doorstroom en connectie met het bedrijfsleven... De Izegemse scholen zijn in heel wat dossiers een geprefereerde partner om bepaalde dossiers mee uit te werken. Een volwaardige schepen van onderwijs is daarom een logische verbindingsfiguur tussen beleid en werkveld. 
  10. We voegen de categorie ‘professionele gebruikers van de open ruimte’ toe aan de vertegenwoordigers van de maatschappelijke geledingen in de Izegemse Gecoro. Op die manier geven we ook onze land- en tuinbouwers opnieuw een stem bij de langetermijnplanning op vlak van ruimtelijke ordening in onze stad.
  11. We moeten bruggen bouwen tussen oude getrouwe en nieuwe Izegemnaren. Nieuwkomers moeten zo snel mogelijk hun plaats vinden in onze stad. Enkel op die manier zorgen we ervoor dat ze mee zorg dragen voor een stad die ook de hunne is. Om dat beleid vorm te geven moet de Idee-raad onze eerste partner zijn om de nodige expertise te bieden.
  12. Beleidsbeslissingen moeten genomen worden met oog voor de diverse doelgroepen van onze stad. Elke beleidsbeslissing moet bekeken worden vanuit verschillende perspectieven: jeugd, senioren, personen met een handicap, ondernemers, alleenwonenden, personen in armoede... Problemen bekijken door de bril van een ander, zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. We moeten zowel de politiek als de ambtenarij de nodige teugels geven om verder te kijken dan het eigen referentiekader.
  13. We moeten de polarisering in de gemeenteraad een halt toe roepen. Het herstellen van het vertrouwen in onze democratie kan enkel lokaal beginnen. Meerderheid en oppositie moeten samen zoeken naar manieren om het commissiewerk op te waarderen (eventueel met volwaardige stemmingen) en om de gemeenteraad meer te laten zijn dan een veredelde stemmachine.
  14. We zijn met cd&v Izegem geen voorstander van verplichte fusies. Op voorwaarde dat een fusie van onderuit groeit, in deelnemende steden en gemeenten voldoende draagvlak heeft én de eigenheid van elke entiteit garandeert, zijn fusies voor ons wel bespreekbaar. Bovendien moeten de winsten voor de bevolking ook op lange termijn duidelijk zijn.

Heb je na het lezen van onze speerpunten nog een vraag of opmerking? Aarzel dan niet om ons een mailtje te sturen via [email protected]. We bezorgen je met plezier een antwoord.

Gerelateerde standpunten