Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Als je met Izegem stappen vooruit wil zetten is focus in beleid belangrijk. Onze focus is duidelijk, maar dat wil niet zeggen dat we over andere beleidsdomeinen geen uitgesproken mening hebben. Heb je een vraag over een thema dat niet aan bod kwam? Aarzel dan niet om ons een mailtje te sturen via [email protected]. We bezorgen je een antwoord en plaatsen dit na afloop ook op deze sectie van onze website.

  1. Hoe zit dat nu eigenlijk juist met de centrumbrug in onze stad? 
    Het goedgekeurde projectplan voor de opwaardering van het kanaal Roeselare-Leie schetst het toekomstig traject dat wordt uitgezet om de opwaardering van het Kanaal Roeselare-Leie projectmatig en budgettair verder vorm te geven binnen het Seine-Schelde programma. De vooropgestelde einddatum van de projectplannen loopt momenteel tot 2042. Het projectdeel rond de opwaardering (en verhogen) van de bruggen loopt tot 2040. Dat wil meteen ook zeggen dat de centrumbrug nog minstens 10 jaar onaangeroerd zal blijven. Dat werd nogmaals bevestigd op de Staten Generaal van het Kanaal van 30 september 2024 waarop alle Izegemse gemeenteraadsfracties werden uitgenodigd. Helder dus. 
  2. Hoe kijken jullie naar Ventilus?
    Met Vlaams Parlementslid Bart Dochy voorop is cd&v dé partij die Ventilus ondergronds wil duwen. Het noodzakelijk versterken van het elektriciteitsnet in West-Vlaanderen en voorzien van een back-up voor de hoogspanningslijn van Stevin (richting Maldegem) moeten als twee afzonderlijke projecten gezien worden. Wanneer we omgevingskwaliteit en gezondheid combineren met vooruitgangsoptimisme, dan is een ondergrondse verbinding de enige juiste keuze. Onze stad moet in die strijd een trekker worden.
  3. Hoe willen jullie de CO2-uitstoot in onze stad beperken?
    De grootste winsten op vlak van uitstoot zijn te boeken bij ons patrimonium. Daarom willen we in samenspraak met de intergemeentelijke woondienst het energiehuis versterken om huishoudens te begeleiden bij renovatie en energiebesparing. We helpen bouwers en verbouwers om doorheen de bomen het bos te zien. We zetten in op wijkgerichte actieplannen om energieverbruik te verminderen en het gebruik van hernieuwbare energie te stimuleren.
    In samenwerking met WVI en energiecoöperaties willen we de dakenscan in de bedrijvenzones benutten om extra zonnepanelen te plaatsen. Hiermee stimuleren we hernieuwbare energie en ondersteunen we lokale bedrijven in hun energietransitie. We passen dat uiteraard ook toe op onze eigen stadsgebouwen.
    De vergroening van het wagenpark, het verder uitbreiden van het aantal laadpunten, het verledden van onze openbare verlichting… het zijn allemaal zaken die reeds werden opgestart en die verder gezet moeten worden.
  4. Hoe maken we Izegem weerbaar voor noodweer zoals de afgelopen weken in Centraal-Europa of enkele zomers terug in Wallonië?
    We moeten waakzaam blijven voor de gevolgen van de klimaatverandering. Tegen waterbommen en andere extreme weersituaties, valt weinig te beginnen. Toch mogen we niet bij de pakken blijven zitten en moeten we de buffercapaciteit van onze stad en de ruime regio opvoeren. Daarom voeren we de actiepunten in het hemelwater -en droogteplan integraal uit en maken we met de provincie verder werk van een WestWaterplan zodat we ook regionaal aan oplossingen werken.
  5. Waarom moeten burgers die geen reclame willen een nee-sticker op hun bus kleven? Zou dat niet beter omgedraaid worden?
    Er is Vlaamse wetgeving op komst rond de ja-sticker. Die zal binnenkort de nee-sticker vervangen. Daarbij wordt het principe omgedraaid. Wil je wél reclame in de bus, dan moet je een sticker hangen, anders niet meer. In mei 2023 werd de ja-sticker in het Lokaal Materialenplan 2023-2030 goedgekeurd door de Vlaamse overheid, maar een concrete timing om die in te voeren, is nog niet voorhanden. Hopelijk snel een uitvoeringstermijn dus.

Gerelateerde standpunten