Inclusieve groene ontmoetingsplekken in Kwaadmechelen

Publicatiedatum

Auteur

Patrick Bosmans

Deel dit artikel

De gemeente Ham diende een projectaanvraag  'Programma voor Plattelandsontwikkeling - Europees Herstelfonds (PDPO III)' in.  Op die manier wensen ze in de woonkern Kwaadmechelen groene ontmoetingsplekken te realiseren en deze door middel van een educatieve wandelroute en de wandelknooppunten te verbinden met het platteland. Het project bestaat uit 3 deelprojecten:

  • inrichting van een groene ontmoetings- en belevingsplek aan jeugdhuis De Stip;
  • herinrichting van het fiets- en wandelrustpunt "de Ambertuin";
  • realisatie van een educatieve wandelroute rond de thema's klimaat, duurzaamheid en groenbeleving;

De gemeente Ham wenst in de woonkern Kwaadmechelen groene ontmoetingsplekken te realiseren en deze door middel van een educatieve wandelroute en wandelknooppunten te verbinden met het platteland.
Het project zorgt voor een verbetering van de omgevingskwaliteit en richt zich tot de inwoners van Kwaadmechelen en kinderen binnen de gemeente die gebruik kunnen maken van de inrichting van de omgeving van jeugdhuis De Stip. Deze plekken zullen ook ingeschakeld worden bij de zogenaamde ͞buurtbabbels͟ die de buurtwerkers regelmatig organiseren.

Met het project wordt vooral ingezet op de problematiek van vereenzaming die tijdens de lockdown periode van de Covid crisis sterk aanwezig was in de maatschappij maar die ook nu nog steeds de nodige aandacht verdient.

Gisteren werd op de gemeenteraad beslist dat het Regionaal Landschap Lage Kempen de gemeente hier zal bijstaan met het maken van inrichtingsplannen, de uitvoering ervan voorbereiden en verder begeleiden. 

Het project voorziet in een laagdrempelig aanbod voor eigen bevolking van Ham als recreatieve gebruikers van buiten Ham om zo Ham te leren kennen als een aangename, groene plattelandsgemeente.  In het project wordt via participatie een draagvlak gezocht : input jeugdhuis, jeugdraad en omliggende woningen bij de inrichting van de zone aan De Stip, de 2 scholen bij de inrichting ter hoogte van hun school, natuurpunt en bewoners bij de inrichting van de Ambertuin langs het toeristisch fietspad.

Intern worden meerdere diensten betrokken om het project mee vorm te geven: jeugddienst, buurtwerker, groendienst, technische dienst,͙ Het resultaat moet leiden tot een verhoging van het aanbod voor alle kansen- en leeftijdsgroepen. 

Een deel van de Hamse horeca is gelegen langs het tracé van de educatieve wandelroute waardoor zij mee kunnen inspelen op het aanbod naar de extra gebruikers. Het aantal gebruikers van de educatieve wandelroute kan meetbaar gemaakt worden door het inscannen van een QR-code bij de start.

Herinrichting fiets- en wandelrustpunt Ambertuin in de Spoorwegstraat.

Deze locatie is gelegen ter hoogte van het kruispunt Spoorwegstraat/Merelstraat en tevens naast het toeristisch fietspad dat de 2 woonkernen (Oostham en Kwaadmechelen) met mekaar verbindt.
De ambertuin werd in het verleden ingericht als voorbeeld van ecologisch tuinieren en demoplaats voor thuiscomposteren. Aangezien er geen compostmeesters meer actief zijn in de gemeente, wordt de demoplaats al enkele jaren niet meer gebruikt. De bestaande picknick- en rustbanken van de ambertuin zijn aan vervanging toe. Bedoeling is om deze locatie te vernieuwen en verder uit te breiden met o.a.
speelnatuurelementen. Bovendien zal de ambertuin in de toekomst ook ingezet worden als toegangspoort tot het nieuwe natuurgebied ͞Veldhovenheide͟ van Natuurpunt dat hieraan grenst.
Natuurpunt zal een infobord op deze locatie plaatsen met uitleg over het gebied en tevens aanduiding van wandelroutes. Het Regionaal Landschap Lage Kempen zal ingezet worden voor het opstellen van een
inrichtingsplan en voor de coördinatie bij de uitvoering van de werken.  

Realisatie van een informatieve wandelroute rond de thema's klimaat, duurzaamheid en groenbeleving

"De geplande wandelroute verbindt verschillende groenzones met mekaar, waaronder deze aan jeugdhuis De Stip en de Ambertuin., vertelt schepen van jeugd Debbie De Bruyn, "Bijkomend worden nog nieuwe groenelementen ontwikkeld evenals een trage weg verbinding tussen de Roggestraat en de Vlasstraat.  Het gaat om een informatief en inclusieve wandelroute voor kinderen rond het thema klimaat en groenbeleving waarbij nog bijkomende landelijke groenelementen ontwikkeld worden."  Er worden brugjes en een vlonderpad voorzien in de Tarwe-, Koren- en Driehoekstraat.

Duurzaamheid staat hierbij centraal. Op een speelse, educatieve manier wordt het bewustzijn rond klimaat: belang groenstructuren, waterschaarste, nut van hemelwaterinfiltratie, vermijden van hitte-eilanden worden aangehaald.

Tessenderlo-Ham_nieuws

Proficiat aan de nieuwe voorzitsters!

Na de lokale verkiezingen volgen statutair interne bestuursverkiezingen. Tussen 1 januari en 16 februari gaan de lokale CD&V-afdelingen over tot de driejaarlijkse vernieuwing van de lokale partijraden.

De leden van elke afdeling verkiezen hun lokale voorzitter. ook de lokale voorzitters van de erkende netwerken (JONGCD&V, Vrouw en Maatschappij) worden (her)verkozen.

Cd&v-raadsleden leggen hun eed af

De allereerste gemeenteraad van Tessenderlo-Ham is geïnstalleerd op 2 januari 2025. 

Wijziging gemeentenaam op je identiteitsdocument

De eID, kids-ID of elektronische vreemdelingenkaart van alle inwoners moet aangepast worden aan de nieuwe gemeentenaam. Je hebt vijf jaar de tijd om hiervoor langs te komen bij Burgerzaken.

Elke Looienaar of Hammenaar is inwoner van de nieuwe gemeente Tessenderlo-Ham.

Daarom moeten alle inwoners ook langsgaan bij de dienst Burgerzaken in het gemeentehuis in Tessenderlo voor een aanpassing van de gemeentenaam op hun identiteitsdocumenten.

Je hebt hiervoor tijd tot 31 december 2029.

Deze aanpassing is gratis. Bij een gelijktijdige vernieuwing zijn de geldende procedures en tarieven van toepassing.