Het nieuwe Stipplein waar ontmoeting en beleving hand in hand gaan

Publicatiedatum

Auteur

Patrick Bosmans

Deel dit artikel

Bij de start van de zomervakantie vond de officiële opening van het Stipplein plaats. Een project dat de jeugd een groene belevingsplek biedt bij jeugdhuis De Stip in Ham. Dit project belichaamt de filosofie van het creëren van een ontmoetingsplekje waar je nieuwe mensen kunt leren kennen, omgeven door natuur en duurzaamheid.

De omgeving van De Stip heeft een aanzienlijke metamorfose ondergaan. Wat ooit een simpele groenzone met parking langs de Wilgenstraat was, is nu een levendige ontmoetingsplek geworden. Het is een project met participatie van jeugd en buurtbewoners en de professionele expertise van het Centrum Duurzaam Groen uit Genk.  De werken werden uitgevoerd door firma Verbruggen en de sociale tewerkstellingsploeg van maatwerkbedrijf Lidwina uit Mol.

“De diversiteit aan voorzieningen is indrukwekkend”, vertelt schepen van jeugd Debbie De Bruyn, “een bmx-parcours, een wilgenhut, een zittribune, picknickbanken, hangmatten en een bijenhotel. Daarnaast hebben we ook fruitbomen, sierheesters en haagplanten aangeplant, wat de groene beleving compleet maakt.”

Aan de voorzijde van De Stip prijkt nu niet meer alleen een voetbalterreintje maar ook een prachtig houten terras. De keuze voor gecertificeerd hout uit duurzaam beheerde bossen onderstreept het engagement voor duurzaamheid. De plantenbakken, vervaardigd door scholieren van Campus Max in Tessenderlo, omringen het terras en maken het plaatje compleet.

“Met een totale realisatiekost van ruim 200.000 euro hebben we deze transformatie mogelijk gemaakt”, gaat schepen De Bruyn verder, “mede dankzij de financiële steun van het Europees Landschapsfonds.”

Dit project maakt deel uit van een groter initiatief genaamd ‘Ontwikkelen, versterken en verbinden van inclusieve groene ontmoetingsplekken in Kwaadmechelen’. Dit initiatief heeft tot doel om ontmoetingsplekken te creëren waar inwoners op een leuke en toegankelijke manier met elkaar in contact kunnen komen, om zo vereenzaming tegen te gaan.

In de loop van dit jaar en volgend voorjaar zal een educatieve wandelroute worden aangelegd die de verschillende groene plekjes doorheen het centrum van Kwaadmechelen op een leuke manier met elkaar zal verbinden. Hierbij zal ook samengewerkt worden met de lokale scholen.

Tessenderlo-Ham_nieuws

Stel je digitale vragen aan het digipunt!

De gemeente Tessenderlo-Ham kiest resoluut voor digitale vooruitgang, met bijzondere aandacht voor wie digitaal kwetsbaar is. In een samenleving waar de digitale kloof steeds voelbaarder wordt, wil het lokaal bestuur niemand achterlaten. Met de lancering van een kwalitatieve Digibank met digipunten, digisessies en een laptopbib wil het gemeentebestuur ervoor zorgen dat iedere burger mee is op de digitale sneltrein.

TESHA taalavontuur zorgt voor een warme overgang voor de kleuters naar de lagere school

Het Bereslim-pakket is een leuk programma dat jonge kinderen helpt met taalontwikkeling. Door interactieve prentenboeken en leerzame spelletjes, leren kinderen nieuwe woorden en zinnen op een speelse manier. Het programma is speciaal ontwikkeld voor peuters en kleuters en helpt hen om beter te luisteren, spreken en begrijpen.  Gemeente Tessenderlo-Ham behaalde een subsidie om een mooi project, genaamd Tesha, te lanceren. Op deze manier wil het gemeentebestuur een structureel aanbod voorzien voor anderstalige, kwetsbare leerlingen en nieuwkomers. Om deze kinderen dezelfde kansen te kunnen geven bouwt gemeente Tessenderlo-Ham een duurzame samenwerking uit met Kind en Taal vzw.

Proficiat aan de nieuwe voorzitsters!

Na de lokale verkiezingen volgen statutair interne bestuursverkiezingen. Tussen 1 januari en 16 februari gaan de lokale CD&V-afdelingen over tot de driejaarlijkse vernieuwing van de lokale partijraden.

De leden van elke afdeling verkiezen hun lokale voorzitter. ook de lokale voorzitters van de erkende netwerken (JONGCD&V, Vrouw en Maatschappij) worden (her)verkozen.