Discriminatie in de politiezone HBK

Publicatiedatum

Auteur

Natascha Colot

Deel dit artikel

Politiezone HBK is een ordehandhavingsdienst die instaat voor de handhaving van de openbare orde in de gemeenten Haacht, Boortmeerbeek en Keerbergen. Discriminatie op verschillende gronden is wereldwijd een veel voorkomend probleem, ook in België. Discriminatie kan zowel direct als indirect zijn en kan een aanzienlijke impact hebben op de mentale en fysieke gezondheid van het slachtoffer. In dit artikel wordt de kwestie van discriminatie in de politiezone HBK bekeken.

Achtergrond

Discriminatie is een breed begrip en kan gebaseerd zijn op iemands ras, etniciteit, geslacht, leeftijd, godsdienst of overtuiging, handicap, seksuele geaardheid of enig ander kenmerk dat iemand definieert. Discriminatie kan vele vormen aannemen, waaronder, maar niet beperkt tot, uitsluiting, beperking of voorkeur, bedreigingen, pesterijen of geweld.

Hoewel België een land is dat bekend staat om zijn multiculturalisme, blijft discriminatie een probleem in verschillende sectoren, waaronder de politie. Discriminatie bij de politie vormt een belangrijke bedreiging voor het vertrouwen van het publiek en ondermijnt de integriteit van de politie. Door personen te discrimineren op basis van hun ras, geslacht of andere kenmerken ondermijnt de politie haar fundamentele verantwoordelijkheid om alle leden van de gemeenschap gelijk te beschermen en te dienen.

Uit gegevens van verschillende studies in België blijkt dat de politie niet immuun is voor discriminatie. Er zijn verschillende gevallen gemeld waarin leden van de politie personen hebben gediscrimineerd. Discriminatie bij politiediensten kan ernstige gevolgen hebben, waaronder grotere spanningen tussen de politie en leden van de gemeenschap die zich gemarginaliseerd en slachtoffer voelen.


Huidige situatie

De politiezone HBK wil ervoor zorgen dat alle burgers eerlijk en met respect worden behandeld. De leiding van de politiezone heeft een reeks beleidsmaatregelen en programma's ontwikkeld om discriminatie binnen de afdeling aan te pakken. Een van de belangrijkste initiatieven is de uitvoering van het diversiteitsplan 2020-2024. Het diversiteitsplan wil een divers en inclusief personeelsbestand binnen de politieafdeling bevorderen.

Het diversiteitsplan schetst verschillende doelstellingen, waaronder het vergroten van het bewustzijn en de gevoeligheid voor diversiteitskwesties bij alle leden van de politiedienst. Het diversiteitsplan beoogt ook een grotere deelname van ondervertegenwoordigde groepen bij de politie te bevorderen. Verder beoogt het plan steun te verlenen aan slachtoffers van discriminatie en intimidatie.

De politiezone HBK heeft ook concrete maatregelen genomen om discriminatie actief aan te pakken. Een van de ingevoerde maatregelen is de uitvoering van een nultolerantiebeleid ten aanzien van discriminerend gedrag. De politiedienst heeft ook een klachtenprocedure ingevoerd voor het melden van discriminatie en intimidatie. De klachtenprocedure waarborgt de rechten van de klager, waaronder vertrouwelijkheid en bescherming.

 

In maart van dit jaar kwam onze politiezone in de media wegens discriminatie binnen het personeel, er werden klachten ingediend die nog onderzocht moeten worden. Tijdens de laatste vergadering kreeg onze burgemeester het woord, helaas was het duidelijk dat zij de zaak niet serieus nam en het probleem zelfs bagatelliseerde. Het is duidelijk dat zij met hand en tand zal vechten maar niet voor de slachtofers en dat is jammer want dat is geen goed signaal. Zij zou juist als eerste voor de slachtoffers moeten opkomen en alles aan het licht moeten brengen om dit soort onheil te stoppen.

Persoonlijk heb ik mijn twijfels, het is essentieel om alle problemen in onze politiezone op te helderen zodat het personeel in alle sereniteit kan werken en er een absoluut vertrouwen ontstaat tussen de burgers en onze politiezone.

Mevrouw de burgemeester, u hebt een voorbeeldfunctie, u bent gekozen door de burgers, u hebt ons in het verleden al teleurgesteld, het is tijd om uw rol serieus te nemen en te doen wat nodig is voor de tijd die u nog hebt.

Als u voelt dat u met iemand moet spreken, bel dan 1813

 

Colot Natascha

Nieuws

Provincie fluit oppositie terug: GRUP Kernversterking mag verfijnd worden

Tegen de intrekking van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Kernversterking (gemeenteraad van 23 december) tekende de oppositie (OpenVLD en Groen) beroep aan. De provincie fluit de oppositie nu over heel de lijn terug. Het GRUP mocht wel degelijk worden ingetrokken en dat werd afdoende gemotiveerd. Bovendien maakte de oppositie bij zijn beroep opnieuw een procedurefout.

Boortmeerbeek wil toekomst Dijlevallei sámen met inwoners uittekenen.

De gemeente Boortmeerbeek wil onderzoeken hoe de Dijlevallei kan versterkt worden. Onze Dijlevallei is een uniek gebied waar natuur, landbouw en recreatie al jaren samengaan. Samen met buurtbewoners, lokale verenigingen, landbouwers en vissers willen we nadenken over de toekomst van dit fantastische gebied. De volgende gemeentelijke milieuadviesraad bekijkt hoe we dat concreet kunnen aanpakken. Mensen die interesse hebben om mee na te denken kunnen zich nu al melden bij de milieudienst.

"We zien hier duidelijk dat alle truken van de foor werden bovengehaald om deze fiscale hervormingen neer te zetten als onrechtvaardig"

Niet flauw doen, het is een belastingverhoging.

Het is vooral een inhaalbeweging om onze financiën te gaan afstemmen op gelijkaardige buurgemeenten. Gemeenten als Haacht, Keerbergen, Rotselaar, Kampenhout betalen al jaren een belastingsgraad van deze grootorde. En dat zie je vaak ook aan de infrastructuur als je nu naar de cultuurzalen of sportaccommodatie gaat kijken.