1.806 bijkomende plaatsen in 9 scholen in Limburg

Publicatiedatum

Auteur

Gert Goris

Deel dit artikel

De volgende 3 jaar komen er 1.806 plaatsen bij in 9 secundaire scholen in Limburg. Daarvoor wordt 12,3 miljoen euro geïnvesteerd. Dat heeft de Vlaamse Regering op initiatief van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits beslist. De voorbije jaren werd vooral in extra plaatsen in het basisonderwijs geïnvesteerd. Nu is er door de groei van het leerlingenaantal in het secundair onderwijs een inhaalbeweging schoolcapaciteit nodig.

In Vlaanderen en Brussel groeit het aantal leerlingen in de scholen. Om de groei duidelijk in kaart te brengen is er deze legislatuur voor het eerst een capaciteitsmonitor schoolinfrastructuur opgemaakt. Die wetenschappelijke studie geeft aan wat het aanbod aan plaatsen is van scholen in steden en gemeenten en waar er plaatsen tekort zullen zijn. Zo kunnen gemeenten en scholen beter plannen en op lange termijn werken.

Eind 2018 werd de tweede capaciteitsmonitor schoolinfrastructuur voorgesteld die de noden tot het schooljaar 2024-2025 in kaart heeft gebracht. In deze nieuwe capaciteitsmonitor wordt voor het eerst het secundair onderwijs onder de loep genomen. De grootste tekorten in het basisonderwijs zijn namelijk door de investeringen van de voorbije jaren grotendeels weggewerkt. Sinds 2010 werd er alles samen 372 miljoen euro geïnvesteerd in 40.000 extra plaatsen in de klas, waarvan er al meer dan 20.000 werden gerealiseerd. De overige 20.000 zijn toegewezen maar zijn nog niet volledig gerealiseerd op het veld.
 
De komende jaren verwachten de onderzoekers een tekort van 58.500 plaatsen in het secundair onderwijs tegen het schooljaar 2024-2025. Voor 2019, 2020 en 2021 investeert Vlaanderen 151 miljoen euro in 18.500 extra plaatsen in de klas in Vlaanderen en Brussel. Daarnaast hebben we vandaag beslist om nog eens 50 miljoen euro extra te investeren voor bijkomende plaatsen in de klas. Dat is een belangrijke stap om ook het tekort aan plaatsen in het secundair onderwijs op te vangen. Ook na 2021 zullen er nog investeringen nodig zijn. Naast de extra capaciteitsmiddelen die worden vrijgemaakt voor extra plaatsen in de klas, zijn er ook via andere kanalen zoals huursubsidies mogelijkheden om op relatief korte termijn extra plaatsen in de klas te realiseren.
 
In Limburg krijgen nu 9 scholen extra middelen om 1.806 bijkomende plaatsen in de klas te realiseren.
Die plaatsen zijn allemaal voor het secundair onderwijs.

  • Concreet komen er in Beringen 552 bijkomende plaatsen voor het Spectrumcollege.
  • Het Virga Jesse College in Hasselt zal 270 extra plaatsen realiseren.
  • Campus de Helix in Maasmechelen zal 200 bijkomende plaatsen in de klas realiseren.

Nieuws

Nieuw belastingverdrag met Nederland zorgt voor duidelijkheid en rechtszekerheid

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem en de Nederlandse Staatssecretaris Fiscaliteit Marnix Van Rij ondertekenden vandaag, in de marge van het Nederlandse staatsbezoek aan ons land, een nieuw belastingverdrag tussen België en Nederland. Namens Vlaanderen ondertekende Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele.

Taskforce SALKturbo

Taskforce SALKturbo krijgt 32 miljoen euro voor 11 projecten: hier gaat het geld naartoe.

Wonen in Limburg

Vanaf 1 juli 2023 zal in de 42 Limburgse gemeenten één en dezelfde woonmaatschappij actief zijn. Op een personeelsevent voor de 375 medewerkers werd de naam van de nieuwe woonmaatschappij onthuld. Deze luidt “Wonen in Limburg”. Tevens stelt de toekomstige woonmaatschappij er haar missie, visie en waarden voor.