€1,5MIO investering voor HospiSmart

Publicatiedatum

Auteur

Wouter Beke

Deel dit artikel

Hospilim: Limburgse zorginstellingen wisselen straks supersnel gegevens uit.

Tegen 2022 kunnen de Limburgse ziekenhuizen en vier psychiatrische centra sneller en eenvoudiger gegevens uitwisselen. Daarvoor richten de elf zorginstellingen het platform HospiSmart op.

HospiLim, het samenwerkingsverband tussen de 7 Limburgse ziekenhuizen en 4 psychiatrische centra, bouwt via het platform HospiSmart aan een digitale snelweg. Tegen 2022 zullen gegevens eenvoudiger en sneller worden uitgewisseld via een ultramodern glasvezelnetwerk tussen de elf zorginstellingen. “Digitalisering in de zorg vergemakkelijkt niet alleen de samenwerking tussen zorgverleners, zoals ziekenhuizen, huisartsen en thuishulp, maar zorgt er ook voor dat kennis en expertise sneller worden gedeeld in de strijd tegen bepaalde ziekten en aandoeningen”, zegt gouverneur Jos Lantmeeters.

De provincie, POM Limburg en LSM investeren sterk in onderzoek, opleiding en infrastructuur in de Limburgse zorgsector. “De geplande Health-campus op de universitaire campus in Diepenbeek zorgt ervoor dat het Limburgse onderzoek nog meer en sneller zal leiden tot zorginnovaties op het vlak van diagnose, behandeling en werkomstandigheden van zorgverleners”, stelt gedeputeerde Tom Vandeput (CD&V). “Met de realisatie van deze digitale snelweg investeren we in een nog betere zorgverlening in onze provincie. Dit project is goed voor een totale investering van 1,5 miljoen euro en kan rekenen op 600.000 euro steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.” Ook Vlaams minister Beke reageert tevreden: "Door Limburgse zorginstellingen sneller gegevens te laten uitwisselen versterken we immers ons Limburg zorglandschap."

Scans

Vandaag zijn 5 van de 11 zorginstellingen aangesloten op dit netwerk, tegen 2022 zullen alle Limburgse (psychiatrische) ziekenhuizen operationeel zijn binnen HospiSmart. Maar wat betekent dit project voor u als patiënt?

In een eerste pilootproject wordt het glasvezelnetwerk ingezet om beelden en studies in hoge resolutie zeer snel bij de arts te krijgen zodat die ze online kan raadplegen. Stel u wordt buiten bewustzijn langs de weg gevonden en overgebracht naar ziekenhuis A. Daar ondergaat u bijvoorbeeld een scan en oordeelt de arts dat u beter wordt overgebracht naar ziekenhuis B, waar een gespecialiseerd arts u onmiddellijk kan behandelen. Die specialist kan dan meteen het beeldmateriaal van die scan oproepen, zonder dat u bij aankomst in ziekenhuis B opnieuw onder de scanner moet. “Het platform voorkomt dus een nodeloos nieuw onderzoek en levert vooral extra tijdswinst op voor patiënten in een acute nood”, zegt Peter Hermans, manager van HospiLim.

In een tweede pilootproject onderzoekt HospiSmart in welke mate het glasvezelnetwerk kan worden ingezet bij de behandeling van Multiple Sclerose (MS). Via een MRI-scan wordt op regelmatige basis een beeld gemaakt van de hersenen van een MS-patiënt. Die beelden manueel opladen is vandaag tijdrovend, het glasvezelnetwerk kan dat proces versnellen. Dat opent ook perspectieven voor het onderzoek van de UHasselt naar de rol die artificiële intelligentie (A.I.) kan spelen rond het voorspellen van het ziekteverloop van MS-patiënten. Zo kan je met behulp van A.I. twee hersenscans over elkaar heen plaatsen waardoor het opsporen van nieuwe letsels eenvoudiger wordt.

Bron: https://bit.ly/3lPf4PU Miranda Gijsen

Nieuws

Nieuw belastingverdrag met Nederland zorgt voor duidelijkheid en rechtszekerheid

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem en de Nederlandse Staatssecretaris Fiscaliteit Marnix Van Rij ondertekenden vandaag, in de marge van het Nederlandse staatsbezoek aan ons land, een nieuw belastingverdrag tussen België en Nederland. Namens Vlaanderen ondertekende Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele.

Taskforce SALKturbo

Taskforce SALKturbo krijgt 32 miljoen euro voor 11 projecten: hier gaat het geld naartoe.

Wonen in Limburg

Vanaf 1 juli 2023 zal in de 42 Limburgse gemeenten één en dezelfde woonmaatschappij actief zijn. Op een personeelsevent voor de 375 medewerkers werd de naam van de nieuwe woonmaatschappij onthuld. Deze luidt “Wonen in Limburg”. Tevens stelt de toekomstige woonmaatschappij er haar missie, visie en waarden voor.