Zorg in en voor onze Stad

Gepubliceerd

Deel dit standpunt


Het OCMW en het Woon- en Zorgbedrijf hebben we de afgelopen jaren heel wat veranderingen ondergaan.

  • De sociale dienst verhuisde naar de gewezen gebouwen van De Leie in de Nieuwstraat en
  • het WZB experimenteerde met heel wat verschillende zorgvormen zoals het groepswonen, de nachtopvang en de zorgzone.

Op vlak van armoedebeleid willen we zorgdragen voor onze inwoners en op zoek gaan naar personen in armoede die de weg niet vinden naar het OCMW. Vaak is de drempel te hoog.   

cd&v denkt na over een “rebranding van het OCMW” naar een organisatie die nog meer drempelverlagend is en minder stigmatiserend open staat voor iedereen.

Armoede

We geven financiële ondersteuning aan wie het nodig heeft. Als CD&V laten we niemand achter. Het hebben van werk zorgt ervoor dat mensen uit armoede geraken, we maken werk van een aanklampend activeringsbeleid. Samen met werk, is goede huisvestiging van belang.

  • In samenwerking met de woonmaatschappij maar ook met de private verhuur zorgen we voor degelijke huisvestiging. We ondersteunen en investeren in noodopvang voor mensen die tijdelijk dakloos worden, en begeleiden hen verder in de zoektocht naar iets definitiefs.
  • Elk kind dat in armoede opgroeit, is er een te veel. Via een aanklampend sociaal beleid zorgen we er maximaal voor dat het kinderarmoedecijfer naar beneden gaat. Dit doen we via een gezinsbrede aanpak.  Focussen op werk, huisvesting en gezondheid zijn belangrijk.
  • Met onze brugfiguren proberen we gezinnen toe te leiden naar hulp.  Ook via de jeugdwerking zou er nog meer toeleiding moeten gebeuren naar de sociale dienst
  • We zoeken partners, bv. de scholen, met wie we acties op poten zetten tegen lege brooddozen.

Ouderenzorg

Senioren moeten zo lang mogelijk in hun eigen woning kunnen blijven wonen.  Hiervoor wordt er beroep gedaan op verschillende partners op ons grondgebied. 

Belangrijk is ook dat senioren vrijetijdsbestedingen hebben in onze stad.  Zij het via de verenigingen in de Seniorenraad, zij het via de werking van de dienstencentra. 

  • Hiervoor dienen er zaaltjes te zijn die makkelijk bruikbaar zijn.
  • Ook petanquepleinen in zowel Wervik als Geluwe worden door de stad verder ter beschikking gesteld.

Als lokaal bestuur zijn we fier dat we 3 rusthuizen op ons grondgebied hebben. Twee ervan zijn in handen van het woonzorgbedrijf, één is in privéhanden.   

  • Het is belangrijk dat senioren of mensen met zorgnoden niet naar andere gemeenten moeten verhuizen.  
  • Zorg dient echter betaalbaar te zijn voor de inwoners maar ook voor het lokaal bestuur.  Hierin wordt een gezond financieel evenwicht gezocht. 

Het woonzorgbedrijf heeft heel wat expertise en netwerk in de zorg en in de verschillende zorgvormen.  Zo experimenteerde het al met de woonzorgzone, met groepswonen, met nachtopvang en andere. Dit zal verder gebeuren maar hierbij is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de reële kost.  Projecten worden dus eerst afgetoetst aan de betaalbaarheid  (ifv prijszetting) voor de inwoners. 

 

Zorgzame buurten ism partners

Samen met verschillende partners maken we, in samenwerking met de lokale dienstencentra en andere actoren zoals mantelzorgers en buurtambassadeurs, werk van zorgzame buurten. In een zorgzame buurt wonen mensen comfortabel in hun woning of vertrouwde omgeving. Het is een buurt waar jong en oud(er) elkaar kennen en helpen.

Levenskwaliteit staat er centraal, voorzieningen en diensten zijn er voor iedereen toegankelijk, inwoners voelen zich er goed en worden geholpen ongeacht de noden. Zo proberen we ouderen met een beperkt sociaal netwerk te bereiken en moedigen we het “kleine helpen” aan tussen buren.

Medische zorg in de eerste lijn zoals artsen, verpleegkundigen, kinesisten, logo of ergo moeten binnen onze eigen stedelijke grenzen kunnen gevonden worden. De medische groepspraktijk in de gebouwen in de Gasstraat zijn een goede zaak. We moedigen zo’n initiatieven verder aan.

Gerelateerde standpunten