Zele gaat volop voor winst in Vlaams kampioenschap tegelwippen

Publicatiedatum

Deel dit artikel

De gemeente Zele neemt deel aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen, een initiatief dat loopt van 21 maart tot en met 31 oktober 2024. Dit kampioenschap, waarbij het wippen van tegels centraal staat, streeft naar een groenere en klimaatbestendige omgeving.

De gemeente biedt haar inwoners bijzondere ondersteuning om deze groene transformatie te realiseren en dit op verschillende manieren en nodigt alle inwoners uit om deel te nemen aan dit initiatief om samen onze straten en tuinen groener, aangenamer en sfeervoller te maken.

Geveltuinen aanleggen: Inwoners die een geveltuintje willen aanleggen, kunnen rekenen op de hulp van de gemeente voor het verwijderen van de tegels en het aanleggen van een plantvakje, terwijl de bewoner zorgt voor de beplanting.

Tegeltaxiservice: Voor zij die in hun tuin of oprit tegels vervangen door beplanting, biedt de gemeente een ophaalservice voor de uitgebroken tegels. De Tegeltaxi rijdt vanaf april rond om deze tegels gratis op te halen.

Deelname aan het kampioenschap: Bewoners die een geveltuintje laten aanleggen of op eigen domein verharding hebben weggenomen, worden aangemoedigd hun gewipte tegels te registreren op de website van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen, www.vk-tegelwippen.be/meedoen/, om zo bij te dragen aan een goed resultaat voor Zele.

Schepen van Klimaat, Thomas Bauwens, benadrukt het belang van dit initiatief: "Door te ontharden en meer groen aan te leggen, verkleinen we het risico op hittestress en wateroverlast. Planten en bomen werken als natuurlijke airco’s en bieden verkoeling op hete dagen, wat onze leefomgeving aanzienlijk verbetert."

Over het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen is een initiatief om de verstedelijkte omgeving in Vlaanderen te ontharden en te vergroenen. Door tegels te vervangen door groen, draagt elke deelnemer bij aan een klimaatbestendig en biodivers Vlaanderen. Meer informatie en inspiratie zijn te vinden op www.vk-tegelwippen.be.

Voor meer informatie over deelname of de ondersteuning die de gemeente biedt, kunt u terecht op https://www.zele.be/vlaams-kampioenschap-tegelwippen. 

Wij zijn voor !

Nieuws

Minister vergunt heraanleg Markt

De Vlaamse minister van Omgeving verklaarde het beroep tegen de eerder afgeleverde vergunning voor de heraanleg van de Markt ongegrond. Zij levert hiermee de definitieve vergunning af.

Uitbreiding laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen

We zijn verheugd te kunnen aankondigen dat er opnieuw een extra uitbreiding van de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen aankomt.

Zo zetten we een belangrijke stap vooruit op het gebied van duurzaamheid. Dit initiatief, een samenwerkingsverband tussen de gemeente en Engie, zal het aantal laadpunten in Zele aanzienlijk verhogen en daarmee de overgang naar elektrisch en hybride rijden verder ondersteunen.

Subsidie voor steriliseren en chippen huiskatten verlicht financiële last voor baasjes

De Vlaamse overheid heeft de sterilisatie en het chippen van huiskatten verplicht om de overpopulatie en de zwerfkattenproblematiek aan te pakken. Zele herinnert haar inwoners aan deze belangrijke wettelijke verplichting en benadrukt dat ze sinds 2021 een subsidie geeft voor eigenaren die hun katten nog niet hebben laten chippen en steriliseren als ze dat doen bij één van de Zeelse dierenartsen.