Zele bereidt zich voor op regierol buitenschoolse opvang en activiteiten

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Beeld je in dat alle buitenschoolse opvang en activiteiten binnen een gemeente zo goed op elkaar afgestemd zijn waardoor kinderen zichzelf kunnen zijn en maximale kansen krijgen om deel te nemen aan opvang en activiteiten buiten school. Hierdoor krijgen ouders de kans om de opleiding die ze volgen of de verplichtingen van hun werk beter te kunnen combineren met het gezinsleven. Bovendien zorgt dit voor een samenleving met gelijke kansen en een hechtere samenleving. Klinkt als een droom, toch?

Deze droom zal hopelijk snel werkelijkheid worden. Dit zijn namelijk de doelstelling waar het decreet voor de hervorming van de buitenschoolse opvang en activiteit, kortweg ‘BOA’ genoemd, naartoe wil werken. Ook in Zele gaan we hiermee aan de slag wanneer het decreet effectief van start gaat op 1 januari 2026. Om klaar te zijn voor deze start, beginnen we alvast aan de voorbereidingen.

Team Samenlevingsopbouw en Team Vrije Tijd & Beleving brachten de huidige situatie van onze gemeente in kaart via een uitgebreid analyserapport. Het rapport geeft een beeld van de huidige financiële verdeling van de middelen, het huidige aanbod buitenschoolse opvang en activiteiten, de omgevingskenmerken die dit aanbod beïnvloeden en de doelgroep die bereikt wordt met het aanbod. Bovendien werd er ook een uitgebreide bevraging georganiseerd bij ouders, kinderen en verenigingen.

Via die bevraging wouden we een beeld vormen van wat ouders vinden van het aanbod aan opvang en activiteiten voor en na schooltijd en in de vakantieperiode voor schoolgaande kinderen tot en met 12 jaar in onze gemeente. Op deze manier kunnen we het aanbod hier verder op afstemmen. Het eerste wat hieruit naar voren kwam was dat veel ouders nog een aanbod aan opvang en activiteiten voor de allerkleinsten misten. Ook de combinatie buitenschoolse opvang en activiteiten en het gezinsleven is niet altijd haalbaar voor ouders. Daarnaast gaf 1 op 5 ouders aan dat het huidige aanbod te duur is, waardoor hun kind niet kan deelnemen.

Naast de mening van de ouders, was de bevraging ook een kans om eens door de ogen van de Zeelse kinderen te kijken. Dit is bovendien ook een van de doelstelling van het BOA. Onze Zeelse kinderen zijn graag thuis na schooltijd, want uiteraard zijn ze plichtsbewust en willen ze voldoende tijd en ruimte krijgen voor hun huiswerk. In de vakantie willen ze uiteraard even niet aan school denken, maar wel op kamp! Al hoeft dat voor hen zeker niet altijd met overnachting te zijn.

Als we kijken naar het huidige aanbod hebben we al heel wat verenigingen die zich inzetten om een leuk vrijetijdsaanbod te voorzien voor onze jongste Zelenaars. Hen mochten we dus zeker ook niet vergeten in de bevraging. Wat de ouders eerder al aangaven blijkt ook te kloppen, slechts een minderheid heeft een aanbod voor peuters en kleuters. Voor de verenigingen is het vaak moeilijk om voldoende én gekwalificeerde trainers of begeleiders te vinden. Bovendien moeten deze beschikbaar kunnen zijn op de momenten dat de kinderen dit ook zijn. Ook het vinden van een geschikte locatie blijft soms een uitdaging.

Ze proberen zich alvast in te zetten voor een inclusief vrijtetijdsaanbod. Door te fungeren als UiTPASpartner kunnen ze alvast financiële drempels wegwerken. Er zijn ook al clubs en verenigingen die zich inzetten voor kinderen met een bepaalde zorg- of ondersteuningsbehoefte. Al kan de inzet voor inclusiviteit zeker nog uitgebreid worden.

Een volgende stap in de voorbereiding voor het BOA is het samenstellen van een samenwerkingsverband van lokale partners die zich willen engageren om mee te schrijven aan het verhaal van buitenschoolse opvang en activiteiten binnen onze gemeente. Deze kunnen bijvoorbeeld bestaan uit vzw OKO&ZO, het onderwijs, ouderraden, jeugd- en sportverenigingen, armoedeverenigingen, Gezinsbond, interne diensten, politieke vertegenwoordigers of andere geïnteresseerden.

Deze groep heeft als opdracht een actieplan op te stellen binnen de beschikbare middelen, advies te geven over het BOA-beleid en te streven naar een breed gedragen visie op de buitenschoolse opvang en activiteiten in Zele. Zo staan we op 1 januari 2026 voorbereid aan de start om deze dromen werkelijkheid te laten worden.

Nieuws

Lokaal winkelen, een unieke beleving

Lokaal winkelen, een unieke beleving. Vijftig handelszaken nemen deel aan ‘geZeleg dichtbij

Vanaf juni start de gemeente een nieuwe citymarketingcampagne onder de noemer ‘GeZeleg dichtbij’. Daarmee belichten ze al meer dan 50 diverse en kwaliteitsvolle handelszaken die de gemeente rijk is. Hierbij staan de handelaar en zijn product centraal.

Oud recyclagepark wordt camionetteparking

Sinds januari 2023 genieten de Zelenaars van een gloednieuw recyclagepark in het Wijnveld. Hierdoor kwam er dus plaats vrij op de oude site in de Textielstraat. Deze vrijgekomen plaats zal vanaf 22 juli  gebruikt worden als betaalparking voor werfvoertuigen. “Dit is alvast een deel van de oplossing om onze Zeelse starten te verlichten en onze bewoners meer ruimte te geven.” legt Hans Knop uit.

 

Opening tijdelijke parking met uniek streetartkunstwerk op voormalige postsite

In afwachting van de verhuis van de brandweer naar de nieuwe kazerne op de Dendermondebaan en de aanlag van een nieuwe ruime parking op de huidige site in de Poststraat, opende het gemeentebestuur een tijdelijke parking op de site van het voormalige postgebouw. Naast de extra parkeergelegenheid in het hart van de gemeente werd de locatie ook opgeleukt met een uniek streetartkunstwerk van de Spaanse kunstenaar Artur López, ook wel bekend al De Tripas Aerosol.