Vrijstelling op mastbelasting voor sportclubs in Aarschot

Publicatiedatum

Auteur

Dries Van Horebeek

Deel dit artikel

In reactie op een vraag van cd&v Aarschot heeft de stad de vrijstelling op belasting op masten en pylonen voor radioamateurs nu ook uitgebreid naar sportclubs en andere recreatieve verenigingen. Sportverenigingen kunnen opgelucht ademhalen: een belasting van 5000 euro per hoge mast op hun terreinen riskeren ze nu niet meer. 

Om de energiefactuur van de gezinnen en ondernemingen te verlichten vroeg Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers in 2021 aan de steden en gemeenten om geen nieuwe belastingen op te leggen op masten en bestaande belastingen af te bouwen tegen begin 2026. Het stadsbestuur van Aarschot negeerde deze vraag en voerde in november 2022 nog snel een belasting in op alle masten en pylonen groter dan 15 meter. Alleen radioamateurs kregen een vrijstelling. De lichtmasten rond de voetbalvelden van vele voetbalverenigingen zijn hoger dan 15 meter en de clubs dreigden 5000 euro per mast te moeten betalen. Deze onzekerheid is op de gemeenteraad van donderdag weggewerkt.

In december 2022 maakte het stadsbestuur van Aarschot bekend dat deze nieuwe belasting 1,29 miljoen euro moest opbrengen, een hoog bedrag waarbij oppositiepartij cd&v Aarschot bedenkingen had. Enkel de stad Genk komt met een verwachte opbrengst van 1 miljoen euro in de buurt van dit bedrag. “Het lijkt ons vreemd dat een stad als Aarschot zo'n hoog bedrag kan ophalen in verhouding tot haar grondgebied en inwoners,” aldus cd&v-raadslid Dries Van Horebeek. “We hebben daarom de vraag gesteld of er bij de automatische berekening niet verkeerdelijk rekening werd gehouden met de hoge verlichtingsmasten langs bijvoorbeeld voetbalterreinen. We kregen toen de reactie dat dit niet het geval noch de intentie zou zijn,” gaat Van Horebeek verder. In realiteit dreigden de voetbalclubs deze belasting toch te moeten betalen omdat er enkel een vrijstelling was voor radioamateurs.

Duidelijkheid goede zaak voor voetbalclubs

De uitbreiding van de vrijstelling naar erkende recreatieve verenigingen werd donderdag toegevoegd aan het belastingreglement. “Een voetbalveld heeft al snel 6 tot 8 verlichtingsmasten per veld en vaak heeft een club meerdere sportvelden in beheer. Met een belasting van 5000 euro per mast kon dit snel oplopen. We zijn blij dat de vrijstelling nu bevestigd is zodat hier geen discussie over kan ontstaan,” aldus een tevreden cd&v fractieleider Nele Pelgrims.

Nieuws

Meer dan 600.000 euro LEADER-steun voor Hagelandse initiatieven

​13 Hagelandse plattelandsprojecten krijgen via het Europees programma voor plattelandsontwikkeling LEADER ruim 600.000 euro steun. Het gaat om projecten die uitgewerkt worden voor heel het Hageland of in specifieke Hagelandse gemeenten.

Provincie gaat op zoek naar aannemer voor aanleg overstromingsgebied aan Tieltse Motte

De provincieraad van Vlaams-Brabant keurde het voorstel goed om een aannemer te zoeken voor de aanleg van een gecontroleerd overstromingsgebied in Tielt-Winge, tussen de Dorpsstraat en het Hazenpad enerzijds en tussen de Tieltse Motte en de oude tramdijk anderzijds.

cd&v Aarschot onthult dynamisch duo voor lokale verkiezingen

Aarschot, 27 maart 2024 – Naast de aankondiging van Nele Pelgrims als lijsttrekker kondigt cd&v Aarschot opnieuw twee namen aan voor de aankomende lokale verkiezingen in oktober: Dries Van Horebeek op plaats twee en Leo Janssens als lijstduwer. De partij trekt hiermee resoluut de kaart van verjonging, geruggensteund door ervaring.