Een ‘Troostmuur’ op onze begraafplaatsen?

Publicatiedatum

Auteur

Frank Maes

Deel dit artikel

November is de maand van het herdenken van onze dierbare overledenen. Een bezoek aan de begraafplaats hoort daar vaak bij. Tijdens dit bezoek stelt men op vandaag vaak vast dat er heel wat grafzerken verdwenen zijn. Op andere graven hangt een sticker met de melding dat de concessie binnenkort vervalt en de zerk dreigt te verdwijnen.

cd&v-raadslid Mia Cattebeke heeft daarom enkele vragen over de visie van de stad op de begraafplaatsen. Is er een visie op de langere termijn? Is er begraafplaatsenplan?

Het vervallen van de grafconcessies, soms na minder dan 20 jaar, heeft gevolgen voor de familie en vrienden van de overledene. Vaak worden concessies niet verlengd. Vaak omdat de nabestaanden de verlenging niet langer wensen, of niet kunnen betalen – soms ook omdat het verlengen niet meer mogelijk is. Met het verdwijnen van de graven blijven mensen in de kou staan. Ze hadden een plek om te rouwen, om naartoe te gaan, om toch nog eens een overleden dierbare te bezoeken, om er even te verwijlen. En dat valt weg.

Is het een optie om op (of in de nabijheid van) de begraafplaats een soort ‘troostmuur’ te voorzien waarop foto’s en/of namen van overledenen kunnen aangebracht worden. Een kleine rondvraag leerde me dat mensen dit erg zouden appreciëren. Het hoeft geen groot of duur bouwsel te worden. Het kan zelfs een esthetisch mooi artistiek project worden in steen, hardhout, groen, enz. Een dergelijk project loopt momenteel in Leuven.

Schepen Ruth Vandenberghe, bevoegd voor de begraafplaatsen, is niet gewonnen voor dergelijke troostmuur. Ze wijst op het Onument op de begraafplaats 't Hoge dat dient als gezamenlijke troostplek.

Nieuws uit Kortrijk

CD&V Kortrijk steunt kandidatuur Kortrijk Culturele Hoofdstad 2030

Namens CD&V Kortrijk sprak raadslid Jean de Bethune volmondige steun uit voor de kandidatuur van Kortrijk op de titel 'Culturele Hoofdstad 2030'. Vooral de keuze om via cultuur te werken aan het verhogen van mentaal welzijn zien we als een versterkend element.

Busje komt niet (meer)

Raadslid Mia Cattebeke bracht op de gemeenteraad van 10 juni de herschikking van de buslijnen ter sprake. 'Buslijnen en -haltes zijn niet meer gebruiksvriendelijk voor, vooral, minder mobiele mensen'.

Kies voor zekerheid!

Wat is de échte inzet op 9 juni?
Het antwoord is simpel: zekerheid. U de zekerheid geven waar u recht op hebt. Zeker van meer netto, meer tijd en meer veiligheid.