Onze jongeren zijn de toekomst van onze gemeente. Het is daarom cruciaal om hen actief te betrekken bij het gemeentebeleid. In overleg met de jongeren zelf werd een 10-puntenplan opgesteld. Op die manier tracht de partij hun stem te versterken en hun noden te beantwoorden.
Dit verkiezingsjaar biedt de partij een unieke kans om het momentum van de fusie aan te grijpen en samen te bouwen aan een krachtig jeugdbeleid. De fusie betekent niet alleen een nieuw begin voor onze gemeente, maar biedt bovendien de mogelijkheid om een beleid te ontwikkelen dat op maat is van alle jongeren in Lochristi.
Dit is het moment om de structuren en processen opnieuw te evalueren, om te zorgen dat deze aansluiten bij de noden van vandaag en de ambities van morgen. De fusie dient beschouwd te worden als een unieke kans voor Lochristi om de jeugdparticipatie en - ontwikkeling terug centraal te zetten in Lochristi.
10-puntenplan:
1. Versterken Jeugdbewegingen: Betere infrastructuur en meer financiële middelen voor lokale jeugdbewegingen en jeugdhuizen.
- Geen enkele vereniging mag erop achteruitgaan na de nieuwe verdeling van de subsidies.
- Plan voor structurele opwaardering jeugdlokalen, zowel voor gemeentelijke als voor particuliere infrastructuur. Eerst de grootste noden oplossen, daarna alle jeugdlokalen opwaarderen aan de hand van een prioriteitentabel en dit steeds in samenspraak met de jeugdverenigingen.
- Dringende problemen dienen steeds onmiddellijk aangepakt te worden.
2. Subsidiebeleid: Transparante en rechtvaardige verdeling van subsidies met een vereenvoudigde aanvraagprocedure.
- Jeugdverenigingen dienen jaarlijks op de hoogte gebracht te worden over de subsidies waarop ze mogelijks aanspraak kunnen maken. In dit proces moeten de jeugdverenigingen steeds worden ondersteund door de gemeente. Dit kan door middel van een duidelijk aanspreekpunt.
3. Jeugdraad: De jeugdraad als een volwaardig adviesorgaan betrekken bij het uitvoerend beleid.
- Het gegeven advies van de jeugdraad dient ernstig genomen te worden. Verder dient de relatie met het gemeentebestuur te worden versterkt.
Dit kan door de jeugdraad steeds tijdig te informeren over de besluitvormingsprocessen.
4. Veiligheid: Verbeteren van het algemene veiligheidsgevoel.
- De straatverlichting 's nachts laten branden. Goed verlichte wegen kunnen bijdragen aan een betere zichtbaarheid alsook een groter veiligheidsgevoel.
- Extra in zetten op veilige wandel- en fietspaden met de daarbij horende veilige oversteekplaatsen.
- 5. Openbaar vervoer: Wij gaan in overleg met de Lijn en NMBS om bus- en treinverbindingen aan te passen aan de behoeften van de jongeren. Het voorzien van veilige en voldoende fietsenstallingen bij haltes maakt het mogelijk dat het gebruik van openbaar vervoer eenvoudiger wordt.
- Het gebruik maken van openbaar vervoer moet zowel tijdens als na de schooluren eenvoudig zijn. Dit trachten we te realiseren door druk te blijven uitvoeren bij de betrokken instanties om de mobiliteit binnen onze gemeente te optimaliseren.
6. Inclusie en diversiteit: Een jeugdbeleid dat alle jongeren bereikt.
- Een jeugdbeleid met extra aandacht voor jongeren met minder mogelijkheden (als gevolg van financiële noden, mentale beperkingen, fysiek beperkingen...).
- Jeugdverenigingen extra laten begeleiden door een inclusiviteitsmedewerker en medewerker sociale dienst (dit kan bijvoorbeeld door advies te geven om een lokaal of evenement rolstoeltoegankelijk te maken, te bemiddelen inzake afbetalingsplannen lidgeld of kampbijdrage)…
- Het gebruik van de UiTPAS stimuleren.
7. Mentaal welzijn: Stimuleren van opvangmogelijkheden en toegankelijkheid van jeugdhuizen voor mentale ondersteuning.
- Het aanbieden van alle nodige informatie via verschillende kanalen: Huis van het Kind, scholen, jeugdhuis, online…
8.Verbinding: Organiseren van evenementen die jongeren samenbrengen.
- Het blijven inzetten op het organiseren van evenementen en workshops om jongeren en verenigingen samen te brengen, bv. jeugdlaureaat, tour de Lo, workshop EHBO, dag van de jeugdbeweging, workshop fuifstewards...
9. Infrastructuur: Inzetten op nieuwe faciliteiten.
- Realisatie van een skatepark.
- Opfrissen van verouderde speelpleintjes en onderhoud van bestaande faciliteiten (bv. speeltuintjes, sportpleinen).
- Het creëren van nieuwe buurtpleintjes waar nodig.
- Het voorzien van zuivere speelweides met multifunctionele doeleinden, waar jeugdverenigingen kunnen spelen en evenementen kunnen worden georganiseerd.
10. Fuif- en evenementenbeleid: CD&V is voor een positieve beleidsmatige aanpak van fuiven en evenementen en dit met een volledig uitgewerkt plan.
Dit plan is bedoeld om een jeugdbeleid te creëren dat ondersteunend, veilig en inclusief is, en dat jongeren stimuleert om actief deel te nemen aan activiteiten. Zie punt fuifplan.