Kris Poelaert vraagt respect voor de zorgkundige

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Op de “Dag van de verzorgende en zorgkundige”midden oktober werd het tekort aan zorgkundigen aangekaart. Ook het Pajottenland kampt met een gebrek aan belangstelling voor de job. Nochtans zijn zorgkundigen een noodzakelijke schakel in onze gezondheidszorg. 

Vanuit die bezorgdheid vroeg ik Vlaams minister Jo Brouns van Werk en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits hoe groot het probleem is en hoe het beleid de trend wil en kan keren. VDAB beschikt niet over cijfers voor het Pajotenland maar uit de gegevens voor het arrondissement Halle-Vilvoorde van de afgelopen 12 maanden blijkt wel dat er 219 vacatures voor zorgkundigen werden ontvangen. Daarvan staan er nu nog 59 open. Daarmee lukt het invullen van deze vacatures in onze regio iets minder vlot dan in de hele provincie Vlaams-Brabant. Alleen in Antwerpen en West-Vlaanderen verloopt de zoektocht naar zorgkundigen nog moeizamer.

Om de werkdruk in woonzorgcentra te verlagen worden op initiatief van minister Crevits nu al jobstudenten ingeschakeld. Deeltijdse zorgmedewerkers worden gestimuleerd om voltijds te werken en verpleegkundigen krijgen een gunstig regime om overuren te presteren. Ook voor gepensioneerden, vrijwilligers en werklozen is een handje toesteken in de zorg fiscaal interessanter gemaakt. Zorgpersoneel ziet nu ook al de administratieve en logistieke taken afnemen dankzij extra ondersteuning voor medische secretariaten, brancardiers en apotheekassistenten. En met opleidingstrajecten samen met de VDAB wordt volop ingezet op zij-instromers.

De campagne Careër poetst gelijktijdig het imago van werken in de zorg- en welzijnssector op. En volgend jaar starten hogescholen ook met mini-opleidingen tot zorgkundige.

Een pak initiatieven dus die onze zorg gezond moeten houden. Overweeg jij ook een toekomst in de sector? Dat verdient alvast heel wat #respect. Meer info vind je op https://www.care-er.be/nl

Nieuws

Els Van Hoof: “Maak werk van uitdoofbeleid voor Leuvense gokkantoren”

CD&V Leuven heeft bij monde van gemeenteraadslid en federaal parlementslid Els Van Hoof in de Leuvense gemeenteraad aangegeven gokkantoren uit het straatbeeld van Leuven te willen bannen.

Els Van Hoof (cd&v) pleit voor ‘toiletplan’ en toegankelijke toiletten in Leuven

Gemeenteraadslid en Kamerlid Els Van Hoof moest tijdens Het Groot Verlof hemel en aarde bewegen om een toegankelijk toilet te vinden voor bekende Leuvenaar Jan Heremans (Leive Vloms).

Tiensepoort te Leuven eindelijk omgevormd tot een conflictvrij kruispunt

Na een grondige heraanleg werd de Tiensepoort in Leuven op donderdagmiddag 13 juli 2023 opnieuw opengesteld voor verkeer. De nieuwe lichtenregeling en enkele aanpassingen in het voordeel van fietsers maken het drukke kruispunt veiliger en overzichtelijker voor alle weggebruikers. Evenwel blijkt na evaluatie een bijsturing van de lichtenregeling wenselijk gezien de grote files op de Tiensesteenweg.