Nieuws

Recordaantal Leuvense koppels stapte in 2022 in het huwelijksbootje

Wie in coronatijd niet trouwde, deed dat het afgelopen jaar. De stad Leuven mocht in 2022 een recordaantal van 519 huwelijken voltrekken, een inhaalbeweging voor veel uitgestelde huwelijken van de voorbije twee jaar. Deze en andere opmerkelijke bevolkingscijfers uit 2022 zet de stad Leuven graag voor u op een rij.

Nieuw bronzen beeldje maakt Leuvense Kanaalgravers opnieuw compleet

Nadat een van de zes beelden een jaar geleden verdween, is de iconische beeldengroep De Kanaalgravers aan de Vaartkom opnieuw in ere hersteld. De stad Leuven liet een nieuw bronzen beeld maken, dat vandaag geplaatst werd.

Buitenspeeldag doet Leuven shaken, skaten en breaken

Op woensdagnamiddag 19 april zijn kinderen en jongeren baas in Leuven. Leuven tovert tijdens deze nationale Buitenspeeldag de Bondgenotenlaan en de binnenstad om in de grootste stadsspeeltuin van Vlaanderen. Kom samen met je kroost meebrullen met de KetnetBand, coole sporten uitproberen of genieten van straattheater.

Gerestaureerd Handbooghof straalt opnieuw eeuwenoude glorie uit

De restauratie van het Handbooghof, het stuk Leuvense stadsomwalling langs de Dijle tussen de Brusselsestraat en de Brouwersstraat, is na twee jaar werken volledig voltooid. Het herstel van de middeleeuwse muur was een huzarenwerk, het resultaat een unieke tijdcapsule.

Tijdelijk groen inspireert inwoners van wijk rond Rietensplein om na te denken over ontharding

Onder de noemer ‘Hier dringt het door!’ wil de stad Leuven samen met de bewoners van de Korte Dolagestraat, het Dongelsplein en het Rietensplein in Wijgmaal hun wijk waar dat kan ontharden en vergroenen. Een tijdelijke groeninrichting geeft een voorsmaakje van wat er mogelijk is. Daarnaast stimuleert de stad de bewoners om hun tuinen natuurvriendelijk in te richten.

Renovatie torenspits Sint-Maartensdal

In november 2021 werd de massieve torenspits met antenne op de centrale woontoren van Sint-Maartensdal verwijderd voor herstel en renovatie. Vandaag, anderhalf jaar later, siert de spits weer de Leuvense skyline. Het is het sluitstuk van een decennialange restauratiecampagne van het monumentale wooncomplex Sint-Maartensdal door de sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal.

Leuvense fietsenstallingen worden klimaatrobuust

De stad Leuven greep de heraanleg van twee populaire fietsenstallingen, op de Philipssite en in de wijk Vlierbeekveld, aan om ze een stuk klimaatrobuuster te maken. De stalling op de Philipssite kreeg een waterdoorlatende ondergrond en beide stallingen zijn nu overdekt met een groendak.

Feestelijke opening speelterrein Groefplein

De stad investeerde in de vernieuwing van de speeltuin op het Groefplein, tussen de Tervuursestraat en de Van Waeyenberghlaan. Kinderen kunnen er opnieuw naar hartenlust spelen en met de lente in zicht is het op zaterdag 18 maart tijd om het vernieuwde speelterrein in te huldigen.

100e verjaardag van de Rijdende Artillerie op de Dag van de Vliegende Kanonniers

Op zaterdag 11 maart wordt de Dag van de Vliegende Kanonniers herdacht met een plechtigheid en bloemenhulde aan het monument in Sint-Maartensdal, waar ooit de Sint-Maartenskazerne stond. Van 1923 tot mei 1940 was er het Regiment Rijdende Artillerie ingekwartierd.

Stad Leuven krijgt gelijk in beroep tegen Parking Benedenstad

Eindelijk is de weg vrij om van de Vismarkt en omgeving een aangename, autoluwe stadswijk te maken. “De Raad van State gaf ons een gunstig arrest voor de parkeeroplossing die we hiervoor uitwerkten – een ondergrondse parking met nieuw kantoor op de terreinen van Interleuven”, aldus schepen van ruimtelijk beleid Carl Devlies. Voor het ontwerp en de bouw van de parking hebben zich inmiddels vier kandidaten aangemeld. “Deze kandidaturen worden nu onderzocht en we zijn volop bezig met de opmaak van het bestek.”