IVIO zet nieuwe textielcontainers in het straatbeeld

Publicatiedatum

Auteur

Dries Dehaudt

Deel dit artikel

Sinds 1 januari worden de groene textielcontainers van VICT geleidelijk vervangen door nieuwe witte exemplaren. In de gemeenten Ardooie, Ingelmunster, Izegem, Lendelede en Ledegem worden het containers van Belcotex. Voor Ruiselede, Oostrozebeke, Pittem, Tielt, Dentergem en Meulebeke blijven het er van VICT.

"Daarnaast krijgt ieder recyclagepark ook 2 textielcontainers van de Kringwinkel, zodat de burger zélf kan bepalen of hij/zij bewust voor lokaal hergebruik kiest", legt voorzitter van IVIO Dries Dehaudt uit. Zo goed als alle afgedankte stoffen zijn recycleerbaar en kunnen een nieuw leven krijgen. Waarom zouden we dat dan niet doen? Alle textiel is welkom in de textielcontainer, zelfs als het versleten en niet meer bruikbaar is. Ook speelgoedknuffels, schoenen, riemen en handtassen mogen in de containers. Enkel nat of zeer vervuild textiel hoort niet in de textielcontainer thuis.

Extra camera's in strijd tegen sluikstort 

Rond de textielcontainers wordt dikwijls gesluikstort. In het kader van de bestrijding krijgen sommige textielcontainers een nieuwe locatie. Daarnaast zet IVIO ook mobiele camera’s in om de sluikstorters te betrappen. Het achterlaten van textiel naast een volle container wordt beschouwd als sluikstorten, en dus asociaal gedrag. Bij een overvolle textielcontainer kan je je oude textiel terug meenemen en later aanbieden, naar een andere container rijden, of het naar het recyclagepark brengen. Maar plaats dus zeker nooit textiel of ander afval naast de textielcontainers. Dries Dehaudt, voorzitter IVIO: “Met extra camera’s wordt de pakkans verhoogt. Als de sluikstorter betrapt wordt, krijgt deze niet alleen een GAS-boete, maar ook de opruimkosten zijn voor zijn/haar rekening. Een gewaarschuwd man/vrouw is er twee waard!”

Nieuws van Izegem

Schrappen van Izegemse tuinafvalzak is een stap achteruit

Vanaf 1 januari 2026 stopt de stad Izegem met het ophalen van composteerbare tuinafvalzakken. Dat besliste het college van burgemeester en schepenen begin mei. De beslissing werd genomen in het kader van de invoering van een nieuw systeem voor GFT-ophaling, maar betekent in de praktijk vooral een forse inperking van het sorteercomfort voor talloze Izegemnaars. 

Participatie verdient beter dan wat het bestuur vandaag biedt

Tijdens de gemeenteraad van april vroeg cd&v Izegem dat de stad het charter InSamenSpraak zou ondertekenen. Dat charter, gelanceerd door organisaties als Beweging.net, Netwerk tegen Armoede en De Federatie, bevat acht duidelijke principes voor kwaliteitsvolle beleidsparticipatie. De bedoeling is om inwoners en verenigingen niet pas te betrekken wanneer alles al beslist is, maar van bij het begin.

Nieuw kerkenbeleidsplan mag concreter

Tijdens de gemeenteraad van mei boog het stadsbestuur zich over het nieuwe Izegemse kerkenbeleidsplan. Onze fractie erkent het werk dat met dit plan is verricht en waardeert het feit dat de dialoog met inwoners effectief werd aangegaan. Toch bleven we na afloop op onze honger zitten.