Hiep , hiep, hoera daar is de Begroting 2024!

Publicatiedatum

Auteur

Hanne Blieck

Deel dit artikel

December is traditioneel de maand van de begroting!
Vooraleer hun wijzigingen van het Méérjarenplan aan de gemeenteraad voor te stellen, trokken de burgemeester, zijn schepenen en het managementteam ( algemeen directeur, de financiële directeur, het overige directeurenkorps, ..) op zondag voor een paar dagen naar De Haan, in een hotel van een bevriend, blauwe ondernemer...

Daar werd de rampzalige toestand van de gemeentefinanciën doorgenomen. Na zes jaar beleid voorzien ze te eindigen met bijna 6,3 miljoen in kas, ook al waren ze gestart met 20 miljoen bij het begin van de legislatuur… Ook de schuldgraad is ‘een beetje’ gestegen van zo’n 8,5 miljoen eind 2018 naar 17,6 miljoen.
Dit ondanks dat de inkomsten al gestegen zijn van 28 miljoen eind 2018 naar 37 miljoen in 2024. We betalen met zijn allen dus reeds 30% meer belastingen!

Vele projecten, die, met grote trom bij het begin van dit Méérjarenplan, aan de bevolking werden voorgesteld zullen het daglicht niet zien of worden uitgesteld of gespreid over de jaren. De zo felbegeerde deadline, verkiezingszondag oktober 2024, zal er maar povertjes uitzien wat betreft de realisaties van de huidige meerderheid.

Toen het schepencollege, in de gemeenteraad van december 2023, de wijzigingen van het Méérjarenplan aan de raadsleden voorstelde, bestond het schepen Janssens ons wijs te maken dat hij erg gelukkig was met deze cijfers. Want door hun goed beheer zou de gemeente zelfs nog 10 miljoen euro meer mogen lenen. Serieus?

Leningen moeten terug worden betaald en die moeten door de werkende massa en de eigenaars betaald worden. Vroeg of laat…

Dat er nogal wat megalomane projecten op de bureaus liggen is al lang geen geheim meer. Wat echt verontrustend is, is dat geen enkele van die projecten al betaald is! Die putten zijn voor na de verkiezingen van oktober. De rampzalige achteruitgang van de financiën is ook een gevolg van de exploderende personeelskosten die bijna 12 miljoen euro eind 2018 bedroegen maar ondertussen gestegen zijn naar zo’n kleine 20 miljoen euro. En dat is enkel op te lossen door personeel te laten afvloeien (of opnieuw meer belastingen?). Benieuwd of dit de nieuwe directeurs worden of dat die directeurs de lagere klassen gaan aanpakken. Wie goed luistert, kent het antwoord wel.

Onze fractie heeft deze begroting dan ook niet goedgekeurd en pleit voor een realistisch, financieel beleid op maat van onze gemeente.

 

Livestream

De Panne - Raad voor maatschappelijk welzijn en gemeenteraad 11 december 2023 (streamovations.be): punt 2: aanpassing meerjarenplan 2020-2025 gemeente- OCMW. Vaststelling

Discussie loonmassa en beleid: 20:47:45-21:02:00
Schepen Janssens - 10 miljoen bijkomend lenen: 21:30:00

De Panne- Nieuws

Sabine en Hanne versterken de West-Vlaamse CD&V-lijst

CD&V West-Vlaanderen trekt opnieuw naar de Vlaamse en Federale verkiezingen van 9 juni. CD&V De Panne- Adinkerke versterkt ook de West-Vlaamse ploeg met 2 dames: Sabine Van der Maelen en Hanne Blieck!

 

“Het is een hele eer om mee het verhaal van cd&v West-Vlaanderen te mogen uitdragen”, klinkt het bij beide dames. Sabine Van der Maelen versterkt de Vlaamse lijst op opvolgersplaats nr. 6 en Hanne Blieck versterkt de federale lijst op opvolgersplaats nr. 4. De 2 pittige dames kijken er alvast naar uit om samen met dit ijzersterk team vol te strijden voor de toekomst van onze mooie provincie!

Help de MUG-Heli mee in de lucht houden!

Wist je dat De Panne elk jaar 5.556 euro steun geeft aan de MUG-Heli? 
Teken de petitie en help ons de West- Vlaamse MUG-Heli mee in de lucht houden!

Het mooiste plekje van De Panne

De Vijvers Markey in Adinkerke zijn uitgeroepen tot 'Het Mooiste Plekje van De Panne'.