Heldere huisnummers helpen hulpdiensten

Publicatiedatum

Auteur

Nele Pelgrims

Deel dit artikel

CD&V Aarschot vraagt de stad werk te maken van heldere, reflecterende huisnummers op haar grondgebied. Dit helpt hulpverleners zoals brandweer, politie en huisdokters sneller het juiste adres te vinden bij noodgevallen.

“Tijd is zeer kostbaar als mensen in een levensbedreigende situatie verkeren”, legt gemeenteraadslid Bart Den Hondt uit. “Huisnummers die duidelijk zichtbaar zijn vanop de weg, ook als het donker is, kunnen echt het verschil maken.”

Tijdens de gemeenteraad van donderdag 11 maart vroeg gemeenteraadslid Bart Den Hondt (CD&V) het stadsbestuur van Aarschot actief in te zetten op het aanbrengen van duidelijk zichtbare, reflecterende huisnummers. Dit is noodzakelijk om interventies van hulpdiensten zoals politie, brandweer en dokters van wacht te kunnen versnellen en veiliger te maken. “Onlangs hebben we zelf meegemaakt hoe een dokter van wacht die de buurt niet kent bijna aangereden werd tijdens het speuren naar het juiste huisnummer op de drukke steenweg hier in Rillaar”, vertelt Bart Den Hondt. “De man was duidelijk aangedaan toen hij uitstapte. Het was niet de eerste keer dat hij problemen ondervond bij het zoeken naar het precieze huisnummer tijdens zijn wachtdienst. Dat kost kostbare tijd en levert gevaarlijke situaties op.”

Veiligheid

CD&V Aarschot pleit ervoor om als stad acties te ondernemen om iedere Aarschottenaar bewust te maken van de nood aan duidelijke huisnummers. Veiligheid staat immers bovenaan de prioriteitenlijst. Het kan hierbij gaan om bij huizen met een voortuin een extra huisnummer aan de brievenbus te hangen zodat dit nummer makkelijker zichtbaar is vanop straat. Een helder zichtbaar huisnummer is aangebracht in een kleur die goed contrasteert met de achtergrond en ook reflecteert in het donker. Bij appartementsgebouwen is het belangrijk dat het huisnummer buiten goed zichtbaar is en dat in de inkomhal bij elke bel ook het nummer en de juiste naam hangen. Zo vinden hulpdiensten veel sneller hun weg.

Zelftest

CD&V Aarschot roept ook op om zelf de test te doen: is je eigen huisnummer wel goed zichtbaar vanop straat? “Ga er niet vanuit dat het bij jou thuis nooit nodig zal zijn”, gaat Bart verder. “Die sensibilisering is echt wel belangrijk. Zo was er deze week nog een bizar incident met een brandweerwagen en een ambulance wat verderop in de straat. Na enkele keren met de zwaailichten heen en weer gereden te hebben, belden de brandweerlui uiteindelijk aan bij een huis omdat het hen helemaal niet meer duidelijk was waar ze moesten zijn. Het beeld van de vele nieuwsgierige buurtbewoners die zuchtend en nee-schuddend bij hun voordeur het tafereel aanschouwden, is niet het beeld dat je in 2021 nog wil zien. Ook hier hadden duidelijke huisnummers veel tijdverlies kunnen vermijden.”

"Laat Aarschot nog meer een voorbeeldstad zijn voor vele anderen wanneer het gaat over veiligheid. Een veilige buurt maken we immers samen”, klinkt het bij CD&V Aarschot.

Nieuws

Provincie gaat op zoek naar aannemer voor aanleg overstromingsgebied aan Tieltse Motte

De provincieraad van Vlaams-Brabant keurde het voorstel goed om een aannemer te zoeken voor de aanleg van een gecontroleerd overstromingsgebied in Tielt-Winge, tussen de Dorpsstraat en het Hazenpad enerzijds en tussen de Tieltse Motte en de oude tramdijk anderzijds.

cd&v Aarschot onthult dynamisch duo voor lokale verkiezingen

Aarschot, 27 maart 2024 – Naast de aankondiging van Nele Pelgrims als lijsttrekker kondigt cd&v Aarschot opnieuw twee namen aan voor de aankomende lokale verkiezingen in oktober: Dries Van Horebeek op plaats twee en Leo Janssens als lijstduwer. De partij trekt hiermee resoluut de kaart van verjonging, geruggensteund door ervaring.

Cd&v verwelkomt nieuw raadslid en nieuw lid bijzonder comité sociale dienst in Aarschot.