Op dinsdagochtend 10 december hielden meer dan 25 vrijwilligers een grootschalige en gecoördineerde telling op de spoorlijn tussen Dendermonde en Brussel. Tijdens de spits werden alle opstappende treinreizigers richting Brussel geteld in de stations van Lebbeke, Heizijde, Opwijk, Merchtem, Mollem, Asse en Zellik – en dat waren er meer dan 2500!
🎥 Bekijk de reportage van onze actie op RingTV! 📺
Met deze telactie wilden de vrijwilligers duidelijk maken hoeveel mensen getroffen worden door de nieuwe dienstregeling. Binnenkort is er immers maar één verbinding per uur meer naar Brussel-Noord. “We vragen ons af of de NMBS beseft hoeveel reizigers ze hiermee in de steek laat. Met deze telling willen we een cijfer – én een gezicht – kleven op de duizenden studenten, pendelaars en reizigers die in de kou blijven staan.”
Tijdens de ochtendspits zijn de zes drukste treinen richting Brussel geteld. Het resultaat van deze telling? Meer dan 2500 treinreizigers rekenen op de NMBS om hen naar Brussel te brengen. De evolutie van het aantal reizigers was trouwens ook live te volgen op een online telplatform, station per station.
Instappende treinreizigers richting Brussel tussen 6 en 9 uur:
STATION
|
TREINREIZIGERS
|
Lebbeke
|
244
|
Heizijde
|
269
|
Opwijk
|
520
|
Merchtem
|
494
|
Mollem
|
121
|
Asse
|
608
|
Zellik
|
277
|
TOTAAL
|
2533
|
Met deze indrukwekkende cijfers willen we naar Brussel trekken om de druk hoog houden op de NMBS. Ze zullen onderwerp worden van een parlementaire vraag, zodat de minister van Mobiliteit aan de tand kan worden gevoeld over de nieuwe dienstregeling. De cijfers zullen ook worden gedeeld met de NMBS, TreinTramBus en met het grote publiek.
De vrijwilligers maken allen deel uit van de lokale partijen cd&v Lebbeke, Samen1745 Opwijk, cd&vplus Merchtem en Team Burgemeester Asse. Deze actie komt bovenop de verschillende andere initiatieven, waaronder een petitie die ondertussen reeds door meer dan 5000 mensen is getekend.
----
Wat betekent die nieuwe dienstregeling voor reizigers?
De nieuwe dienstregeling behoudt de twee treinen per uur naar Brussel, de S3 en de S10. Maar deze rijden binnenkort op andere tijdstippen, en dat brengt twee problemen mee.
- De twee treinen rijden vlak na elkaar – in Brussel-Centraal kennen ze amper vijf minuten verschil. Dit beperkt de mogelijkheden voor alle reizigers enorm.
- Bijkomend valt ook een aansluiting met overstap in Jette weg. Hierdoor valt opnieuw een mogelijkheid weg voor onze reizigers.
- Dit wil zeggen dat je vanaf 16 december 2024 nog maar één verbinding per uur naar Brussel-Noord hebt, terwijl er vandaag drie verbindingen zijn.
- Ook in Dendermonde is niet langer een zekere overstap mogelijk naar Gent. Deze overstap had in de oude dienstregeling 7 minuten, met de nieuwe dienstregeling wordt dit 4 minuten.
Wat gaan jullie doen met deze cijfers?
Met deze concrete cijfers in de hand gaan we naar Brussel, en kunnen we extra druk zetten op de NMBS:
- We maken deze telgegevens officiëel over aan de NMBS.
- Deze cijfers worden het onderwerp van een parlementaire vraag.
- We delen de gegevens met TreinTramBus, de reizigersvereniging die ijvert voor kwalitatief openbaar vervoer.
- De gegevens worden live online gedeeld met het grote publiek en blijven vrij toegankelijk.
Wat verwachten jullie van de NMBS?
- We wensen een aanpassing van de dienstregeling, zodat onze reizigers opnieuw twee volwaardige verbindingen per uur hebben naar Brussel.
- We wensen een verdere uitbreiding van de capaciteit tijdens de spitsuren, vermits de treinen nu al vaak overvol zitten.
- We wensen dat de NMBS de lokale besturen op voorhand inlicht bij wijzigingen in de dienstregeling.
Hoe gebeurde de telactie?
Deze telling gebeurt op de perrons van Lebbeke, Heizijde, Opwijk, Merchtem, Mollem, Asse en Zellik. Aan elke toegang van het perron staat een vrijwilliger die het aantal reizigers live ingeeft op ons online telplatform.
De telling vindt plaats tussen 6u00 en 9u00, enkel van reizigers opstappend op de treinen richting Brussel. In totaal turven we dus de reizigers van de zes drukste treinen in de ochtend, op een totaal van de 65 treinen die nu dagelijks stoppen in onze stations.
De cijfers zijn ten allen tijde te bekijken op https://www.tinyurl.com/telactie. Zo zorgen we voor een maximale transparantie.
NB: de telling is uitgevoerd op donderdag 5/12 in Opwijk; aan de andere stations was dit op dinsdag 10/12; op beide dagen tussen 6 en 9u
Wie zijn de vrijwilligers die tellen?
De telactie is uitgevoerd door lokale vrijwilligers uit de gemeenten langs de getroffen “Lijn 60”. Allen maken ze deel uit van de politieke bewegingen cd&v Lebbeke, Samen1745 Opwijk, cd&vplus Merchtem, en Team Burgemeester Asse.
Sommigen vrijwilligers zijn zelf pendelaars, anderen niet. Maar allen zetten zich in voor een warme en nabije buurt – en dat betekent ook zorgen dat iedereen vlot kan gaan werken, studeren en ontspannen. Een vlotte treinverbinding brengt iedereen immers dichter bij elkaar.
Waarom heeft de NMBS de dienstregeling aangepast?
Daarin geeft de NMBS geen duidelijkheid. Aanvankelijk was het om de stiptheid te verbeteren, maar na het protest zei hun woordvoerder dat er geen capaciteit beschikbaar is.
Dit vertelde NMBS bij de aankondiging van het nieuwe treinaanbod: “Van en naar het station van Dendermonde wijzigt vanaf december het traject van (...) een IC- en een voorstedelijke S-verbinding. Dankzij deze aanpassingen kan de robuustheid en zo ook de stiptheid van de treinen in de regio worden verbeterd.”
Dit vertelde de woordvoerder na het protest van onze reizigers: “We zijn zelf ook afhankelijk van de capaciteit die de spoornetbeheerder ons aanbiedt. In dit geval was de capaciteit er niet meer. Dat gebeurt ook buiten onze wensen."
Heeft de NMBS zelf geen cijfers over het aantal reizigers?
Jawel, de NMBS doet jaarlijks de zogenaamde ‘oktobertelling’. Dit gebeurt met steekproeven, en de NMBS erkent dat hier in sommige gevallen aanzienlijke afwijkingen kunnen zijn. Meer informatie.
We vonden het belangrijk om heel duidelijk te maken hoeveel reizigers juist getroffen worden. Tegelijk geven we met deze actie ook een gezicht aan de treinreizigers achter deze cijfers. De telling maakt tastbaar hoeveel studenten, pendelaars en inwoners dagelijks rekenen op de trein.