We lanceren een subsidiereglement om het starten of uitbreiden van een kinderopvanginitiatief aantrekkelijker te maken. Dat er een tekort is aan kinderopvang in Merchtem is een open deur intrappen. Met een starterspremie tot 10.000 euro willen we de drempel voor nieuwe opvanginitiatieven fors verlagen.
Tot anderhalf jaar wachten op een plaats in de opvang...
Prille ouders moeten vandaag vaak veel geduld oefenen voor hun kindje kan starten in een opvanginitiatief. Vandaag moet je wachten tot in september 2026 voor een plek. De Vlaamse Rand is een van de jongste regio’s van Vlaanderen. Hierdoor is er niet alleen nood aan extra capaciteit op school. Ook extra plaatsen voor kinderopvang zijn broodnodig. In 2023 waren er in Merchtem 209 aanvragen voor kinderopvang. Voor 91 kindjes en hun ouders kon er geen opvang worden voorzien.
Een kant-en-klaar reglement om nieuwe initiatieven te steunen.
Deze starterspremie helpt een nieuwe kinderopvang bij het starten van hun zaak. Ze kan worden gebruikt voor o.a. de inrichting van de kribbe, een huurwaarborg, of opfrissingswerken. Per opvanglocatie kan deze starterspremie tot 10.000 euro bedragen.
"Merchtem spendeert jaarlijks, terecht, veel middelen aan ouderenzorg. Maar wat ons betreft willen we ook budget vrijmaken voor de jongsten in onze gemeenschap. We merken dat er interesse is bij jonge mensen om een initiatief te starten. Maar er is een grote drempel waar ze eerst over moeten. Met deze subsidie willen we die drempel wegwerken. We hopen dat de meerderheid ons voorstel aanvaardt. We leggen het subsidiereglement alvast voor op de komende gemeenteraad. "Zodat we op korte termijn extra opvangcapaciteit kunnen creëren voor jonge Merchtemse ouders,” vertelt fractieleider Toon Luypaert.
Zonder actie zal het tekort nog oplopen.
De Vlaamse regering heeft een nieuwe kindratio vastgesteld die ingaat vanaf 2027. Concreet zullen er minder kinderen per onthaalouder of kinderverzorgster mogen worden opgevangen. “Daar bovenop gaan er in Merchtem ook onthaalouders binnenkort met pensioen, waardoor het aantal plaatsen nog feller zal dalen,” weet Luypaert.
“Vorige legislatuur bekommerden we ons al rond dit thema. Zo zorgden we ervoor dat de grootte van de opvangnood eindelijk in kaart werd gebracht waardoor we uiteindelijk extra gesubsidieerde plaatsen verkregen, kochten we een woning aan waar een partner een kinderopvang kon onderbrengen,… Logisch dat we hier dan ook op verder bouwen, want het is een thema die hoog op onze agenda staat,” vertelt Lien Casier, schepen van gezin in de vorige legislatuur. "Dat doen we door een kant-en-klaar subsidiereglement ter stemming te brengen op de gemeenteraad. Want de nood is hoog en als we niets doen, zal die alleen nog maar groter worden," besluit Casier.
Gemengde signalen vanuit de meerderheid.
Enerzijds hoorden we heel veel redenen op het niet te doen – het zou een subsidiewedloop worden, het is Vlaamse bevoegdheid, het is “proces-economisch” niet goed, een renteloze lening is beter,…
Anderzijds kregen we wel te horen dan ons voorstel zal worden meegenomen bij de opmaak van het meerjarenbudget. Maarten Mast (LVB) erkende het probleem en zal cd&vplus ook betrekken bij de verdere uitwerking van het reglement. Blij dat we de meerderheid hebben geïnspireerd en tot actie kunnen aanzetten!
Zolang de kat maar muizen vangt… en er kinderopvangplaatsen bijkomen!