De Eenzame Uitvaart

Publicatiedatum

Auteur

Frank Maes

Deel dit artikel

Niemand verdient om eenzaam begraven te worden. Het gebeurt ook niet meer als het Mia Cattebeke afhangt.

November is de maand van het herdenken van onze dierbare overledenen. Tijdens een uitvaart is het meestal zo dat nabestaanden en vrienden samen komen in een auditorium, kerk, zingevings- of gebedshuis, om afscheid te nemen. Familie, collega’s, vrienden stappen naar voren en halen herinneringen op over het leven van de betreurde dode. Ze huilen, glimlachen eens, rouwen. Op de begraafplaats brengen ze een laatste groet. Ze spreken een afscheidswoord uit, leggen een roos op de kist, bloemen op de strooiweide. Uitzonderlijk gebeurt het dat er helemaal niemand aanwezig is die de overledene heeft gekend. Enkel de mensen van de begrafenisonderneming.

Zomaar eenzaam en alleen begraven worden, dat verdient niemand. Daarom werd ‘De Eenzame Uitvaart’ opgericht, een gezelschap van dichters die de uitvaart bijwonen van mensen die eenzaam begraven worden. De dichters maken een persoonlijk gelegenheidsgedicht, speciaal voor de overledene, en dragen dit tijdens de begrafenis voor aan het graf van wie niemand heeft.

Jaarlijks sterven heel wat mensen zonder dat iemand naar hen omkijkt. Eenzaamheid blijft meestal verborgen. Maar bij een eenzame begrafenis wordt eenzaamheid zichtbaar. Dan kan een persoonlijk gedicht heel waardevol zijn - als poëtisch ‘laatste saluut’ aan mensen die vaak al tijdens hun leven uit de boot vielen. Wat dan nog rest is enkel het kleine ritueel: de urn of de kist, een laatste groet en het gedicht. Een gedicht is iets blijvends. Het is een kleine tegemoetkoming van de maatschappij, een eerbetoon aan de eenzaamheid, de vergeten dood.

De Eenzame Uitvaart is een sociaal en literair project van literair productiehuis VONK & Zonen dat zich bekommert om de doden en het herinneren. Het project werd opgestart in Amsterdam in 2002 en is sindsdien uitgebreid naar andere steden, waaronder Antwerpen (2009), Leuven (2015) en Brugge (2023). Het project wordt ondersteund door Literatuur Vlaanderen en wil graag uitbreiden naar andere steden, zoals Kortrijk.

Het voorstel geformuleerd door Mia Cattebeke.

“De stad Kortrijk sluit zich aan bij ‘De Eenzame Uitvaart’ en biedt mensen die eenzaam sterven en begraven worden, een respectvol en waardig afscheid.”

Schepen Ruth Vandenberghe antwoordt dat het stadsbestuur in onderhandeling is met VONK & Zonen. Zodra die onderhandelingen afgelopen zijn zal het voorstel hernemen worden.

Nieuws uit Kortrijk

Busje komt niet (meer)

Raadslid Mia Cattebeke bracht op de gemeenteraad van 10 juni de herschikking van de buslijnen ter sprake. 'Buslijnen en -haltes zijn niet meer gebruiksvriendelijk voor, vooral, minder mobiele mensen'.

Kies voor zekerheid!

Wat is de échte inzet op 9 juni?
Het antwoord is simpel: zekerheid. U de zekerheid geven waar u recht op hebt. Zeker van meer netto, meer tijd en meer veiligheid.

 

Taalopleiding voor nieuwkomers

Raadslid Mia Cattebeke (cd&v) pleit voor een structurele samenwerking van de stad met taalopleidingen voor ‘nieuwkomers’ en middenveldorganisaties, als hefboom voor een duurzame integratie.