De Eenzame Uitvaart

Publicatiedatum

Auteur

Frank Maes

Deel dit artikel

Niemand verdient om eenzaam begraven te worden. Het gebeurt ook niet meer als het Mia Cattebeke afhangt.

November is de maand van het herdenken van onze dierbare overledenen. Tijdens een uitvaart is het meestal zo dat nabestaanden en vrienden samen komen in een auditorium, kerk, zingevings- of gebedshuis, om afscheid te nemen. Familie, collega’s, vrienden stappen naar voren en halen herinneringen op over het leven van de betreurde dode. Ze huilen, glimlachen eens, rouwen. Op de begraafplaats brengen ze een laatste groet. Ze spreken een afscheidswoord uit, leggen een roos op de kist, bloemen op de strooiweide. Uitzonderlijk gebeurt het dat er helemaal niemand aanwezig is die de overledene heeft gekend. Enkel de mensen van de begrafenisonderneming.

Zomaar eenzaam en alleen begraven worden, dat verdient niemand. Daarom werd ‘De Eenzame Uitvaart’ opgericht, een gezelschap van dichters die de uitvaart bijwonen van mensen die eenzaam begraven worden. De dichters maken een persoonlijk gelegenheidsgedicht, speciaal voor de overledene, en dragen dit tijdens de begrafenis voor aan het graf van wie niemand heeft.

Jaarlijks sterven heel wat mensen zonder dat iemand naar hen omkijkt. Eenzaamheid blijft meestal verborgen. Maar bij een eenzame begrafenis wordt eenzaamheid zichtbaar. Dan kan een persoonlijk gedicht heel waardevol zijn - als poëtisch ‘laatste saluut’ aan mensen die vaak al tijdens hun leven uit de boot vielen. Wat dan nog rest is enkel het kleine ritueel: de urn of de kist, een laatste groet en het gedicht. Een gedicht is iets blijvends. Het is een kleine tegemoetkoming van de maatschappij, een eerbetoon aan de eenzaamheid, de vergeten dood.

De Eenzame Uitvaart is een sociaal en literair project van literair productiehuis VONK & Zonen dat zich bekommert om de doden en het herinneren. Het project werd opgestart in Amsterdam in 2002 en is sindsdien uitgebreid naar andere steden, waaronder Antwerpen (2009), Leuven (2015) en Brugge (2023). Het project wordt ondersteund door Literatuur Vlaanderen en wil graag uitbreiden naar andere steden, zoals Kortrijk.

Het voorstel geformuleerd door Mia Cattebeke.

“De stad Kortrijk sluit zich aan bij ‘De Eenzame Uitvaart’ en biedt mensen die eenzaam sterven en begraven worden, een respectvol en waardig afscheid.”

Schepen Ruth Vandenberghe antwoordt dat het stadsbestuur in onderhandeling is met VONK & Zonen. Zodra die onderhandelingen afgelopen zijn zal het voorstel hernemen worden.

Nieuws uit Kortrijk

Nieuwe voorzitters verkozen

De statuten van CD&V bepalen dat de leden van de lokale afdelingen, na de lokale verkiezingen, de voorzitters van de erkende netwerken moeten worden (her-)verkozen. Dat gebeurde op zondag 2 februari in het buurthuis van Rollegem.

Daisy Vervenne neemt de taak van voorzitter over van Siska Buysschaert.

De CD&V Senioren worden nu aangevoerd door Johan Vandoorne, die Frans Christiaens opvolgt.

Anaïs de Bethune werd herverkozen als voorzitster van Vrouw & Maatschappij.

Nieuw stadsbestuur

Akkoord om Kortrijk met brio te besturen

Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk, N-VA en Vooruit zijn tot een coalitieakkoord gekomen.
De drie partijen willen Kortrijk de komende zes jaar nog mooier, nog sterker en nog veiliger maken en al haar talent verder doen schitteren.
Vandaar 'Kortrijk met brio': het wordt een Kortrijk met nog meer energie en nog meer leven.

De keuze van CD&V Kortrijk om zich met Team Burgemeester te verbinden leverde niet alleen 8 verkozenen (op 18) op, maar brengt nu ook twee schepenen in het college: Felix De Clerck en Hannelore Vanhoenacker