Op 13 oktober kwam cd&v als grootste partij uit de Zeelse gemeenteraadsverkiezingen. Onder leiding van burgemeester Hans Knop werden onmiddellijk gesprekken aangeknoopt met potentiële partners om een sterke en stabiele bestuursploeg samen te stellen. Uiteindelijk werd ingezet op het vormen van een stabiele coalitie met cd&v, Zele#Anders en Vooruit. Die samenwerking zou goed zijn voor 16 van de 27 gemeenteraadszetels. De gevoerde onderhandelingen leidden donderdagnacht tot een compromistekst waarvoor alle partijen zich engageerden om die te verdedigen bij de achterban. Zele#Anders liet vrijdagmiddag weten het bereikte compromis uiteindelijk toch niet te aanvaarden en blaast daarmee de coalitievorming eenzijdig op. “Onderhandelingen kunnen niet lukken wanneer een partij aan tafel zit die het de anderen niet gunt om met opgeheven hoofd de tafel te verlaten”, vat burgemeester Hans Knop de situatie samen.
De voorbije week voerden cd&v, Vooruit en Zele#Anders intensieve gesprekken om een coalitie te vormen en Zele de komende 6 jaar te besturen. Dat leidde zonder enige discussie tot een akkoord over tal van cruciale projecten.
- Zo zou er een sociaal huis komen waar het versterkte armoedebeleid verder zou worden uitgebouwd en het best mogelijke aanbod ontwikkeld voor iedereen die nood heeft aan advies, begeleiding en ondersteuning.
- De groepskinderopvang zou gestimuleerd worden.
- In een polyvalent centrum zouden jongerenfuiven georganiseerd kunnen worden en ruimte gemaakt voor muziekverenigingen, creatieve ateliers, startende muziekbands …
- De participatiemogelijkheden voor de Zelenaar zouden versterkt en verruimd worden, met alvast een herstructurering en reactivering van de lokale raad economie en de landbouwraad.
- De budgetten voor groenonderhoud en netheid worden opgetrokken.
- De gestarte herwaardering van het openbaar domein zou onverkort worden verdergezet. Alvast de heraanleg van de Drieputtenstraat en de Kapellestraat stonden hoog op de agenda, net als het wegenis- en rioleringsproject Rinkhout/Langevelde. Ook de verhoogde budgetten voor de versnelde renovatie van voet- en fietspaden bleven behouden.
- Het Zandbergplein zou een aangenaam evenementenplein worden, waarbij de aanleg van een ondergrondse parking werd vooropgesteld, mits een voorafgaande haalbaarheidsstudie om de financiële en economische impact in kaart brengen.
Het enige punt van discussie bleek eens te meer de gewijzigde circulatie in de gemeente. Daarin verschilden de vertrekposities van cd&v en Vooruit danig van die van Zele#Anders, maar naarmate de gesprekken vorderden, leek ook die kloof overbrugbaar.
Uiteindelijk lag dit op tafel:
- Een opvolgstudie zou de nieuwe verkeerssituatie evalueren en voorstellen formuleren om ongewenst doorgaand verkeer uit woonwijken te weren en de circulatielussen waar mogelijk te optimaliseren. Ook een onderzoek naar de dubbele rijrichting in de Dries- en Elststraat zou daarvan deel uitmaken.
- De ‘harde knip’ op de Markt zou vervangen worden door een dynamische verkeersfilter. Daardoor zou de Markt stapsgewijs weer voor meer mensen overrijdbaar worden. Die fasering is in de ogen van cd&v en Vooruit nodig om veiligheids- en leefbaarheidsrisico’s in de kern steeds grondig te kunnen inschatten vooraleer een nieuwe stap te zetten.
Elke partij wil immers de aantoonbaar positieve resultaten van de reeds doorgevoerde veranderingen niet teniet doen of terug evolueren naar een Zele dat gekenmerkt werd door een handels- en woonkern die van de ochtend- tot de avondspits tot meer dan 500 auto’s per uur en veel zwaar doorgaand vervoer moest slikken en daardoor de oorzaak was van een onaanvaardbaar hoog (fiets)onveiligheidsgevoel. Ook een hernieuwde toename van hoge snelheden en asociaal rijgedrag is geen optie.
- Om dit veranderingsproces te begeleiden zou een objectief monitoringsysteem worden opgezet en een permanent participatieplatform geïnstalleerd om voldoende draagvlak te garanderen. De combinatie van deze beide instrumenten zou het voorwaardelijke kader creëren waarin het veranderingstraject vorm zou krijgen.
- Voor zorgverleners zou de overrijdbaarheid van de Markt al sneller mogelijk worden gemaakt.
“Zele#Anders wou de Markt onmiddellijk weer overrijdbaar maken voor iedereen. Hoe ze dat wilden realiseren zonder te hervallen in de oude fiets- en verkeersonveiligheid in de kern werd nooit concreet gemaakt. cd&v en Vooruit zochten naar een verstandig compromis en toonden zich bereid Zele#Anders verregaand tegemoet te komen. Tot driemaal toe werden compromisteksten uitgewerkt. Er lag een mooi verhaal op tafel waarin elke Zelenaar zich zou kunnen vinden. Elke gesprekspartner, Zele#Anders incluis, engageerde zich er toe om dit bij de achterban te verdedigen. Dat Zele#Anders nu weer gewoon terugkeert naar haar startpositie is respectloos naar de andere onderhandelaars toe”, zegt burgemeester Hans Knop, “We stellen ons de vraag of de partij eigenlijk ooit de intentie had om te landen. De partij slaagt er duidelijk niet in om de campagne achter zich te laten en tot duurzame en werkbare oplossingen voor Zele te komen.”
“Dit had ik nooit verwacht. Samen met cd&v zijn we echt ver gegaan om Zele#Anders tegemoet te komen. Je kan bijna niet anders dan concluderen dat hier andere motieven spelen. Het lijkt erop dat Zele#Anders een anticoalitie tegen cd&v op de been wil brengen tegen de verkiezingsuitslag in. Op ons moeten ze daarvoor niet rekenen,” stelt Serdar Çelik. “De Zeelse kiezer heeft zich duidelijk uitgesproken voor een leidende rol voor cd&v en het project dat de voorbije jaren werd uitgewerkt. Daar staan wij achter en dat moet gerespecteerd worden.”
Hans Knop besluit: “Voor sommigen is politiek een spel, alleen is het wel de toekomst van Zele waarmee wordt gespeeld. Als Zele#Anders klaar is om met open vizier aan tafel te komen en te goeder trouw aan een partnerschap wil werken, mogen ze bellen. Anders krijgt collega De Mey twee weken het initiatiefrecht. Ik wens hem veel succes om de komende weken tot een beter compromis te komen en de politieke chaos te vermijden.”