Cd&v vraagt om Aarschot pleegzorggemeente te maken

Publicatiedatum

Auteur

Nele Pelgrims

Deel dit artikel

Cd&v Aarschot vraagt de stad Aarschot om pleegzorggemeente te worden. De nood aan pleeggezinnen is immers groot. Pleegzorg Vlaanderen heeft hiervoor een speciaal Pleegzorggemeente-label uitgewerkt. Enkele andere gemeenten in Vlaams-Brabant werden al Pleegzorggemeente: Leuven, Halle, Landen en Meise.

“De vraag naar pleeggezinnen is heel groot, ook hier in Aarschot,” legt Nele Pelgrims, fractieleider van cd&v Aarschot, uit. “Als we als stad kunnen helpen bij de zoektocht naar opvanggezinnen die een warme en veilige thuis willen aanbieden, zou dat echt het verschil kunnen maken”.

Pleegzorg Vlaanderen is een prachtig en broodnodig initiatief. Pleeggezinnen zorgen voor de opvang van kinderen, jongeren en volwassenen met een handicap en/of een psychiatrische problematiek en dit omdat hun ouders tijdelijk niet voor hen kunnen zorgen om uiteenlopende redenen. De duur van de opvang is zeer afhankelijk van situatie tot situatie. De pleeggezinnen zetten hun thuis vrijwillig open en worden daarbij ondersteund door de dienst Pleegzorg Vlaanderen. Op deze manier worden er in Vlaanderen 8.000 kinderen, jongeren en volwassenen met een handicap en/of een psychiatrische problematiek opgevangen in 6500 gezinnen.

Maatwerk

Pleegzorg Vlaams-Brabant kan een ‘op maat gemaakt’ charter opstellen waarin er samen met de stad gekeken wordt hoe gezinnen het best aangesproken kunnen worden om pleeggezin te worden en hoe ze extra ondersteuning kunnen krijgen.

“Het kan hier gaan over het uitwisselen van ervaringen tussen gezinnen, materiaal ter beschikking stellen of een mogelijke samenwerking met organisaties zoals Children’s Hope,” benadrukt Nele Pelgrims. “Ik denk ook aan het ter beschikking stellen van lokalen, een oproep op de sociale mediakanalen van de stad of andere initiatieven. Het hoeft geen hoop geld te kosten om pleegkinderen of-gasten op te vangen in onze warmste stad van het Hageland.” Cd&v vraagt dat de stad Aarschot het gesprek aangaat met pleegzorg Vlaams-Brabant eom pleegzorggemeente te worden.

Nieuws

Meer dan 600.000 euro LEADER-steun voor Hagelandse initiatieven

​13 Hagelandse plattelandsprojecten krijgen via het Europees programma voor plattelandsontwikkeling LEADER ruim 600.000 euro steun. Het gaat om projecten die uitgewerkt worden voor heel het Hageland of in specifieke Hagelandse gemeenten.

Provincie gaat op zoek naar aannemer voor aanleg overstromingsgebied aan Tieltse Motte

De provincieraad van Vlaams-Brabant keurde het voorstel goed om een aannemer te zoeken voor de aanleg van een gecontroleerd overstromingsgebied in Tielt-Winge, tussen de Dorpsstraat en het Hazenpad enerzijds en tussen de Tieltse Motte en de oude tramdijk anderzijds.

cd&v Aarschot onthult dynamisch duo voor lokale verkiezingen

Aarschot, 27 maart 2024 – Naast de aankondiging van Nele Pelgrims als lijsttrekker kondigt cd&v Aarschot opnieuw twee namen aan voor de aankomende lokale verkiezingen in oktober: Dries Van Horebeek op plaats twee en Leo Janssens als lijstduwer. De partij trekt hiermee resoluut de kaart van verjonging, geruggensteund door ervaring.