CD&V Kortrijk steunt kandidatuur Kortrijk Culturele Hoofdstad 2030

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Namens CD&V Kortrijk sprak raadslid Jean de Bethune volmondige steun uit voor de kandidatuur van Kortrijk op de titel 'Culturele Hoofdstad 2030'. Vooral de keuze om via cultuur te werken aan het verhogen van mentaal welzijn zien we als een versterkend element.

In tijden van veel onrust, in het bijzonder bij jongeren, kunnen culturele activiteiten en projecten kansen bieden om mentale problemen te ondervangen en op te lossen. Tijdens een recent overleg binnen de Eurometropool Lille-Tournai-Kortrijk stelde Jean de Bethune vast dat de originele benadering om de kandidatuur 'Kortrijk 2030' te richten op de relatie cultuur en mentaal welzijn ook bij de Waalse en Franse partners op veel appreciatie kon rekenen. 

CD&V is ervan overtuigd dat deze krachtlijn de kans vergroot om de titel binnen te halen.

Er werd van de bespreking van de conceptnota voor de kandidatuur gebruik gemaakt om een drietal tips te formuleren:

  1. Benadruk de typisch Kortrijkse traditie van de gedecentraliseerde ontmoetingscentra en betrek die nauwer in het concept. Kortrijk is sinds decennia dé pionier in het leggen, behouden en versterken van ontmoetingskansen en cultuurspreiding in uitstekende infrastructuur in de deelgemeenten. 
  2. Onderbouw het dossier met een duidelijke budgettering, zodat de haalbaarheid ervan beter kan worden ingeschat.
  3. Onderzoek de mogelijkheden om het huidige stationsgebouw op een intelligente manier te verbouwen tot een toekomstgerichte bibliotheek van de 21ste eeuw, waar de directe nabijheid van het openbaar vervoer (trein en bus) een extra meerwaarde creëert. De nieuwe bibliotheek van Helsinki (foto) kan hierbij als voorbeeld dienen.

Nieuws uit Kortrijk

Busje komt niet (meer)

Raadslid Mia Cattebeke bracht op de gemeenteraad van 10 juni de herschikking van de buslijnen ter sprake. 'Buslijnen en -haltes zijn niet meer gebruiksvriendelijk voor, vooral, minder mobiele mensen'.

Kies voor zekerheid!

Wat is de échte inzet op 9 juni?
Het antwoord is simpel: zekerheid. U de zekerheid geven waar u recht op hebt. Zeker van meer netto, meer tijd en meer veiligheid.

 

Taalopleiding voor nieuwkomers

Raadslid Mia Cattebeke (cd&v) pleit voor een structurele samenwerking van de stad met taalopleidingen voor ‘nieuwkomers’ en middenveldorganisaties, als hefboom voor een duurzame integratie.