De gemeente Boortmeerbeek wil onderzoeken hoe de Dijlevallei kan versterkt worden. Onze Dijlevallei is een uniek gebied waar natuur, landbouw en recreatie al jaren samengaan. Samen met buurtbewoners, lokale verenigingen, landbouwers en vissers willen we nadenken over de toekomst van dit fantastische gebied. De volgende gemeentelijke milieuadviesraad bekijkt hoe we dat concreet kunnen aanpakken. Mensen die interesse hebben om mee na te denken kunnen zich nu al melden bij de milieudienst.
De Dijlevallei in Hever en Boortmeerbeek is een uniek gebied. Het is van oudsher een landbouwgebied met vele houtkanten, mooie hagen en oude meanders. Het is een gebied waar de traditionele manier van landbouw bedrijven en waardevolle natuur hand in hand gaan. Zo komt de Grote Pimpernel, die in Vlaanderen zo goed als verdwenen is, er nog steeds voor.
Maar de Dijlevallei is zoveel meer. Het is een plaats waar ook vissers en jagers, wandelaars en fietsers hun plek hebben. Verder zijn er verschillende waardevolle erfgoedgebouwen aan de rand van de vallei: Kasteel de Ravestein, de Oude Pastorie, de Kerk van Hever en (iets verder) de Molen van Servaes.
Voor de verkiezingen liepen de emoties flink op over Kasteel de Ravestein en zijn omgeving. Het nieuwe bestuur wil komen tot een gedragen project waar we natuur, landbouw, erfgoed, cultuur en recreatie verzoenen. Er vond reeds een eerste overleg plaats over de lopende marktbevraging en we brachten reeds een eerste verkennend bezoek aan enkele geherwaardeerde riviermeanders.
De oude Dijlemeanders zijn bijzonder waardevol voor landbouw en natuur en voor amateurvissers. De meander van de Ravesteinvissers werd uitgediept in de jaren zeventig en nadien vonden diverse oeverversterkingen plaats. De andere meanders zijn doorheen de jaren meer en meer verzand. Door hen opnieuw uit te diepen willen we bijkomende waterbuffering uitbouwen en het landschap en de natuur beter tot hun recht laten komen.
Binnen de werking van Natuurpark Rivierenland starten we met een participatief onderzoek naar het herwaarderen van een oude Dijlemeander. Met een gedragen project willen we natuur, landbouw, erfgoed, cultuur en recreatie verzoenen. Als voorbereiding brachten we een verkennend bezoek aan het Sigmaplan-gebied ‘De Dorent’ in Zemst. Daar werden in het verleden twee oude Zennemeanders heringericht. Hieronder vind je een foto van dat terreinbezoek.
“De idee van de herwaardering van de verzande Dijlearm is minstens 15 jaar oud en dateert nog uit de periode waar ik voor het eerst schepen voor natuur en milieu was (2006-2012). Projecten die mensen kunnen samenbrengen rond natuur, landbouw en cultuur, daar wil ik echt voor gaan,” aldus Bert Meulemans.
Bert Meulemans
Schepen voor natuur & milieu, mobiliteit & ruimtelijk beleid en financiën