SOS Kernversterking

Publicatiedatum

Auteur

Chris Truyen

Deel dit artikel

BoortmeerbeekVandaag behandelt de gemeenteraad de definitieve aanvaarding van het RUP Kernversterking voor de tweede keer. Bij de eerste behandeling (24 september), protesteerde cd&v fel en wees op een aantal inhoudelijke mankementen én procedurefouten. Zo is het onkies om drie weken voor de verkiezingen zo’n substantieel dossier door de gemeenteraad te jagen. Ook bij de tweede behandeling nemen VLD en NVA (de huidige meerderheid, in dit dossier steevast gesteund door Groen) een loopje met de wettelijke procedures. Cd&v en Samen (de nieuwe meerderheid) blijven voorstanders van kernversterking. Dit beleid moet echter inhoudelijk en procedureel correct gevoerd worden. Hierbij willen cd&v en Samen in dialoog treden met N-VA, VLD en Groen, maar het huidige RUP voldoet echt niet.

 

Toevoeging na de gemeenteraad:

Het RUP Kernversterking werd goedgekeurd door de uittredende meerderheid (VLD, NVA en Groen). De toekomstige meerderheid (Samen en cd&v) stemde tegen omwille van:
•⁠ ⁠een aantal procedure fouten
•⁠ ⁠inhoudelijke redenen.

 

De ene procedurefout na de andere

Vooreerst is een RUP kernversterking geen ‘lopende zaak’ en kan de huidige gemeenteraad dit dossier niet meer behandelen. Bij de eerste poging op 24 september waren we minder dan drie weken voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ondertussen is er een nieuwe bestuursploeg gevormd, die rond kernversterking duidelijk andere accenten wil leggen. Bert Meulemans, toekomstig schepen bevoegd voor ruimtelijk beleid, zal op de gemeenteraad een aantal bouwstenen aanreiken. 

Bovendien beging – en begaat de meerderheid opnieuw – een aantal procedurefouten: 

  • de provincie en departement werden niet correct om advies gevraagd;
  • de adviesvraag werd niet opgeladen vóór de start van het openbaar onderzoek via DSI (specifieke web-toepassing);
  • het advies van de GECORO was nog niet goedgekeurd, niet ondertekend en bevatte materiële fouten (de verslaggever en raadsleden stonden niet bij de aanwezigen).

Als de gemeenteraad vandaag het RUP opnieuw definitief vaststelt, maakt de gemeenteraad opnieuw procedurefouten:

  • van de provincie Vlaams-Brabant heeft geen advies uitgebracht en werd niet correct aangeschreven;
  • de GECORO heeft geen bijkomend advies verleend;
  • de termijnen werden niet gerespecteerd;
  • het dossier werd onvolledig aan de gemeenteraad voorgelegd.

En als klap op de vuurpijl, schreef de gemeente de verkeerde provincie aan, nl. Waals-Brabant i.p.v. Vlaams-Brabant. Een fusie met Mechelen lag bij de bevolking al zwaar, laat staan een ‘aanhechting’ bij Waals-Brabant 😉.

Inzetten op levendige kernen 

Om open ruimte te bewaren en wonen betaalbaar te houden, is volgens cd&v kernversterking nodig. Daarom moeten meergezinswoningen en kleinschalige appartementen mogelijk zijn in onze dorpskernen. In Hever en Schiplaken wordt de dorpskern sterk ingeperkt. In Hever blijft de kern beperkt tot de directe omgeving van het dorpsplein (en een 100 tot 150 m daarrond) en in Schiplaken tot de Bieststraat (een 230 m tussen Goorstraat en Blokstraat) en de Carabiniersstraat. Buiten deze enge dorpskern zijn kleinschalige appartementen, cohousing en het opsplitsen van woningen verboden. 

Heb je een eigen zaak (kleinhandel), dan moet je het buiten de eng afgebakende dorpskern stellen met max. 100 m² ‘klantenoppervlakte’. Daardoor wordt het feitelijk onmogelijk om in Hever en Schiplaken bv. een nieuwe kruidenier op te starten of kunnen bestaande zaken (bv. een bakker of beenhouwer) niet uitbreiden boven die 100 m². Cd&v en Samen willen in onze dorpskernen voldoende ruimte voor winkels, handel, horeca of dokterspraktijken, kortom, ruimte voor ondernemen. 

I.v.m. Hever en Schiplaken zijn de kernen van Boortmeerbeek en Haacht-Station ruimer en met een geleidelijke overgang afgebakend. De kernversterkende wijken worden er veel ruimer ingetekend en aangevuld met een aantal wijken op max. 1km van HOV-knooppunt (treinstation). Buiten de ruimer afgebakende dorpskern gelden dezelfde strenge regels: bouwgronden minstens 10 a en kleinhandel beperkt tot max 100 m² ‘klantenruimte’.

Betaalbaar wonen door voldoende kleine bouwpercelen

Om wonen in eigen gemeente betaalbaar te houden en de open ruimte maximaal te vrijwaren, moeten we vooral inzetten op kleine bouwgronden. Buiten de dorpskernen wordt door dit RUP Kernversterking de minimum oppervlakte voor bouwpercelen opgetrokken naar 10 a (buiten goedgekeurde verkavelingen). Voor een dergelijke bouwgrond betaal je al snel 300.000-350.000 euro. 10 a is redelijk voor specifieke wijken zoals bv. Lievekesbossen of in woonlinten, maar kan moeilijk de regel worden voor zowat heel Hever en het grootste deel van Boortmeerbeek.

SOS Kernversterking

Inhoudelijk moeten volgens ons volgende knelpunten een duidelijk antwoord krijgen:

  • een woonbehoeftenstudie om de werkelijke nood aan appartementen in te schatten;
  • een correcte afbakening van de dorpskern en de stationsomgeving in Hever en van de dorpskern in Schiplaken;
  • de perceelsgrootte (momenteel buiten de kern 10 a) differentiëren naar kerngebied versus woonlinten en woonparken, de Laar of Hever zijn nu eenmaal niet de Lievekesbossen;
  • er moet nagegaan worden welke voorschriften er wenselijk zijn in natuurverbindingsgebieden;
  • er moet een flankerend kernversterkend beleid gevoerd worden voor zelfstandige ondernemers;

Voor cd&v is het onaanvaardbaar dat een zo belangrijk dossier als kernversterking drie weken voor de verkiezingen snel door de gemeenteraad gejaagd wordt. Het nu - een week voor de installatie van de nieuwe gemeenteraad - opnieuw proberen, getuigt van een fundamenteel gebrek aan respect voor onze democratische waarden. Immers respect voor de uitslag van de verkiezingen en respect voor wettelijke regels en procedures, vormen de hoeksteen van onze democratie.

 

Meer info:

Bert Meulemans, fractieleider cd&v
toekomstig schepen mobiliteit, omgeving en financiën
0473 93 31 31 – [email protected]

Nieuws

Wijzigingen in het partijbestuur

In navolging van de resultaten van de verkiezingen werden er binnen het partijbestuur enkele wijzigingen in verantwoordelijkheden doorgevoerd. 

Bevoegdheden bekend

cd&v en Samen voor Boortmeerbeek zullen de komende zes jaar Boortmeerbeek besturen. Dat was reeds bekend. Ondertussen werd ook overeenstemming bereikt over de bevoegdheden.

cd&v en Samen vormen de nieuwe bestuursploeg

cd&v en Samen voor Boortmeerbeek slaan de handen in elkaar en zullen de komende zes jaar de gemeente Boortmeerbeek besturen.