De gemeenteraad van Izegem heeft het voorstel van cd&v-raadslid Fien Claeys om de Toolbox Veilige Publieke Ruimte van Sensoa te gebruiken, verworpen. Dat is opmerkelijk, want het voorstel vroeg niet om grote investeringen, maar om een duidelijke richting. Het gaat namelijk om een kader dat het lokaal bestuur ondersteunt bij het in kaart brengen en aanpakken van seksuele straatintimidatie en onveiligheidsgevoelens in de publieke ruimte.
De beslissing komt er op een moment dat de hele regio wordt opgeschrikt door het spiking-schandaal in de Kortrijkse uitgaansbuurt, waarbij minstens 41 jonge vrouwen melding deden van het onbewust toegediend krijgen van verdovende middelen. “Het nieuws uit Kortrijk, toont pijnlijk aan dat jongeren zich niet meer vanzelfsprekend veilig kunnen voelen tijdens het uitgaan,” aldus Fien Claeys. “Als lokaal bestuur moet je dat ernstig nemen, en niet wachten tot het hier ook gebeurt.”
Cd&v stelde daarom voor om de gratis toolbox van Sensoa als leidraad te gebruiken om de noden en pijnpunten in Izegem in kaart te brengen, en met concrete maatregelen werk te maken van een veilige publieke ruimte. Denk aan slimme verlichting, overzichtelijke pleinen, het creëren van safe(r) spaces en vooral: bewustwording en omstaandertraining.
“We willen dat jongeren onbezonnen kunnen uitgaan. Dat vrouwen, meisjes, maar ook jongens, zich veilig voelen in hun eigen stad. Dat vraagt geen grootschalige campagnes, maar wel een structurele aanpak en bereidheid om samen te werken,” zegt Claeys.
De meerderheid was het voorstel genegen, maar toch werd het verworpen. “Als het niet werd verworpen op basis van inhoud, op welke basis dan wel?”, vraagt Fien zich af. “Dat is bijzonder jammer. Veiligheid is geen partijpolitiek dossier. Dat is een basisbehoefte. Door onze vraag te weigeren, laat men na om de deur te openen naar samenwerking en oplossingsgericht beleid.”
De Toolbox geeft een methodische aanpak met aandacht voor lokale bevragingen, gerichte sensibilisering en concrete beleidskeuzes. Ook het uitgaansleven wordt specifiek benoemd. In Kortrijk wordt vandaag alles op alles gezet om het vertrouwen van jongeren en hun ouders te herstellen. “Laat dit een wake-up call zijn,” zegt Claeys. “Als lokaal bestuur moet je anticiperen. Vandaag weigeren is straks achter de feiten aanhollen.”
Cd&v blijft het dossier opvolgen. “We willen geen paniek zaaien, maar ook geen struisvogelpolitiek. We blijven oproepen tot samenwerking, vanuit de overtuiging dat een stad pas echt leefbaar is als élke burger zich er veilig kan voelen.”