900.000 euro subsidie voor nieuw Centrum Geestelijke Gezondheidszorg in Torhout

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Voor de bouw van een nieuw Centrum Geestelijke Gezondheidscentrum Prisma in Torhout is er in een investeringssubsidie van 900.000 euro voorzien. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. De nieuwbouw komt op de hoek van de Zwevezele- en de Vanhullestraat. De nieuwe infrastructuur is nodig om kwalitatieve zorg te kunnen bieden aan psychisch kwetsbare mensen met complexe problematieken.

Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden VIPA geeft investeringssubsidies voor allerhande bouwprojecten. Het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Prisma in Torhout begeleidt volwassenen met een psychische kwetsbaarheid of psychiatrische problemen en is momenteel gehuisvest in een huurpand dat niet meer voldoet aan de huidige normen voor zorginfrastructuur.

 

Voor de nieuwbouw voor het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Prisma werd een masterplan opgesteld dat nu goedgekeurd is. Dat betekent dat er voor de nieuwbouw in een bedrag van 900.000 euro subsidie wordt voorzien. De totale kostprijs van het project wordt geschat op 1.735.000 euro.

 

Naast 7 gespreksruimtes voor individuele sessies zijn er in extra ruimtes voorzien voor groepstherapie en gezinstherapie. Een nieuwe vergaderruimte faciliteert het organiseren van zorgoverleg en zorgt ervoor dat er nog beter kan worden samengewerkt met andere zorgactoren. Op de eerste verdieping wordt in een personeelsruimte voorzien met toegang tot een aangenaam dakterras. Naast optimale functionaliteit, staat ook duurzaamheid op de voorgrond met een geothermische warmtepomp en zonnepanelen. Het personeel kan verder gebruik maken van een afsluitbare fietsenstalling, met het oog op het bevorderen van duurzame mobiliteit. Het gebouw is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets en te voet.

 

De start van de werken is voorzien begin 2024 met een geplande ingebruikname midden 2025

Nieuws van de afdeling CD&V Torhout

Torhoutse sterrenkindjes krijgen een naam op de sterretjesweide en in het sterrenregister

Op de gemeenteraad van 26 februari stelde gemeenteraadslid Delphine Levrouw de vraag om een sterrenregister te willen openen : 

"Er was de voorbije weken veel aandacht op de socials voor de vraag of steden een sterrenregister willen openen. Via deze weg wil ik vragen dat de stad extra aandacht schenkt aan deze oproep.
Het ouderschap is een prachtige reis, maar helaas worden sommige gezinnen geconfronteerd met het ondenkbare verlies van een kind. Ouders die deze pijnlijke weg bewandelen, worden vaak liefdevol 'sterrenouders' genoemd, omdat hun kostbare kinderen nu schitteren als sterren aan de hemel.
Om deze sterrenouders een hart onder de riem te steken en erkenning te geven aan de liefde en het verdriet dat ze met zich meedragen, zou ik willen vragen dat ook Torhout een sterrenregister opent, zoals ik ook in mijn brief aan jullie gevraagd heb.
Dit Sterrenregister kan dienen als een tastbare herinnering en eerbetoon aan alle sterrenkindjes van Torhout die ons helaas te vroeg hebben verlaten. Bovendien kan het een bron van troost en steun zijn voor de betrokken families, wetende dat de gemeenschap hun verdriet erkent en deelt. "

Ouders van kindjes die sterven binnen de 140 dagen na de bevruchting kunnen hun kindje voortaan laten registreren in het sterrenregister. Op die manier wil het lokaal bestuur deze ouders en hun kinderen steunen in deze moeilijke periode. Ouders krijgen het attest mee naar huis samen met een herinneringskaartje. Ook op het Stiltepark is een plaats om sterrenkindjes te herdenken.

 

Torhout kiest

CD&V Torhout bevraagt inwoners: “Voelen wat er leeft richting verkiezingen in 2024”

CD&V Torhout gaat de inwoners van de gemeente bevragen. We zullen dat doen via Facebook en Instagram, alsook door deze actie tijdens de wekelijkse woensdagmarkt. Wellicht hebben sommigen onder jullie al de campagne opgemerkt op sociale media onder de noemer ‘Torhout Kiest’. Op dag van vandaag lieten al meer dan 1000 Torhoutenaren van zich horen.

 

Minister Crevits verkent rol apothekers tijdens een werkbezoek aan Centrumapotheek Torhout

Vandaag heeft Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits een werkbezoek gebracht aan de Centrumapotheek in Torhout. Tijdens dit bezoek met een blik achter de schermen maakte de minister grondig kennis met de dagelijkse werking van de apotheek en de cruciale rol van apothekers in het landschap van preventie en eerstelijnsgezondheidszorg. De minister had tijdens het bezoek een interessant gesprek met de lokale apotheker-titularis Annelore Verbrugghe over de diverse aspecten van de dagelijkse apotheekpraktijk, met nadruk op de bijdrage van apothekers aan preventie en eerstelijnsgezondheidszorg.