Sociaal beleid en toegankelijkheid

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Zorgzame Buurt – Versterking van Sociale Cohesie

Een zorgzame buurt is een buurt waarin mensen elkaar kennen en ondersteunen. We willen de sociale cohesie vergroten door het organiseren van buurtfeesten te vereenvoudigen en andere initiatieven die ontmoeting stimuleren. Door mensen samen te brengen, creëren we een netwerk van solidariteit waarin iedereen zich gesteund voelt.

Stimuleren van Vrijwilligerswerk

We geloven in de kracht van activering en vrijwilligerswerk als middel om mensen te betrekken en te versterken. Daarom willen we initiatieven ondersteunen die vrijwilligerswerk stimuleren en kansen bieden aan mensen om aan de slag te gaan.

Alleenstaanden

In onze stad leven veel alleenstaanden in een vergrijzende samenleving met andere noden. Investeringen in betaalbare huisvesting, toegang tot sociale activiteiten, rekening houden met de financiële kant.

Alleenstaande senioren zetten zich veelal zeer nuttig in voor onze gemeenschap. Dat dient gewaardeerd en gestimuleerd te worden.

Toegankelijkheid – Gebouwen, Voetpaden en Voorzieningen

Een toegankelijke gemeente is een gemeente waarin iedereen zich vrij kan bewegen en deel kan nemen aan het sociale leven. We willen investeren in de toegankelijkheid van gebouwen, voetpaden en openbare voorzieningen, zodat ook mensen met een beperking volwaardig kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. We gaan hierbij uit van het ‘Universal Design’, de leidraad voor een integrale en geïntegreerd toegankelijkheidsbeleid.

Toegankelijk Vrijetijdsaanbod – UIT-pas

Iedereen moet kunnen genieten van vrijetijdsactiviteiten, ongeacht hun financiële situatie. Daarom willen we het vrijetijdsaanbod toegankelijker maken door de invoering van een UIT-pas, waarmee inwoners kunnen genieten van kortingen en/of voordelen bij verschillende culturele en sportieve activiteiten.

 

Gerelateerde standpunten