Zoersel zet minder mobiele inwoners op de fiets

Publicatiedatum

Tags

Mobiliteit

Auteur

Katrien Schryvers

Deel dit artikel

Tijdens de week van de vrijwilliger (2 tot 10 maart) wordt er in gemeente Zoersel een unieke samenwerking gelanceerd. Gemeente & ocmw Zoersel, drie zorgvoorzieningen, Fietsersbond Vlaanderen, Fietsersbond Voorkempen en AXI vzw, met de steun van Cera, slaan samen de handen in elkaar om minder mobiele inwoners meer beweging te geven … op de fiets!

Iedereen rijdt graag met de fiets en geniet van de vrijheid en de haren in de wind. Maar wat als dit - om welke reden dan ook - niet meer gaat en je wel van fietsen in de natuur droomt?

duofiets, rolstoelfiets of riksja

Dan is de VeloDroom de oplossing. Dit initiatief kwam tot stand met de steun van Fietsersbond Vlaanderen, Fietsersbond Voorkempen, AXI vzw en drie zorgvoorzieningen in onze gemeente: Bethanië ggz, residentie Halmolen-Vulpia en wzh De Buurt. “Wzh De Buurt beschikt al een tijdjee over een rolstoelfiets en een duofiets. Nu komen er ook één of meerdere aangepaste fietsen zoals een duofiets, rolstoelfiets of riksja in de andere zorgvoorzieningen”, vertelt schepen voor gezondheidsbeleid, Katrien Schryvers. “Minder mobiele mensen die wonen of verblijven in één van deze voorzieningen kunnen zo, dankzij de inzet van vrijwilligers, niet alleen het plezier van fietsen beleven, maar ook genieten in hun vertrouwde omgeving of de mooie plekjes van Zoersel ontdekken,” aldus Katrien.

voor iedereen

“Maar we willen ook verder kijken dan alleen maar de voorzieningen. Ook heel wat mensen thuis dromen nog van fietsen, maar kunnen dit niet (meer) omwille van een zorgnood. Ook voor hen maken we deze aangepaste fietsen van de voorzieningen beschikbaar”, vertelt Katrien, “Daarom kunnen ook mensen van buiten de voorzieningen de fietsen in de toekomst huren. In een eerste fase kan dit met de fietsen van wzh De Buurt. Nadien ook de fietsen uit Bethanië ggz en residentie Halmolen.”

kom kennismaken

Om mensen met een zorgnood te laten genieten van dat fietsen, is de gemeente op zoek naar vrijwilligers. Want een riksja, duofiets of rolstoelfiets heeft ook een fietschauffeur nodig. Daarom organiseert de gemeente kennismakingsmomenten, en dat doen ze niet toevallig tijdens de Week van de Vrijwilliger.

Wil jij één van de fietsen proberen als vrijwilliger of passagier? Dan kan je op volgende drie momenten tijdens de week van de vrijwilliger in één van volgende voorzieningen terecht voor een ritje:

  • dinsdag 5 maart tussen 14 en 16 uur: wzh De Buurt (Kermisplein 9);
  • woensdag 6 maart tussen 9.30 en 11.30 uur: Bethanië ggz (Andreas Vesaliuslaan 39);
  • donderdag 7 maart tussen 14 en 16 uur: residentie Halmolen-Vulpia (Halmolenweg 68).

vrijwilligersbeurs

Niet vrij op één van deze drie dagen? Kom dan naar de vrijwilligersbeurs op zaterdag 30 maart tussen 10 en 13 uur in de Kapel (Handelslei 167). De fietsen kunnen ook daar getest worden.

Bike for Work

In oktober 2023 fietsten de medewerkers van gemeente & ocmw Zoersel nog geld bij elkaar voor dit project. Maar liefst 85 medewerkers deden samen 1.566 ritten en steunden hiermee het ‘Een fiets voor iedereen’-fonds. Door die deelname kon de gemeente zelf dit project indienen en koos voor het thema mobiliteitsarmoede. "En mobiliteitsarmoede geldt ook voor fietsers”, zegt Katrien nog, “Vanuit onze overtuiging dat ook mensen met een zorgnood moeten genieten van fietsen, schreven we een projectvoorstel uit. We zijn blij dat dit positief werd beoordeeld door de jury. Hierdoor krijgen we een financiële steun van 4.000 euro, waardoor we dit project kunnen realiseren."

Nieuws

Namen voor trage wegen definitief goedgekeurd

De namen die in oktober vorig jaar voorlopig werden toegekend aan vier trage wegen in onze gemeente, kregen vorige dinsdag, na het openbaar onderzoek daarover, de definitieve goedkeuring van de gemeenteraad. Zij het met een correctie in de spelling.

Eén duidelijk en vernieuwd reglement voor alle voordelen van de Z-pas

Sinds september 2014 hebben Zoerselaars met een beperkt inkomen recht op een Z-pas. Daarmee krijgen ze verschillende kortingen.

60 jaar na vastleggen tracé nog altijd geen concreet zicht op wanneer de werken voor de omleidingsweg rond Zoersel effectief van start kunnen gaan

Op 15 november 1963 besliste de gemeenteraad van Zoersel waar de omleidingsweg die het doorgaand verkeer uit de dorpskern moest weren, zou moeten worden aangelegd. 60 jaar en heel wat plannen later is er nog altijd geen concreet zicht op wanneer de werken effectief van start zouden kunnen gaan, zo blijkt uit antwoorden op parlementaire vragen van Vlaams parlementslid Katrien Schryvers. “Volgens mijn laatste parlementaire vraag konden tot op heden 28 van de 81 noodzakelijke innemingen minnelijk gerealiseerd worden. De projectnota en het nieuwe onteigeningsbesluit zijn nog altijd niet gefinaliseerd. En dit terwijl de omleidingsweg echt noodzakelijk is om de dorpskernen van Zoersel, Oost- en Westmalle, die veel verkeer, waaronder een zeer groot aantal vrachtwagens te slikken hebben, opnieuw leefbaar te maken”, aldus Schryvers die ook schepen is in Zoersel.