Zevenentwintig Poperingenaren minder dan vorig jaar

Publicatiedatum

Auteur

Isabel Lebbe

Deel dit artikel

Op 31 december 2023 woonden er 19.911 Poperingenaars in de Hoppestad. In vergelijking met 2022 (nl. 19.938) is het bevolkingscijfer gedaald met 27 inwoners. De evolutie van het bevolkingscijfer is afhankelijk van twee variabelen: de natuurlijke bevolkingsaangroei of-afname en de migratie of verhuisbewegingen.

Natuurlijke bevolkingsaangroei of bevolkingsafname

Er werden in 2023 167 baby’s geboren. Dit zijn 33 geboorten minder dan in 2022. 216 inwoners zijn ons ontvallen. Dit zijn 31 overlijdens minder dan in 2022, maar er sterven dus meer Poperingenaren dat dat er geboortes zijn.

‘Wat betreft de zogenaamde natuurlijke bevolkingsgroei, merken we hier dus een negatief saldo op,’ weet schepen van burgerlijke stand Loes Vandromme. Sinds 2012 kent Poperinge een natuurlijke bevolkingsafname. In de laatste 10 jaar werden er jaarlijks gemiddeld 181 kindjes geboren, terwijl er gemiddeld 221 mensen stierven. ‘In dat opzicht is 2023 wel een atypisch jaar,’ zegt schepen Vandromme. ‘Er zijn in 2023 opvallend minder kinderen geboren maar ook minder mensen gestorven dan gemiddeld in de laatste 10 jaar. ‘

Migratie

In 2023 zijn er 22 personen meer aangekomen in Poperinge dan er vertrokken zijn. Dit is het 7de jaar op een rij dat het verschil tussen het aantal aankomsten en het aantal vertrekkers positief is. Hier zien we een belangrijk verschil met bijna 10 jaar geleden (in 20115) waar we in de migratiecijfers nog een verlies van 177 personen registreerden.

Schepen Loes Vandromme: ‘Als we de verdere analyse maken, merken we dat 83% van de vertrekkers uit Poperinge in West-Vlaanderen blijft wonen. 66% van het totaal aantal vertrekkers binnen België kiest een nieuwe woonplaats in de Westhoek. 85% van de nieuwe inwoners van Poperinge komt uit West-Vlaanderen. Uit de Westhoek verhuisden 67% van de nieuwe Poperingenaars. De regionale woningmarkt blijft dus een grote rol spelen.

‘Als besluit kunnen we dus stellend dat het verlies van het totaal aantal inwoners van Poperinge door de grote natuurlijke bevolkingsafname deels wordt goedgemaakt door een stijging van het aantal aangekomen personen ten opzichte van het aantal vertrekkers’, zegt schepen Vandromme.

En nog dit…

In 2023 werden er in Poperinge 60 huwelijken voltrokken (13 huwelijken minder in vergelijking met 2022). 56 maal werd een wettelijke samenwoning aangegaan (71 keer in 2022) en 11 keer werd die beëindigd (23 keer in 2022).

nieuws

Nagenieten van een geslaagde nieuwjaarsontmoeting!

Op vrijdag 2 februari organiseerden we onze jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie in OC De Bampoele, Krombeke.

De zaal zat afgeladen vol voor een sfeervolle avond met leuke babbels, bevlogen speeches en lekkere hapjes en drankjes. 

We mochten zelf Vlaams minister Crevits verwelkomen!

Geniet nog even na met dit fotoverslag.

Goede resultaten voor onze stad uit de gemeente- en stadsmonitor

Eind januari werden de resultaten van de gemeente- en stadsmonitor, een driejaarlijkse burgerbevraging in heel Vlaanderen, gepubliceerd.

Onze stad kan goede resultaten voorleggen!

Wedstrijd: het mooiste plekje van West-Vlaanderen

Tijdens de eindejaarsperiode gingen we op zoek naar het mooiste plekje van West-Vlaanderen. 

Alle inwoners konden stemmen op vijf uitverkoren plekjes in Poperinge.

De zeer terechte winnaars werd bekendgemaakt: de Kerselaardreef, geflankeerd door hoppevelden!

Dank je wel voor het vele stemmen!