Wildspiegels in Kolisbos om aanrijdingen met reeën te voorkomen

Publicatiedatum

Auteur

Niels Valkenborgh

Deel dit artikel

Wildbeheerseenheid (WBE) De Prinsenloop heeft wildspiegels geplaatst langs de wegen aan het Kolisbos. Sinds afgelopen herfst zijn daar al zeven reeën doodgereden. De auto’s lopen ook schade op bij dergelijke aanrijdingen. De reflectoren moeten er nu voor zorgen dat het Kolisbos veiliger is, zowel voor mens als voor dier. De gemeente heeft het initiatief financieel ondersteund.

Uit studies blijkt dat wildspiegels het aantal aanrijdingen met dieren met 60 % verminderd. Dat is aanzienlijk en de WBE zag het plaatsen van wildspiegels daarom als een geschikte maatregel in Kolisbos. De reflectoren werden intussen geplaatst langs de Torenstraat, de Kettingbrugweg en de Kaulillerweg.   

WBE De Prinsenloop is al lang bekommerd over het reeënbestand in het Kolisbos te Pelt. Er is een gezonde populatie maar er zijn twee problemen die al jaren de kop opsteken. Enerzijds worden pas geboren kalfjes regelmatig door de ouders verlaten omdat ze door contact met honden of mensen een vreemde geur hebben. Regelmatig lopen loslopende honden door het bos en daarbij worden grondbroeders en andere dieren zoals pas geboren reeënkalfjes opgejaagd. Anderzijds worden er jaarlijks verschillende dieren aangereden als ze de weg oversteken.

Schepen van natuur Liesbeth Fransen: "Wildspiegels kunnen dit laatste zo veel mogelijk voorkomen. Ze worden in bosrijke omgevingen in de wegbermen geplaatst. De weerkaatsing van de autolichten doet het wild schrikken waardoor ze  minder snel een weg oversteken. Als het licht van de auto weg is, steekt het ree de weg weer over."

De gemeente ondersteunt de actie van de WBE met een budget van circa 900 euro om de palen aan te kopen waarop de jagers de reflectoren bevestigen. De jagers plaatsen de palen en staan in voor het regelmatig onderhoud van de berm.

Nieuws

Stem Dennis en Els: uw beste keuze voor Pelt!

Op zondag 9 juni zijn het Vlaamse, nationale en Europese verkiezingen.

Pelt is gebaat met een sterke afvaardiging in Brussel.

Geef daarom uw waardevolle stem aan onze Peltse kandidaten Dennis en Els.

 

Selectieve vallen Aziatische hoornaar: nog tot half juni koninginnen vangen

Begin mei stelde de gemeente Pelt selectieve vallen ter beschikking om de koninginnen van de Aziatische hoornaar te vangen. Sindsdien werden al elf koninginnen gevangen en twee embryonesten vernietigd. De vallen kunnen nog tot half juni blijven staan. Tegen dan zullen de laatste koninginnen uitgevlogen zijn.  

Fotoclub Digipelt toont hun werk in nieuwe tentoonstelling ‘Artistic in the Street’

Nog tot zondag 8 september kan je in CC Palethe naar de tentoonstelling ‘Artistic in the Street’ van de Peltse fotoclub Digipelt. Het is al zes jaar geleden dat de fotoclub haar werken nog kon tonen aan het grote publiek.