In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover cijfers opvroeg bij minister-president Jambon (N-VA) en minister Diependaele (N-VA).
Cultureel Erfgoed
In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen zo’n 334.500 euro vrij voor het onderhoud van West-Vlaamse molens. Dit doet Vlaanderen niet zomaar: molens zijn Vlaams cultureel erfgoed en tonen het rijke verleden van het molenaarsambacht en de samenleving errond. “Molens zijn een deel van onze geschiedenis, we mogen ze niet laten verloren gaan”, zegt Brecht Warnez. “Het is zeer jammer, maar momenteel zijn veel West-Vlaamse molens in slechte staat.” Met deze Vlaamse subsidies kunnen de negen West-Vlaamse molens (deels) gerestaureerd worden, maar dit is niet voldoende. “Ook al ben ik tevreden met de bekomen middelen voor Alveringem, Veurne, Vleteren, Kortrijk, Wervik, Anzegem, Avelgem, Zwevegem en Knokke-Heist, vind ik dat Vlaanderen voldoende moet investeren in het West-Vlaams cultureel erfgoed”, aldus Brecht Warnez.
Lang wachten op restauraties
Van het totaal toegekende budget van 334.500 euro is een groot deel nog niet uitbetaald. De restauraties zijn namelijk goedgekeurd, maar kunnen vaak nog niet uitgevoerd worden. “Het duurt vaak te lang, soms jaren na de goedkeurig, voordat molens daadwerkelijk worden gerestaureerd”, zegt Brecht Warnez, “en hoe langer molens moeten wachten op een restauratie, hoe waarschijnlijker dat die ondertussen in nog slechtere staat is.”