We zorgen voor elkaar

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

In Torhout zorgen we ook voor elkaar. We zijn een dienstenstad waar kwaliteitsvolle zorg dicht bij huis wordt gegarandeerd. Ook het mentale welzijn is onze zorg. We zetten daarom actief in op zorgzame buurten om eenzaamheid bij jongeren en ouderen tegen te gaan. Veel mensen zijn bekommerd om anderen en verbinden Torhoutenaars met elkaar. Een aantal problemen in onze maatschappij krijgen zo een oplossing.

Van jong tot oud

Elke levensfase heeft zijn uitdagingen. In Torhout willen we onze inwoners ondersteunen om op een onbezorgde manier op te groeien, een kwaliteitsvol (gezins)leven op te bouwen en waardig ouder te worden.

81. We werken samen met de scholen om ervoor te zorgen dat er voldoende goede kinderopvang is tijdens het schooljaar en de schoolvakanties. Dit helpt ouders om werk en zorg voor hun kinderen te combineren.

82. Voor kinderen werken we de vele vrijetijdsmogelijkheden verder uit en zorgen we in de vakantie voor een breed en toegankelijk aanbod aan opvang en kampjes.

83. We bestendigen Torhout Beach, een plek aan het skateterrein waar elke jongere zich thuis mag voelen.

84. In Torhout krijgen we een Overkophuis. Dat is een plek waar jongeren vrienden ontmoeten, maar waar ze ook laagdrempelig psychologische hulp kunnen krijgen.

85. We blijven het time-out traject van de groep Intro ondersteunen. Dit traject biedt scholieren, zowel individueel als in groepsverband, hulp en begeleiding.

86. We realiseren een dienstencentrum in de oude brandweerkazerne met plaats voor een fijne babbel of een leuke activiteit. We voorzien hiervoor ook een siteverantwoordelijke die dit lokaal dienstencentrum aanstuurt. Elke Torhoutenaar kan er ook terecht voor praktische ondersteuning. Hier is er ook plaats voor een meldpunt voor senioren. Als de buren of familie iets merken dan kan dit hier gemeld worden.

87. We ondersteunen de wijkwerking en maken mensen mee verantwoordelijk voor de zorg voor elkaar.

88. We gaan als lokaal bestuur in gesprek met privéontwikkelaars om in te spelen op de zorgbehoeften van de Torhoutenaren. Dat doen we bij de nieuwe woonzorgcampus met serviceflats en bedden voor woonzorgcentrum en bij de grondige renovatie van het ziekenhuis.

89. We zoeken naar een duurzame toekomstvisie voor onze zorgcampus Sint Augustinus. In het woonzorgcentrum Augustinus renoveren we de oudste afdeling. Zo wordt kwaliteitsvolle zorg dicht bij huis gegarandeerd.

90. We verkennen en onderzoeken nieuwe woonzorgopties zoals kleinschalig wonen.

91. We nemen maatregelen om met de stad Torhout om het label dementievriendelijke stad te halen.

92. We zorgen voor toegankelijke openbare toiletten in de stadskern bij parking Hofstraat. 

93. Uit onze bevraging Torhout kiest merken we de hoge eenzaamheidscijfers op bij jongeren en ouderen. We willen hiervoor een actief beleid tegen eenzaamheid voeren. Dit kan gaan van acties zoals Torhout Beach, belactie voor de +85-jarigen, Overkophuis, petanque, …

We maken mensen weerbaar

Niet iedereen groeit op met dezelfde kansen. We willen een stad waar iedereen mee is, mensen hun rechten kunnen uitoefenen en hun eigen steentje kunnen bijdragen. Ondersteunen doen we waar we kunnen, maar we willen mensen ook activeren om zichzelf verder te ontwikkelen.

94. We zetten in op betaalbaar en sociaal wonen, met o.a. nieuwe sociale woningen op site Blekerij.

95. We versterken de communicatie met de sociale woonmaatschappij Thuiswest, zodat het lokaal bestuur en de woonmaatschappij snel en makkelijk met elkaar kunnen overleggen.

96. We stimuleren de bouw van kleine (starters)woningen en alternatieve woonvormen.  

97. We gaan door met het systeem van brugfiguren (schakel tussen school en hulpverlening voor kinderen)..  

98. We ondersteunen de marktwagen van de Kommisje en stimuleren het ontmoeten van mensen tijdens de stops in de verschillende wijken. We grijpen opportuniteiten om een grotere locatie voor de Kommisje in de Beerstraat te zoeken.

99. In de digipunten krijgen mensen hulp bij digitale vragen zoals bijv. Tax on Web, videobellen, een premie online aanvragen, Smartschool, ... .  

100. We maken een drugbeleidplan in overleg met alle actoren als start van een gezamenlijk preventief beleid.  

101. We richten een dienstencentrum in de oude brandweerkazerne in, waar mensen terecht kunnen voor een gezellig gesprek of leuke activiteiten. We zorgen voor een siteverantwoordelijke die het centrum aanstuurt. Elke Torhoutenaar kan hier praktische hulp krijgen en er is ook een meldpunt voor senioren. Als buren of familie iets opmerken, kunnen ze dat hier melden.

102. Het team “tewerkstelling” kijkt of er nieuwe manieren zijn om mensen (weer) aan het werk te krijgen.

103. We versterken de rol van het Sociaal Huis. Het biedt een luisterend oor voor mensen in problemen en helpt zoeken naar een oplossing. Het onderzoekt de mogelijkheid om bij te springen in geval van financiële nood, geeft informatie en advies en helpt bij de sociale administratie.

104. We bieden de bestaande klusjesdienst aan sociaal tarief aan voor kansengroepen.

105. In samenwerking met het vrijwilligersloket zoeken we naar manieren om meer mensen met elkaar te verbinden.

106. We promoten de UitPas bij alle inwoners en verbeteren de werking zodat het eenvoudiger wordt voor verenigingen en mensen met een kansentarief.

107. We steunen maximaal het privé-initiatief de FietsBib maar vinden het belangrijk dat de werking autonoom blijft.

108. We betrekken de Torhoutenaren en schoolgaande kinderen en jongeren bij het Noord-Zuid verhaal door in te zetten op projecten zoals de Faire Ronde, World Fair Trade Day en acties rond de duurzaamheidsdoelstellingen.

109. We herwerken de Warmste Kerstmarkt met een duidelijke link naar het Noord-Zuid verhaal.

110. We promoten de financiële ondersteuning van Torhoutenaren die projecten in het Zuiden ondersteunen …

 

Gerelateerde standpunten