We ontmoeten elkaar

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

We geloven in verbinding als een belangrijk element voor een warm en fijn Torhout. De voorbije jaren kreeg het centrum van Torhout een make-over met een marktplein dat uitnodigt om te vertoeven. Inzetten op groene ontmoetingsplaatsen en mogelijkheden om elkaar te treffen en verbinding te maken, is daarom één van de pijlers van ons programma.  

Daarvoor richten we ons op de wijken, waar mensen opgroeien, elkaar kennen en elkaar helpen. Naast eigen initiatieven doen we ook dankbaar beroep op de vele verenigingen, onze scholen en burgerinitiatieven die mensen bij elkaar brengen. Die willen we dan ook krachtig ondersteunen, samen met alle Torhoutenaren.

In het centrum en de wijken

We ervaren hoe onze wijken zich organiseren om van elk van deze buurten een bruisende plek te maken. Wijken en buurten zijn plaatsen waar kinderen samen spelen en mensen voor elkaar zorgen. Mensen zijn trots op hun buurt en dat moeten we koesteren. Activiteiten in de wijken die hiertoe bijdragen, zullen we dan ook intensief ondersteunen.

Elke wijk verdient zijn school én zijn ontmoetingsplekken

We stimuleren de samenwerking tussen wijkschool, stadsbestuur, kunstacademie, verenigingen, wijkcomités en privéspelers om de school, de wijkzalen en de horeca als kloppend hart van de wijk te behouden en versterken.

1. De dorpskern in Wijnendale krijgt nieuwe straten en een gedetailleerd plan voor een nieuw dorpsplein. 

2. De kerk van Don Bosco vormen we om tot ontmoetingsruimte voor inwoners en verenigingen en we geven de harmonieën hier een vaste plek.

3. We renoveren speelpleintjes, o.a. in Wijnendale en op de wijk De Goede Herder, kopen een mobiel speelplein aan voor het centrum en hebben oog voor overdekte chillplaatsen voor jongeren. 

4. We realiseren een dienstencentrum in de oude brandweerkazerne met plaats voor een fijne babbel of een leuke activiteit. Een siteverantwoordelijke stuurt dit lokaal dienstencentrum aan. Elke Torhoutenaar kan er verder terecht voor praktische ondersteuning en een meldpunt voor senioren krijgt er zijn plaats. (Als de buren of familie iets merken dan kan dit hier gemeld worden.)

5. De bestaande hallen van site Thor in de Industrielaan stellen we open voor scholen, bedrijven en verenigingen.

6. Via het bouw- en onderhoudsfonds subsidiëren we de renovatie van wijkzalen: toegankelijkheid, energiebesparing en modernisering.  

7. We ondersteunen de marktwagen van de Kommisje en stimuleren het ontmoeten van mensen tijdens de stops in de verschillende wijken. We grijpen opportuniteiten om een grotere locatie voor de Kommisje in de Beerstraat te zoeken.

8. We ondersteunen de wijkwerking en maken mensen mee verantwoordelijk voor de zorg voor elkaar.

We stimuleren grote en kleine initiatieven en evenementen die het gemeenschapsgevoel aanwakkeren

9. We versterken onze succesvolle evenementen zoals de Batjes, Carnaval, de Paardenmarkt, Parkies, Buitenspeeldag, Feest in ’t groen, Dag van de Jeugdbeweging, het Stadstraktaat, de Paardenzegening, de Nacht van Vlaanderen, wielerwedstrijd Grote Prijs Stad Torhout… 

10. We gebruiken de nieuwste communicatietechnieken om ervoor te zorgen dat de juiste mensen weten welke activiteiten er in Torhout zijn.

11. We ondersteunen een aantal grote evenementen (initiatieven van Strike, Roest, Land of Love, Ka-Dans, …) die Torhout mee op de kaart zetten.  We helpen bij activiteiten van verenigingen, feesten en kermissen met promotie, financiële ondersteuning, het uitlenen van materiaal via de uitleendienst en via betaalbare huurprijzen van onze zalen.

12. Lossysteem uitleendienst: we gaan op zoek naar een wachtruimte waar verenigingen de spullen die ze hebben geleend, meteen na hun evenement kunnen opbergen. Het uiteindelijke laden en lossen blijft in aanwezigheid van een medewerker van de stad.

13. We lichten ons evenementenbeleid door en nemen maatregelen om het organiseren van (jeugd)evenementen te vergemakkelijken.

14. We voorzien een jaarlijks burgerbudget voor mensen die initiatieven nemen om verbindende plekken in te richten of om verbindende activiteiten te organiseren. Samenwerken met verenigingen wordt gestimuleerd.  

15. Via wijkbudgetten stimuleren we wijkcomités om vaste ontmoetingsmomenten te organiseren (bijv. ‘Koffie in de wijk’, leer je buur kennen, ...). 

16. We brengen de wijkcomités en organisatoren van straatfeesten elk jaar samen om te luisteren, te bloeien en van elkaar te leren. 

17. In samenwerking met het vrijwilligersloket zoeken we naar manieren om meer mensen met elkaar te verbinden.

18. We promoten de UitPas bij alle inwoners en verbeteren de werking zodat het eenvoudiger wordt voor verenigingen en mensen met een kansentarief.

19. Tijdens de zomer testen we het gebruik van steps, go-carts en mobiele speeltoestellen uit op de Markt die we op die momenten autovrij maken.

Tijdens bruisende culturele activiteiten

Cultuur brengt mensen samen en zorgt mee voor een creatieve en bruisende stad. We gaan (1) voor een sterk cultuurbeleid dat steunt op verenigingen en individuen; (2) de kunstacademie; en (3) de infrastructuur en initiatieven van het lokaal bestuur.  

Met site de Brouckere als ruime cultuur-hub

20. We verbouwen lokalen in het cultuurcentrum de Brouckere zodat repetities van verenigingen en vergaderingen met barmogelijkheden er meer ruimte krijgen, als alternatief voor het drukbezette Club de B.

21. Het cultuurcentrum zorgt voor een breed en aantrekkelijk aanbod en experimenteert op een creatieve manier met aanbod gericht op jongeren.

22. We richten Club de B in met klank- en lichtmogelijkheden voor kleinschalige optredens. Vanaf 2025 kan in Club de B één jeugdfuif per maand doorgaan.   

23. We kopen het voormalige RTT-gebouw links van het cultuurcentrum aan als bijkomende ruimte voor cultuurverenigingen en kleine podia. 

24. De balies van Vrijetijdshuis en Cc de Brouckere smelten samen en worden één aanspreekpunt voor vrijetijd, toerisme en cultuur.

Met steun voor de Kunstacademie en de vele verenigingen

25. We ondernemen verdere stappen voor de uitbouw van de kunstacademie in samenwerking met scholen en verenigingen, zowel in het centrum als in de wijken.

26. De oude brandweerkazerne wordt heringericht om de afdeling beeldende kunsten (beeldhouwen en keramiek) van de kunstacademie de ruimte te geven die ze nodig hebben. (Ook een dienstencentrum krijgt er een plaats.)

27. De kerk van Don Bosco vormen we om tot ontmoetingsruimte voor inwoners en verenigingen en we geven de harmonieën hier een vaste plek.

28. We onderzoeken de noden naar opslagruimte van de verenigingen en voorzien indien nodig ruimte op site Thor.

29. De werking van de cultuurraad krijgt een facelift, samen met het subsidiereglement van de cultuurverenigingen. De subsidies worden geïndexeerd.

Tussen de boeken

30. We maken een nieuwe vlotte toegankelijke balie in de bibliotheek 

31. We maken van de leestuin en het Ravenhofpark één grote groene long in het stadscentrum (ook bij groen). 

32. We zetten verder in op allerhande samenwerkingen en ondersteunen initiatieven zoals de huiswerkbegeleiding, minibibs, blokplekken,…

33. We zetten stappen richting een open bib: we willen de bibliotheek langer openstellen, ook op momenten zonder personeel, zoals 's avonds of in het weekend, zodat alle inwoners van Torhout er makkelijker gebruik van kunnen maken.

34. We nemen verder initiatieven om de digitale vaardigheden van alle Torhoutenaren te ontwikkelen en dat voor alle leeftijden, zoals de Digipunten

Cultuur en Kunst in de stad

35. We werken een visie uit rond tentoonstellingen en expositieruimtes en geven het Museum Torhouts Aardewerk hierin een plaats. De ruimte van het Vrijetijdshuis wordt in deze oefening breder meegenomen.

36. We herzien het bestaande erfgoedbeleid en ontwikkelen een brede visie waarin ook intergemeentelijke samenwerkingen als Raakvlak (erfgoed) en Ginter (cultuursamenwerking) een rol krijgen. Ons erfgoed zetten we in de kijker via rondleidingen, projecten, wandelingen… in samenwerking met de gidsen en externen.

37. We zetten in 2028 30 jaar Rock Torhout in de verf met een nationale tentoonstelling.

38. Samen met de buurgemeentes verankeren we ART 62 als jaarlijkse openluchttentoonstelling voor beeldende kunsten langs de Groene 62. 

39. We zorgen voor budget en zoeken enkele nieuwe locaties voor beeldende kunst en streetart in de stad.

40. We zetten onze schouders onder de PopRaad waarmee we de samenwerking tussen muziekbands bevorderen. 

41. In samenwerking met de Heemkundige Kring Houtland verbeteren we het documentatiecentrum. We zoeken naar manieren om het Torhoutse erfgoed en archief van verenigingen beter te beheren en toegankelijk te maken.

42. We promoten het hergebruik van waardevolle grafmonumenten op het Oud Kerkhof en bouwen verder aan een toegankelijke parkbegraafplaats met ruimte en aandacht voor erfgoed.

Tijdens het sporten

Een gezonde geest heeft een gezond lichaam nodig. Torhout is een sportstad met bloeiende en sterke sportverenigingen. We zetten verder in op samenwerkingen en investeren op een slimme manier in ruimte voor verenigingen, scholen en de individuele sporter. De jeugd en de senioren krijgen hierbij extra aandacht.

43. De bouw van een nieuw en groter zwembad met instructiebad wordt een eerste realisatie op site Thor. 

44. We werken een gedetailleerd plan uit om de ideeën van het Masterplan Centrum + (Site Thor en het sportstadion) concreter te maken. Hierbij kijken we naar de functies van de hallen op Site Thor, de open ruimtes, en hoe we de ruimte op het sportstadion beter kunnen benutten.

45. We breken het tribunegebouw op het sportstadion af en zorgen voor ruimte voor een nieuwe cafetaria, kleedkamers en opbergruimte.

46. Via erfpachtmogelijkheden en een nieuw bouw- en onderhoudsfonds met 60% subsidies geven we sportverenigingen de kans om zelf te bouwen en ruimtes meer exclusief te gebruiken.

47. We renoveren zaal De Mast met nieuwe vloerbedekking, betere akoestiek en verlichting en vernieuwen de verlichting in sporthal A

48. We leggen een extra kunstgrasveld aan.

49. We onderzoeken of robotmaaiers gebruikt kunnen worden op de natuurgrasvelden en installeren er een sproeisysteem.

50. We vernieuwen de beachvolleybalterreinen en de skeelerpiste

51. We creëren meer binnensportmogelijkheden door samenwerking met de nieuwe sporthallen in de scholen.

52. We blijven inzetten op toegankelijke paardenwegels.

53. We bezoeken de clubs, bijvoorbeeld tijdens wedstrijden, om te ervaren wat er speelt en wat ze nodig hebben.

Voor de jeugd

De jeugd is onze toekomst en moet voldoende kansen krijgen om kind te zijn, maar ook om op te groeien en volwassen te worden. Kinderen en jongeren kunnen nog niet stemmen, maar via de bevraging van de jeugdraad hebben ze zeker mee een stem in dit programma. We willen elke jongere kansen geven om zijn of haar talenten te ontdekken en te benutten.

54. Voor kinderen werken we de vele vrijetijdsmogelijkheden verder uit en zorgen we in de vakantie voor een breed en toegankelijk aanbod aan opvang en kampjes.

  • We ondernemen verdere stappen voor de uitbouw van de kunstacademie in samenwerking met scholen en verenigingen, zowel in het centrum als in de wijken.
  • Tijdens de zomer testen we het gebruik van steps, go-carts en mobiele speeltoestellen uit op de Markt die we op die momenten autovrij maken.
  • We renoveren speelpleintjes, o.a. in Wijnendale en op de wijk De Goede Herder, kopen een mobiel speelplein aan voor het centrum en hebben oog voor overdekte chillplaatsen voor jongeren. 

55. Voor speelpleinwerking De Warande voorzien we nieuwe lokalen in de Warandestraat (site Leda) die de nieuwe toegang wordt tot een toegankelijke speelpleinwerking. Ook de Scouts van het centrum krijgen hier een plek.

56. We zoeken naar moderne manieren om een kindergemeenteraad op te zetten.

57. Naast Torhout Beach aan het skateterrein creëren we een aantrekkelijke jeugdhub op de site van CC De Brouckère. De jeugddienst vormt er samen met het Overkophuis een ontmoetingsplek.

58. Het Overkophuis wordt een plek waar jongeren vrienden ontmoeten, maar waar ze ook laagdrempelig psychologische hulp kunnen krijgen. 

59. We blijven het time-out traject van de groep Intro ondersteunen. Dit traject biedt scholieren, zowel individueel als in groepsverband, hulp en begeleiding. (ook bij zorgen voor)

60. Via het bouw- en onderhoudsfonds kennen we 60% subsidies toe aan jeugdverenigingen die willen (ver)bouwen.

61. Club de B wordt vrijgemaakt voor optredens en kleinschalige jeugdfuiven. Evenementen organiseren wordt zo makkelijker.

62. We begeleiden het jeugdhuis in hun zoektocht naar een toekomstbestendig onderkomen en onderzoeken de mogelijkheid om de site van het huidig zwembad in handen van het jeugdhuis te geven. 

63. De dienst lokale economie stimuleert en begeleidt horecazaken die zich richten op jongeren.

64. We blijven met enthousiasme openstaan voor de vele openluchtfuiven en -festivals die Torhout aantrekkelijk maken voor jong en oud. 

65. We indexeren de subsidies voor de jeugdverenigingen en vereenvoudigen de reglementen in samenspraak met de jeugdverenigingen.

66. Elk jaar organiseren we een jobmarkt samen met de scholen van Torhout, zodat jongeren in contact komen met lokale ondernemers en de kans krijgen om een mooie, lokale baan te vinden. (ook bij ondernemen).

67. We gaan de dialoog aan met De Lijn en de NMBS voor meer verbindingen openbaar vervoer, zeker op spitsuren en 's avonds in het weekend. (ook bij mobiliteit)

In een groene omgeving

We willen Torhout klimaatbestendig maken met aandacht voor biodiversiteit, ontharding, waterhuishouding, hitte-eilanden en open ruimte. Dat doen we zowel in de openbare ruimte als bij omgevingsvergunningen. Meer groen in onze omgeving is goed voor iedereen.

68. We vernieuwen het Ravenhofpark: de leestuin van de bib en het Ravenhofpark worden één grote groene long in het stadscentrum. 

69. We maken de omgeving van het bufferbekken achter de Kinderboerderij toegankelijk voor wandelaars. 

70. We ontwikkelen de site Blekerij met een nieuwe verborgen tuin en bijkomende sociale woningen.

71. Op site Thor in de Industrielaan zorgen we voor trage doorsteken, park-, speel- en sportzones zodat alle Torhoutenaren kunnen genieten van de nieuwe open ruimte in de binnenstad.

72. We ontsluiten groene zones en plaatsen zit- en picknickbanken. 

73. We vergroenen verder (speel)pleinen, parkings en tuinen met bomen, struiken en vaste planten en planten schaduwbomen op (speel)pleinen. We zetten verder in op het vergroenen van de straten: geveltuinen, groenslingers, ontharding…

74. We stimuleren burgers te vergroenen en te ontharden door een premie voor ontharden en acties rond gevel- en dakgroen.

75. Door het groen goed te onderhouden, zorgen we ervoor dat Torhoutenaars hiervan ten volle kunnen genieten.

76. Via klimaatateliers werken we samen met de Torhoutenaren aan het klimaat in onze eigen buurt.

77. We investeren in en promoten het fiets- en wandeltoerisme als centrum van het Houtland. We onderhouden het netwerk samen met meters en peters.

78. We koesteren onze bossen, groene assen en parken door sensibiliseringsacties, het organiseren van wandelingen, rondleidingen, zoektochten.

79. We promoten het hergebruik van waardevolle grafmonumenten op het Oud Kerkhof en bouwen verder aan een toegankelijke parkbegraafplaats met ruimte en aandacht voor erfgoed.

80. We gaan op zoek naar een geschikte mobilhomeparking. Momenteel staat 't Hoge Water als optie nummer 1.

Gerelateerde standpunten