Publicatiedatum

Auteur

Pieter D'hauwer

Deel dit artikel

De officiële cijfers (zonale veiligheidsraad) tonen aan dat Dendermonde een relatief veilige stad is en dat de inwoners zich over het algemeen ook veilig voelen (97% van de inwoners van Dendermonde). Toch blijft het nodig om alert te blijven en in te spelen op nieuwe uitdagingen.

  • Het is goed dat de politie zich blijft focussen op de daling van het aantal letselongevallen in het verkeer. Snelheids- en alcohol/drugscontroles moeten de automobilisten sensibiliseren. Meer aandacht kan gaan naar acties rond gsm-gebruik achter het stuur en tijdens het fietsen.
  • Bij het nemen van veiligheidsmaatregelen kijken we niet alleen naar letselongevallen maar ook naar materiële schade.
  • Er is nood aan meer drugscontroles op het openbaar domein. De politie moet tegen drugsdealers en -gebruikers optreden. Het zwaartepunt ligt natuurlijk bij drugsdealers, maar gebruikers houden dit criminele circuit mee in stand. Daarom moet ook tegen hen opgetreden worden. Bij verslavingsproblematiek moet er altijd hulpverlening aan gekoppeld worden.
  • We willen respect in het verkeer. De verkeersregels gelden voor iedereen, ongeacht op welke manier je je verplaatst. Tegen overtredingen moet opgetreden worden.
  • De geluidsoverlast door opgefokte bromfietsen en/of boom-boom-cars blijven we kordaat aanpakken.
  • De diverse educatieve projecten naar lagere en secundaire scholen zijn een meerwaarde in de sensibilisering van jongeren.
  • Het is belangrijk dat de politie makkelijk aanspreekbaar is en in het straatbeeld aanwezig. De patrouilles hebben ook de plicht om zaken te melden zoals beschadigde verkeersborden of defecte straatverlichting. Het streefdoel is om een politiewijkkantoor in elke deelgemeente te behouden.
  • Cybercriminaliteit, phishing enz. kunnen een gevaar betekenen voor de burgers. Via infomomenten kan iedereen de gevaren en technieken begrijpen en hierdoor weerbaarder worden.
  • In het stadscentrum geldt zone 30. De infrastructuur wordt waar mogelijk aangepast om dit snelheidsregime daadwerkelijk af te dwingen.  
  • Mensen worden aangesproken op asociaal gedrag en overlast. De stationsomgeving verdient extra aandacht.
  • We stimuleren sociale controle om onze buurten veilig te houden.
  • Wij zijn een voorstander van (extra) camera’s die gericht worden ingezet, deze dragen bij tot een veiligere stad en deelgemeenten. Toch kunnen we niet overal camera’s plaatsen.
  • In Dendermonde moet iedereen jong kunnen zijn en zich welkom weten. Het geluid van spelende kinderen mogen we nooit als overlast Als de overlast regelmatig en structureel is, dan moeten we wel ingrijpen. Eerst via dialoog, dan pas via andere maatregelen, bv. GAS-boetes, plaatsverbod, enz.
  • De sociale cel van onze lokale politie krijgt een knuffelhond. Deze viervoeter kan onder meer helpen bij het verwerken van trauma’s.

Klik hier om terug te gaan naar de hoofdpagina

Nieuws uit Dendermonde

Een sterk lokaal verhaal op maat van onze stad en de deelgemeenten!

Volmacht geven voor de lokale en provinciale verkiezingen

Pint-Gillis 2024: Een gezellige toch voor de hele familie!

Na ‘Happels’, ‘Brasrode’ en ‘Gremburger’ is het dit jaar tijd voor ‘Pint-Gillis’. Op zondag 15 september van 12u30 tot 18u organiseert cd&v Dendermonde in samenwerking met maar liefst 14 deelnemende handelaars een familiedag in Sint-Gillis-bij-Dendermonde onder de naam ‘Pint-Gillis’, waarop er telkens iets te beleven valt voor jong, oud en alles daar tussenin.