Stad ontvangt subsidies voor zorgzame buurten

Publicatiedatum

Auteur

Polien Willems

Deel dit artikel

Het stadsbestuur krijgt een subsidie van de Vlaamse overheid voor de uitvoering van het project rond zorgzame buurten. Het project kreeg de naam ‘Herentals Linkeroever’ en wil een netwerk van buurtzorg uitbouwen in de wijken de Molekens en Sint-Janneke.

Schepen Bart Michiels: “Met ‘Herentals Linkeroever’ willen we iedereen in de Molekens en Sint-Janneke die voor iemand zorgt, met elkaar verbinden. Dat gaat om professionele zorgverleners, maar ook om buurtverenigingen, mantelzorgers of organisaties die werken rond zorg. In deze wijk zijn al heel wat organisaties aanwezig. Dat maakt het voor ons de ideale locatie om te experimenteren met buurtzorg. Op die manier blijven we streven naar Herentals als warme stad.”

De keuze voor de Molekens en Sint-Janneke is misschien verrassend. De wijken kennen gemiddeld niet meer ouderen of kwetsbaren dan de rest van de stad. Maar met de aanwezigheid van Zewopa, De Boekerij, het Wijkgezondheidscentrum De Berk en heel wat socioculturele verenigingen zoals OKRA, FEMMA, KWB en de parochie, zijn er heel wat geëngageerde partners in de buurt. Er is ook een boeiende mix van jonge en oude gezinnen en er zijn twee woonwagenterreinen in de buurt. Het maatwerkbedrijf Kaliber ligt er middenin, met zorg voor hun medewerkers.

Burgemeester Mien Van Olmen: “De wijken behoren tot het centrum van Herentals, maar zijn door de ligging achter het kanaal en buiten de ring wat afgesneden van de kern van de stad. Door het verdwijnen van de laatste buurtwinkel komen daar een aantal basisvoorzieningen in het gedrang voor de meest kwetsbare wijkbewoners. Met dit project willen we hier een oplossing voor bieden.”

Personen die hulp nodig hebben, wonen graag zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving. Via het opzetten van buurtzorgnetwerken werken buurtbewoners, verschillende diensten van het lokaal bestuur, zorgactoren, verenigingen, … samen om hen hierbij te ondersteunen. Een buurtzorgnetwerk is een aanvulling op het professionele zorgaanbod en op het verenigingsleven. Het buurtzorgnetwerk moet laagdrempelige zorg aanbieden door en voor buurtbewoners. Het gaat om buurtbewoners die op vrijwillige basis iets doen voor elkaar. Zo vullen ze, naast de professionele zorg van bijvoorbeeld huisartsen, thuisverpleegkundigen en thuiszorgdiensten, een bijkomende en heel belangrijke schakel van zorg in. 

De stad ontvangt een subsidie van 50.000 euro. Dit bedrag kan gebruikt voor personeels- of werkingskosten. De stad brengt zelf ook 50.000 euro in.

Nieuws uit Hertals

Bart Michiels trekt de lijst in Herentals

De huidige Herentalse schepen van Sociale Zaken Bart Michiels (CD&V) wordt in oktober de lijsttrekker van CD&VPLUS. “We plaatsen een PLUS achter de naam van onze partij omdat het beleid een plus nodig heeft”, zegt Michiels. Uittredend burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) wordt straks lijstduwer en beslist later over haar politieke toekomst.

Wereldalsquiz levert 600 euro op

CD&V-Herentals organiseerde op 15 maart een succesvolle Wereldtals-quiz. De opbrengst van €600 schonk de partij  vanmiddag integraal aan vzw Opweg, een van de organisaties die dag in dag uit van Herentals een inclusievere stad maken. Opweg gaat het bedrag ook heel inclusief en diversiteitsgericht inzetten, en o.a. gebruiken voor spelletjes en activiteiten naar hun bijzondere doelgroepen.

cd&v nieuwjaarsreceptie 2024

Hotel Karmel liep vanmiddag gezellig vol voor de lokale CD&V nieuwjaarsreceptie.  Illusionist Kim Dèrvan gaf er een origineel optreden tussen en met het publiek.  'Gaat deze Illusionist het tij voor de CD&V doen keren bij de verkiezingen in juni en vooral die in oktober bij de lokale gemeenteraad?', klonk het in de wandelgangen.

De nationale peilingen blijven dieptepunten geven voor de eens zo populaire CVP - nu CD&V - met dramatische prognoses : 11%.

Gaat het in 2018 coalitie vormen van CD&V Herentals met de separatisten van N-VA en het als een blok laten vallen van Vooruit (ex-Sp.a) invloed hebben op de Herentalse resultaten in oktober 2024 ? Simpel : de kiezer beslist.  En gaat N-VA samen met extreem Vlaams Belang in de Kempen Neteland ?