Steun aan buurtcomités

Publicatiedatum

Auteur

Edgard Vandebroek

Deel dit artikel

Ondersteuning buurtcomités

Wonen in een fijne buurt draagt ongetwijfeld bij tot meer welzijn. Een fijne buurt betekent voor iedereen iets anders: van elkaar gerust laten tot elkaar nu en dan ontmoeten en een handje helpen indien het nodig is. Daartussen liggen nog heel veel andere mogelijkheden met eventueel een jaarlijkse straatbarbecue.

Waarom vindt CD&V buurten zo belangrijk?

Vooreerst is de buurt een plaats waar we veel vertoeven. Sociologen geven aan dat de buurt, naast familie en het werk, bijdraagt aan een gemeenschapsgevoel en samenhorigheid.

 

BuurtStraat.jpg

In buurten waar mensen nu en dan contact hebben met elkaar verhoogt de sociale controle. Voor sommige mensen klinkt sociale controle negatief: het in de gaten gehouden worden door nieuwsgierige buren. Maar het kan ook een positief effect hebben. Mensen hebben gezien wat er op straat gebeurt en wanneer er ongewone dingen plaatsvinden, signaleren ze dat aan elkaar. Op die manier bevordert sociale controle het veiligheidsgevoel. Ikzelf ben in elk geval tevreden dat onze buren ons huis in het oog houden als we afwezig zijn.

Wij geloven dat enkele buurtactiviteiten per jaar, georganiseerd door een buurtcomité - een groepje van trekkers - de goede sfeer tussen buren kunnen bevorderen. Mensen die elkaar beter kennen, hebben meestal meer begrip voor elkaars situatie. Als je in een straat woont waar mensen elkaar een beetje kennen, ga je je er beter thuis voelen.

We hebben weet van buurten waar buren elkaar helpen bij een moeilijke klus of zorgen voor een buur die niet meer zo mobiel of ziek is. Hoe dikwijls horen we niet dat een alleenstaande in zijn woning wordt aangetroffen dagen, weken, soms maanden na zijn overlijden. In een buurt waar mensen elkaar kennen en enige sociale controle is, zal dat niet snel gebeuren.

Kortom, goede buurten verhogen de kwaliteit van het wonen. Daarom willen we mensen die buren samenbrengen door activiteiten te organiseren, steunen. De meest bekende vorm zijn de buurtcomités. Helaas zijn er minder buurtcomités die een erkenning als vereniging hebben aangevraagd. Er is dus werk aan de winkel.

 Respect voor trekkers en buurtcomités

Het is logisch dat we veel respect hebben voor de individuele trekkers en de buurtcomités die zich inzetten om activiteiten te  organiseren voor de buurt. Het is mooi om vast te stellen dat met een minimum aan middelen en weinig geregel een spontaan gegroeid groepje toffe evenementen op het getouw zetten waar ‘met elkaar babbelen’ centraal staat. Zulke organisch gegroeide initiatieven kunnen en mogen we niet forceren. We vinden het wel waardevol om die mensen te ondersteunen.


 

Wat doen buurtcomités zoal?

Net zoals de buurtcomités spontaan ontstaan en verdwijnen, zo divers zijn de activiteiten. Er gebeuren allerlei dingen die het buurtleven verwarmen.

 • meest gekend zijn de straatbarbecues en de nieuwjaarsborrels
 • het kan ook een groepswandeling zijn die eindigt op een terrasje
 • of een fietstochtje
 • er worden afspraken gemaakt om nieuwkomers in de buurt te verwelkomen met een bezoekje, kaartje of een bloempje.
 • een buurtnetwerk opzetten ter preventie van inbraken of afspraken maken  over het signaleren van verdachte personen
 • een gezamenlijke uitstap
 • een rommelmarkt 
 • enz..

Huidige regelgeving

Erkenning als Diepenbeekse vereniging

De huidige steun van de gemeente Diepenbeek stoelt op het reglement voor erkende verenigingen. Een spontaan gegroeid buurtcomité is eigenlijk een feitelijke vereniging. Om als feitelijke vereniging een beroep te kunnen doen op de steun van de gemeente moet je door de gemeente erkend zijn. De voorwaarde en procedure vind je via deze link: https://www.diepenbeek.be/erkenning-vereniging 

Voordelen voor een erkende vereniging:

 • subsidies aanvragen: voor erkend buurtcomité een uitleencheque van €250
 • materiële steun binnen het kader van het uitleenreglement;
 • genieten van een voordeliger tarief bij het gebruik van gemeentelijke vrijetijdsinfrastructuur 
 • de activiteiten kunnen gepubliceerd worden via de gemeentelijke communicatiekanalen

LoveYourNeighbour.jpg

Aan welke vormen van ondersteuning denken we op dit ogenblik bij onze partij?

 • verhogen van financiële steun
 • een platform creëren om ideeën uit te wisselen
 • sommige buurtcomités hebben materialen aangekocht, misschien willen ze die uitlenen aan andere buurtcomités
 • een overleg organiseren met de buurtvoorzitters of trekkers en oplossingen zoeken voor knelpunten zoals
  • discussie over de centen
  • het werk verdelen
  • spanningen tussen buren
  • het afbakenen van de buurt, hoe groot is hanteerbaar?
 • enz.

We gaan nog praten met een aantal trekkers in de buurtcomités om te horen welke activiteiten ze organiseren en welke hinder ze ondervinden. Wellicht levert dit ideeën op om relevante en concrete steunmaatregelen uit te werken.
De enquête zelf lokt misschien ook nog wel reacties uit waarvan we kunnen leren.

Reageren op onze enquête over steun aan buurten.

Nieuws Diepenbeek

CD&V Diepenbeek zoekt jong talent

Wil jij meewerken aan het verbeteren van Diepenbeek als aangename woongemeente, neem dan zeker contact op met onze voorzitter:

Jos Leroi ([email protected] of +32 479 71 19 61)


 

Meer inwoners 2024

In 2023 groeide het aantal inwoners van Diepenbeek.