Sterrenregister én vermelding op het geboorteplekje voor stilgeboren kindjes.

Publicatiedatum

Auteur

Vic Ravelingeen

Deel dit artikel

Ouders die hun kindje in de zwangerschap verliezen, ongeacht de duur van de zwangerschap, kunnen voortaan hun sterrenkindje symbolisch registreren in Zwevegem. Als ouders dit wensen, kan de naam van hun sterrenkindje ook op de zuil bij het geboorteplekje komen.

Een kindje verliezen tijdens de zwangerschap of bij de geboorte is voor een gezin een traumatisch gebeuren. Gebeurt de stilgeboorte in de prille zwangerschap (voor 140 dagen) dan is er zelfs geen aangifte en heeft dit kindje officieel nooit bestaan. Dit maakt het verlies vaak nog pijnlijker.

De gemeente Zwevegem opent voortaan een Sterrenregister voor álle stilgeboren kindjes, ongeacht de duur van de zwangerschap. Het is een symbolisch register zonder juridische gevolgen. Het sterrenregister houdt de voornaam of het koosnaampje en de datum van stilgeboorte bij. Inschrijven kan door de ouders van thuis uit via het online formulier zwevegem.be/sterrenregister. Heb je liever een afspraak? Dat kan via zwevegem.be/afspraak-maken.

“Dit is alweer een mooi initiatief gegroeid uit het overleg met sterren(-groot-)ouders in het kader van de organisatie van de Koesterweek en de aanleg van het sterreneiland op de nieuwe begraafplaats Lettenhof,” duidt Eliane Spincemaille, schepen van Burgerzaken en Samenleving.

“De vraag om ook de namen van de sterrenkindjes op de zuil bij het geboorteplekje aan te brengen als de ouders dat wensen, komt van mama en sterrenmama Evelien. Een voorstel waar wij graag op in gaan want ook deze kindjes zijn gewenst & geliefd en een vermelding zorgt voor erkenning en verzacht het verdriet.”

Zwevegem nieuws

Het rustbankenplan voor Zwevegem is klaar: een kleine 400 plekjes om te verpozen!

Eén van  onze engagementen in het CD&V-verkiezingsprogramma was “Een rustbankenplan voor de gehele gemeente maken en zo in kaart brengen waar senioren, gezinnen, wandelaars en fietsers behoefte hebben aan een rustpunt om dan gericht in een project de investeringen te doen in banken die per uitstek ontmoetingsplekken zijn”.

Eerste steenlegging onderwijs- en vrijetijdscampus Kappaert.

In aanwezigheid van Vlaams volksvertegenwoordiger Loes Vandromme, tevens ook voorzitter OVSG, vond vanmiddag de eerste steenlegging plaats van de creatieve onderwijs- en vrijetijdscampus Kappaert in Zwevegem.

Sem Vanhessche legt eed af als CD&V-raadslid in Zwevegem.

In opvolging van Stefaan Bonte heeft Sem Vanhessche (leeftijd?) in de raadzitting op 26 februari 2024 de eed afgelegd om vanaf 1 maart te zetelen in de Gemeente - en OCMWraad van Zwevegem.