Gloednieuw stadsarchief krijgt meteen kwaliteitslabel

Publicatiedatum

Auteur

Polien Willems

Deel dit artikel

Ruim een maand nadat de academies hun plekje hebben ingenomen op de Herentalse Kunstencampus is het aan het stadsarchief om feestelijk de deuren te openen. In de depots ligt ruim drie kilometer aan historisch waardevol materiaal opgeslagen.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zakte donderdagavond speciaal naar Herentals af om het kwaliteitslabel van ‘door de Vlaamse overheid erkende culturele archiefinstelling’. “Dat krijg je niet zomaar, daarvoor moet een archief aan een heleboel vereisten voldoen”, zegt Jan Jambon. “Daarvoor moet je over een collectie cultureel erfgoed beschikken, er goed voor zorgen en er een professionele, duurzame cultureelerfgoedwerking rond uitbouwen. De stad Herentals zet volop in op het bewaren en doorgeven van zijn historisch geheugen.”

Dat het stadsarchief nu zijn intrek heeft kunnen nemen in een hypermodern gebouw dat door de architecten vormgegeven is naar de wensen van stadsarchivaris Geert De Ceulaerde en zijn team van zes medewerkers speelt daarin een mooie rol. In de totale prijskaartje van 28 miljoen euro dat aan het bouwproject van Kunstencampus en politiehoofdpost op de Molenvest hangt, is het archief goed voor 1,5 miljoen euro. “Maar het is meer dan een verhaal van stenen en staal”, zegt waarnemend burgemeester Jan Michielsen (CD&V). “Het is vooral een verhaal van mensen. We hebben het aantal archiefmedewerkers verdubbeld in vergelijking met vorige legislatuur. Het gevolg was wel dat het vorige onderkomen (het vroegere klooster op de Augustijnenlaan, red.) te krap was geworden.”

Voorbeeld in Vlaanderen

In de beste omstandigheden bewaart het archief nu ruim meer dan drie kilometer aan documenten en boeken, maar ook nog eens duizenden kunstwerken, beelden en textiel. “Voordien zaten die over achttien verschillende plaatsen in de stad verspreid”, zegt Geert De Ceulaerde. “De voorbije jaren hebben we alles geïnventariseerd en we zijn bezig met de digitalisatie van de volledige collectie. Daarbij hebben we wel vastgesteld dat de door ons bewaarde archieven en collecties een nogal eenzijdige kijk op de historische Herentalse maatschappij werpen. De samenleving is heel wat diverser en genuanceerder dan hoe via onze overheidsarchieven wordt gerepresenteerd. We zijn in ieder geval blij dat het stadsbestuur van de archief- en erfgoedwerking een speerpunt heeft gemaakt. Onze werking is nu een voorbeeld in Vlaanderen.”

Het nieuwe archief omvat twee grote depots met documenten, artefacten en kunstwerken. Onderzoekers kunnen terecht in een ruime leeszaal, terwijl er aparte ruimtes zijn om stukken te onderzoeken of in te scannen. Waar het stadsarchief in het verleden af en toe giften moest weigeren vanwege plaatsgebrek is er nu in ieder geval voldoende opslagruimte. “Maar het is meer dan stockeren en bewaren, we willen onze collectie zo veel mogelijk ontsluiten. Niet alleen voor onze medewerkers, maar voor alle Herentalsenaren en iedereen ver daarbuiten”, zegt Michielsen.

Nieuws uit Hertals

Bart Michiels trekt de lijst in Herentals

De huidige Herentalse schepen van Sociale Zaken Bart Michiels (CD&V) wordt in oktober de lijsttrekker van CD&VPLUS. “We plaatsen een PLUS achter de naam van onze partij omdat het beleid een plus nodig heeft”, zegt Michiels. Uittredend burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) wordt straks lijstduwer en beslist later over haar politieke toekomst.

Wereldalsquiz levert 600 euro op

CD&V-Herentals organiseerde op 15 maart een succesvolle Wereldtals-quiz. De opbrengst van €600 schonk de partij  vanmiddag integraal aan vzw Opweg, een van de organisaties die dag in dag uit van Herentals een inclusievere stad maken. Opweg gaat het bedrag ook heel inclusief en diversiteitsgericht inzetten, en o.a. gebruiken voor spelletjes en activiteiten naar hun bijzondere doelgroepen.

cd&v nieuwjaarsreceptie 2024

Hotel Karmel liep vanmiddag gezellig vol voor de lokale CD&V nieuwjaarsreceptie.  Illusionist Kim Dèrvan gaf er een origineel optreden tussen en met het publiek.  'Gaat deze Illusionist het tij voor de CD&V doen keren bij de verkiezingen in juni en vooral die in oktober bij de lokale gemeenteraad?', klonk het in de wandelgangen.

De nationale peilingen blijven dieptepunten geven voor de eens zo populaire CVP - nu CD&V - met dramatische prognoses : 11%.

Gaat het in 2018 coalitie vormen van CD&V Herentals met de separatisten van N-VA en het als een blok laten vallen van Vooruit (ex-Sp.a) invloed hebben op de Herentalse resultaten in oktober 2024 ? Simpel : de kiezer beslist.  En gaat N-VA samen met extreem Vlaams Belang in de Kempen Neteland ?