Sint-Katelijne-Waver geeft aftrap van gemeentelijk regenboogbeleid!

Publicatiedatum

Auteur

Sarah De Keyser

Deel dit artikel

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver ondertekende vandaag het regenboogcharter. Deze handtekening is de symbolische aftrap van het gemeentelijke regenboogbeleid. In dat kader werd vorig najaar al een expertengroep opgericht.

“Sint-Katelijne-Waver wil een warme gemeente zijn waar iedereen zich thuis en aanvaard voelt”, opent schepen van gelijke kansen Sarah De Keyser. “Helaas krijgt de lgbtq+-gemeenteschap in onze samenleving nog te vaak af te rekenen met discriminatie, vooroordelen of onbedoelde zaken die maken dat ze niet volledig zichzelf kunnen zijn. Als gemeentebestuur willen we dit aanpakken. Vandaar ons regenboogbeleid waarbij we ons laten adviseren door een expertengroep met inwoners. We gaan niet voor quick wins en symbooldossiers, maar kiezen voor diepgaandere acties waarbij we ook de scholen en jeugdverenigingen zullen betrekken. We willen de boodschap uitdragen dat iedereen welkom is in onze gemeente en onze samenleving.”

Expertengroep Regenboogbeleid
 
Om het regenboogbeleid vorm te geven, legt Sint-Katelijne-Waver haar oor te luisteren bij haar inwoners. “Vorig jaar lanceerden we een oproep voor deelnemers aan een expertengroep regenboogbeleid. Hieruit kwam een enthousiaste groep van een vijftal gemotiveerde en geëngageerde inwoners”, vertelt schepen De Keyser. “Zij adviseren ons inzake het regenboogbeleid en zullen mee acties organiseren om het thema onder de aandacht te brengen.” 

Regenboogcharter
 
Op 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, ondertekent de gemeente het regenboogcharter. Via dat charter verbindt het zich ertoe om werk te maken van zes doelstellingen:

 1. We maken de burgers bewuster en informeren;
 2. We verzamelen kennis en omringen ons met experten;
 3. We ondersteunen en versterken holebi- en transpersonen in onze gemeente;
 4. We verhogen de gelijke kansen en de veiligheid in onze gemeente;
 5. We hebben aandacht voor holebi- en transpersonen in ons aanbod en in onze beeldvorming;
 6. We zetten maximaal in op samenwerking met maatschappelijke actoren

Toekomstige acties
 
De ondertekening van het charter is een eerste, symbolische stap. “Het is de formele aftrap van ons regenboogbeleid, zeg maar”, aldus schepen De Keyser. “Maar we hebben al verschillende acties die we aan het voorbereiden zijn.”
 
Hierbij een overzicht van de geplande acties:

 1. In elke van de vier kernen wordt nog deze maand een zitbank in de regenboogkleuren geschilderd. De bank aan het gemeentehuis kwam als eerste al aan de beurt. De banken maken deel uit van de bankontakt-wandelingen. Op termijn zal de gemeente er een podcast over LGBTQ+ aan koppelen.
 2. Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie siert een grote campagnefoto met Thomas, lid van de expertengroep, en zijn man Gunter de achtercover van het gemeentelijke infoblad #SKWleeft van deze maand.
 3. Samen met middelbare scholen Hagelstein en De Met zal de gemeente deelnemen aan de PAARS-actie.
 4. De gemeente brengt de PAARS-actie ook naar de jeugdverenigingen. Omdat de PAARS-pakketten snel uitverkocht waren, stelde de gemeente zelf een pakket samen met gadgets. Elke jeugdvereniging zal ook een regenboogvlag ontvangen.
 5. Er komen gesprekke met de bibliotheek en het lokale dienstencentrum om activiteiten te plannen rond het thema LGBTQ+

Nieuws uit Sint-Katelijne-Waver

Vanaf nu biedt Sint-Katelijne-Waver oranje deelfietsen aan.

Onze gemeente is gestart met de uitrol van een deelfietsensysteem. “Aanvankelijk wilden we dit sneller realiseren door zelf een aanbieder van deelfietsen aan te stellen, maar nadat de Vervoerregio Mechelen het voorstel deed om eenzelfde systeem in de hele regio uit te rollen, kozen we ervoor om hierop in te gaan”, vertelt schepen van mobiliteit Eric Janssens (cd&v).

Maar liefst 3 Katelijnse kandidaten op de hogere cd&v-lijsten in juni!

Dat het een druk verkiezingsjaar wordt, is intussen wel duidelijk. Vanuit Sint-Katelijne-Waver zullen er maar liefst drie cd&v-ers op de bovenlokale lijsten staan. Al even was geweten dat Liesbet Sommen de tweede plek zal bekleden op de Europese lijst. Ook onze jongste kandidaat Hinse Wouters zal je op de lijst terugvinden (Vlaams, plaats 27) en onze lijsttrekster Sarah De Keyser op de federale lijst (plaats 5).

Nieuwe toegankelijke bushalte langs Mechelbaan

Deze legislatuur vormden we al enkele bushaltes om tot volledig toegankelijke bushaltes. Nu is het de beurt aan de bushalte langs de Mechelbaan tussen de Wolvenstraat en de Oude Bergstraat.