Restauratie pastorij Veerle gaat van start

De historische pastorij van Veerle krijgt een nieuw leven als ontmoetingsplek met een horecazaak en groene ruimte. Op 17 februari beginnen de afbraakwerken van de aanbouw, waarna de restauratie in april van start gaat. De werken verlopen in drie fases en worden – als alles volgens planning verloopt – in het voorjaar van 2026 afgerond.

Van beschermd erfgoed naar levendige plek

De pastorij, een beschermd gebouw met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw, heeft doorheen de jaren verschillende functies gehad. Het diende als woning voor de parochiepastoors en -onderpastoors, maar later ook als gemeentehuis, sociaal huis en bibliotheek. Na een periode van leegstand krijgt het gebouw nu een nieuwe bestemming.

In het hoofdgebouw van de pastorij komt een horecazaak die via erfpacht zal worden uitgebaat. De zoektocht naar een geschikte uitbater wordt ondersteund door een externe partner die gespecialiseerd is in het vinden van de juiste exploitant.

Respect voor het verleden, blik op de toekomst

Bij de restauratie staat het behoud van historische elementen centraal. Waardevolle, originele kenmerken worden hersteld, terwijl latere toevoegingen en aangetaste structuren verdwijnen. Dat is heel belangrijk voor schepen van Erfgoed Gerda Broeckx: “We moeten respect hebben voor het verleden van onze gemeente en ons erfgoed bewaren. De restauratie zal dan ook met de nodige omzichtigheid gebeuren.”

Een opvallende verandering is de afbraak van de voormalige bibliotheek, een latere aanbouw die niet bij het oorspronkelijke gebouw hoorde. In de plaats komt een nieuwe, bescheiden uitbreiding die beter past bij de historische uitstraling van de pastorij. De materialen en vorm sluiten mooi aan bij het oude gebouw, zodat het geheel in harmonie blijft.

Daarnaast wordt de rechterbouw opengetrokken, zodat er opnieuw een directe verbinding ontstaat tussen de pastorij en het park. Ook de tuinzijde wordt meer betrokken bij het interieur, wat zorgt voor een open en lichtere sfeer.

De eerste verdieping blijft flexibel inzetbaar en kan los van de horecazaak gebruikt worden, bijvoorbeeld voor vergaderingen, workshops en culturele activiteiten.

Ook voor de omliggende site wordt een visie ontwikkeld. Schepen van mobiliteit Stein Voet: “We bekijken de optie om de gebouwen op de Vinea-site af te breken. Op die manier kunnen we een groene long creëren in het verlengde van de pastorijtuin en kunnen we de parking heraanleggen.”

Met deze restauratie krijgt de pastorij niet alleen haar historische uitstraling terug, maar wordt ze opnieuw een bruisende ontmoetingsplek voor de inwoners. “We trekken hiermee de lijn door van het creëren van ontmoetingsplaatsen in elke deelgemeente. Niet enkel de pastorij, maar ook de pastorijtuin bieden een mooi kader om samen te komen,” aldus schepen van Sociale Zaken Hanne Lintermans.

Erfgoed en duurzaamheid hand-in-hand

“Bij de restauratie is er niet alleen oog voor erfgoed, maar ook voor energiezuinigheid. De pastorij wordt uitgerust met een geothermisch warmtepompsysteem voor efficiënte verwarming en koeling, als onderdeel van een bredere aanpak om onze gebouwen duurzamer te maken. Daarnaast wordt een nieuw ventilatiesysteem geïnstalleerd dat voldoet aan de huidige normen, wat bijdraag aan een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Ook de buitenschil van het gebouw – waaronder het dak en het schrijnwerk – wordt grondig aangepakt. Dit gebeurt met respect voor het historisch karakter, maar voldoet tegelijk aan de hedendaagse energieprestatienormen,” aldus schepen van Klimaat Chiel Peeters.

Werken in drie fasen

De werken zullen in drie fases verlopen:

  1. Ruwbouwwerken: Het gebouw wordt wind- en waterdicht gemaakt volgens de huidige energiezuinige standaarden.
  2. Afwerking en techniek: De afwerking van het gebouw en de technische installaties worden aangepakt.
  3. Buitenaanleg: De beek rondom de pastorij wordt opnieuw ontsloten en de brug die de toegang verleent tot de site wordt hersteld.

De afbraakwerken beginnen dus op 17 februari en de restauratie zal in april 2025 van start gaan. De werken worden naar verwachting in maart 2026 afgerond.

Financiering en subsidies

De ruwbouw en afbraakwerken worden geraamd op €1.046.061,54 (excl. BTW). Een deel van deze kosten wordt gesubsidieerd door het Agentschap Onroerend Erfgoed, met een voorlopig toegezegd bedrag van €532.642,15. Na meer dan 10 jaar komt er dankzij een tussenkomst van schepen van Financiën Niels Vermeulen schot in het dossier van de restauratie. “Ik drong bij het bevoegde ministerie aan op een aanpassing van de timing die nodig was om de subsidies te bekomen.”

Burgemeester Tine Gielis is blij dat de restauratie eindelijk van start kan gaan: “De pastorij is centraal gelegen in Veerle. Door er terug een bruisende plaats van te maken, doen we aan dorpskernversterking. De doorlooptijd van het subsidiedossier was lang. Dankzij de sterke banden die we met ons kartel hebben bij de hogere overheden hebben we dit kunnen versnellen. Ook voor andere projecten zullen we deze sterkte blijven inzetten.”

 

Nieuws uit Laakdal

Aanleg voetpad Meir

In de periode tussen 11 maart en 11 april wordt er langs de Meir in Eindhout een voetpad aangelegd tussen huisnummer 15 (kruispunt Hoogstraat) en huisnummer 47 (kruispunt Ham), langs de zijde van de oneven nummers.

Structurele aanpak voor parking FC Netezonen

De parking van FC Netezonen – VV Next in Eindhout ligt er al maandenlang slijkerig bij. Gemeente Laakdal werkt aan een structurele oplossing. 

Samenwerkingsovereenkomst met IN-Z verlengd

De gemeente Laakdal verlengt haar samenwerkingsovereenkomst met lokale diensteneconomiebedrijf IN-Z voor de uitbating van het verhuurpunt van de eTuktuks.