Provincie subsidieert 14 toeristische evenementen in 2024

De Provincie Oost-Vlaanderen wil de organisatie en de promotie van toeristische evenementen van bovenregionaal belang ondersteunen. In 2024 krijgen 14 toeristische evenementen subsidies van de Provincie voor een totaal bedrag van 75 000 EUR. De goedgekeurde projecten zijn publieksgericht, versterken de identiteit en aantrekkingskracht van de gemeente, toeristische regio of provincie en hebben een bovenregionale toeristische impact.

Het provinciebestuur kende 2 500 EUR toe aan elk van de volgende evenementen:

 • Oudenaarde beKOORd wordt na een eerste succesvolle editie in 2021 driejaarlijks georganiseerd. Het biedt een 60-tal kooroptredens op zaterdag 28 september 2024 op diverse locaties in het historische centrum van Oudenaarde. Op tal van erfgoedlocaties wordt de toehoorder ondergedompeld in een diversiteit van koorwerken. Zo ervaart de bezoeker de stad op een andere wijze. Ook de afsluiting van het festival, met een samenzang met alle deelnemers, draagt hiertoe bij.
 • Anekd’arte by Night, een vierdaags winterevenement, vindt plaats van 19 tot en met 22 december 2024 in Machelen aan de Leie. Het vormt de afsluiting van het Anekd’artejaar dat zich focust op de herontdekking van Vlaamse kunstenaars en de Vlaamse kunstregio door de verhalen uit eerste hand van kunstenaar Martin Wallaert. Het winterevenement bestaat uit een lichtwandeling door het kunstenaarsdorp met feeërieke themaverlichting, openluchttentoonstelling, open atelierbezoeken, ontmoetingsplaats, en een zoek- en ontdekkingstocht.
 • Bazel Parkt, een internationaal muziek- en straattheaterfestival, brengt straattheater, onontgonnen muzikaal talent, lokale kunstenaars en muziekbands samen op het parkdomein van het historische kasteel Wissekerke (Bazel – Kruibeke). Dit gezinsfestival blijft ook in 2024 (30 en 31 augustus) inzetten op laagdrempeligheid en toegankelijkheid voor iedereen.
 • Midzomerfeest ‘Lierde in vuur en vlam’ zet, via een aantal deelevenementen, de cultuurhistorische troeven van Lierde in de kijker waaronder het Sint-Jansretabel en de Kartuizerpriorij Sint-Maartens-Bos. Op 23 juni vinden het ‘Lopend vuur Fakkeltocht van Sint-Jan naar Sint-Petrus’ en het ‘Schimmenspel: Fragmenten uit schilderijen van Elisabeth Seldron komen met klank- en lichtspektakel tot leven’ plaats. 7 juli 2024 staat dan weer in teken van oude gebruiken met een tentoonstelling van oude landbouwtoestellen, demonstratie van oude ambachten en een brocante en boerenmarkt.
 • Viering 500ste verjaardag Graaf van Horne vindt op 26 mei 2024 plaats op het kasteeldomein van Ooidonk (Deinze), waar hij geboren werd. Het wordt een volksfeest met divers programma met onder meer een bankettafel, reenactmentgroepen, demonstraties van een schuttersgilde, diverse workshops en als slot een evocatie over het leven van de Graaf van Horne.
 • BARàBAZ 2024 is een driedaags sfeerfestival, pop-uprestaurant, danscafé en openluchttheater in één. Van 9 tot 11 augustus 2024 biedt het festival een breed scala aan activiteiten voor mensen van alle leeftijden, waaronder foodtrucks, workshops en concerten in de gezellige pastorijtuin van Bazel (Kruibeke).

De organisatoren van elk van de volgend evenementen ontvangen 5 000 EUR:

 • 1300 jaar Assenede: in 2024 viert Assenede zijn 1 300-jarig bestaan met een reeks evenementen en activiteiten. Het feestjaar zal vier hoofdactiviteiten hebben, een voor elk seizoen. Het voorjaar is gereserveerd voor carnaval, terwijl de zomer in het teken staat van Br(A)ssenede! – een 1 300 minuten durend feest ter ere van 1 300 jaar Assenede. In de herfst vindt Ten Art Miles plaats, een belevingsloop en wandeling waarbij sport en kunst elkaar ontmoeten binnen het prachtige kader van de Meetjeslandse kreken. De winter staat in het teken van kunst, literatuur en licht. Er zullen ook andere activiteiten plaatsvinden, zoals een fotografieproject, een kunstwedstrijd en een cultuurprijs. Het feestjaar wordt afgesloten met een kunstige nocturne en een literaire lofzang aan Assenede.
 • Brouwsels op Straat (BoS), 28ste internationaal straatkunstenfestival,vindt plaats op 31 augustus en 1 september in het dorpscentrum van Eke. Het festival biedt een breed scala aan activiteiten, waaronder internationaal straattheater met vaste en mobiele acts, livemuziek, kermis, workshops en activiteiten voor kinderen. Er zijn ook veel foodtrucks, cafeetjes en zelfs een heuse wijnbar.
 • Parktheaterfestival 2024 laat op 26 mei 2024 nationale en internationale circus- en andere artiesten neerstrijken in het Josephine-Charlottepark in Lokeren. Ook nu worden het hele park en de onmiddellijke omgeving één groot openluchttheater en -circus. Het festival biedt een gevarieerd programma met onder andere levende standbeelden, theater, circus, muziek en dans.
 • Houtem Jaarmarkt vindt jaarlijks plaats op 10, 11 en 12 november in Sint-Lievens-Houtem. De jaarmarkt is erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed en als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid door Unesco. Het is een van de grootste winterjaarmarkten in Vlaanderen en trekt elk jaar tienduizenden bezoekers  Op de gezellige markt met tal van kraampjes kan je terecht voor onder meer kleding, speelgoed, bloemen, groenten en fruit. Daarnaast zijn er ook verschillende activiteiten zoals een kermis, een paarden- en veekeuring, een vuurwerkshow.

Deze evenementen ontvangen 10 000 EUR:

 • Vrije Vogel/Vogelvrij in Laarne kadert in een volledig herdenkingsjaar van de heksenwaan dat start met het 20-jarige bestaan van de lokale heksengilde. Het evenement bestaat uit een openluchtkunstententoonstelling die loopt van 1 juni tot en met 15 september 2024. Als afsluiter wordt op 15 september een licht- en vuurfestival voorzien. Dit is ook de afsluiter van de tweejaarlijkse kunsttentoonstelling van Herita in het kasteel van Laarne rond het thema heksenwaan.
 • De Vredefeesten – 75ste editie in Sint-Niklaas worden jaarlijks georganiseerd tijdens het eerste weekend van september. Het evenement duurt drie dagen en trekt ongeveer 120 000 bezoekers naar de stadskern. Het hoogtepunt van de festiviteiten is het ballonfestival waarbij talloze kleurrijke luchtballonnen in allerlei vormen en maten opstijgen in het stadscentrum . Naast het ballonfestival zijn er ook verschillende andere activiteiten zoals concerten, een stadsloop en een wereldmarkt.
 • Coup de Ville 2024 is een kunstenparcours dat plaatsvindt in het centrum van Sint-Niklaas. Het evenement wordt georganiseerd van 13 april tot en met 19 mei door het kunstencentrum Warp met als thema ‘Artists & Athletes, The Hill They Climb’. Het legt de link tussen kunst en sport. Het parcours biedt een gevarieerd programma met werken van meer dan 50 kunstenaars uit binnen- en buitenland.
 • Internationaal Folkloristisch Oogstfeest De Pikkeling vindt jaarlijks plaats in een van de Faluintjesgemeenten tijdens het laatste weekend van juli. In 2024 loopt het oogstfeest van 26 tot 28 juli 2024 in Herdersem (Aalst). Het feest biedt een breed scala aan activiteiten, waaronder traditionele dans en muziek uit verschillende landen, internationale folklore, veldactiviteiten en streekgastronomie. Een belangrijk onderdeel van het feest is de levende tentoonstelling ‘van graankorrel tot brood’, waarbij de graanoogst centraal staat. De verbinding tussen verleden, heden en toekomst is hierbij van groot belang. Zo wordt de kennis van oude landbouwtechnieken doorgegeven van generatie op generatie en levend gehouden.

Nieuws

Niet alleen sensibiliseren, ook handhavingsmaatregelen nodig om de parkings in Oost-Vlaanderen te vrijwaren van zwerfvuil!

Zwerfvuil is een hardnekkig maatschappelijk probleem. Al jaren zoeken verschillende instanties in Vlaanderen oplossingen voor het zwerfvuil en sluikstort op de wegen. In de aanpak van zwerfvuil werkt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) op een driesporenbeleid: sensibiliseren, verbaliseren en opruimen.

Cd&v wil van de Vlaamse Ardennen winnende regio maken

Wie aan de landelijke Vlaamse Ardennen denkt, denk aan de koers. En toch hangt de regio in de staart van het peloton wanneer het gaat over de verdeling van middelen vanuit Vlaanderen. In een nieuw plan voor de Vlaamse Ardennen, opgemaakt in samenwerking met burgemeesters en schepenen uit de regio, pleit Robrecht Bothuyne (ondervoorzitter cd&v, Vlaams parlementslid en eerste schepen in Kruisem) voor een eerlijkere verdeling van middelen. “Dit gaat over de centen uit het Gemeentefonds, maar evengoed over onderwijs, werkgelegenheid en mobiliteit. De regio Vlaamse Ardennen is onderbedeeld op heel wat vlakken en dat moet in de toekomst anders. Wie in onze regio woont, is evenveel waard als iemand die in Antwerpen woont.”

cd&v Meetjesland samen voor een beter openbaar vervoer

Samen met een delegatie van cd&v Meetjesland heb ik als Vlaams volksvertegenwoordiger aan de Voorzitter van de Vervoerregioraad, Bart Van Thuyne, gevraagd om opnieuw te onderhandelen met De Lijn over een aangepast en beter vervoersplan in de regio.