Pleintje Kolisheide in het nieuw gestoken

Publicatiedatum

Auteur

Niels Valkenborgh

Deel dit artikel

De afgelopen maanden werd het pleintje in het binnengebied van Kolisheide  opnieuw aangelegd. De buurtbewoners konden voorafgaand hun ideeën over het pleintje op papier zetten. De gemeentelijke dienst beheer publieke ruimte tekende vervolgens het ontwerp en voerde ook zelf de werken uit. Zopas werd het wijkpleintje samen met de buurtbewoners feestelijk in gebruik genomen.

 

Vooraf ging de gemeente in dialoog met de buurtbewoners. Ze konden hun zegje doen en hun wensen kenbaar maken. Bij de kinderen kwam steeds de vraag terug naar actieve spelvormen: klimmen, bewegen, fietsen… De volwassenen vroegen een overdekking en voldoende plaats om een tent te zetten voor het jaarlijkse buurtfeest.

Schepen voor de inrichting en de kwaliteit van de openbare ruimte Leen Gielen: "Het resultaat is een open pleintje met beperkte hoogteverschillen om het onderhoud gemakkelijk te houden. Voorts kwam er voor elk wat wils. Een pergola doet dienst als overdekte ontmoetingsplaats. Ruimte voor de tent van het jaarlijkse buurtfeest is er voldoende. Voor de kinderen nodigt het pleintje uit tot actief avontuur. Op de speelheuvel in het gras kan gefietst en gerold worden. Een aantal zitstammen zijn avontuurlijk opgesteld tussen de beplanting. Blikvanger is ongetwijfeld de ‘levende’ klimrek (foto). De allerkleinste buurtbewonertjes ten slotte kregen een zandbak en een pad in gewapend gazon garandeert de toegankelijkheid voor iedereen."

De gemeente Pelt draagt het label van Kindvriendelijke gemeente. De vernieuwing van dit pleintje past in het plan om elk jaar enkele speelpleintjes op wijkniveau in een nieuw jasje te steken.

Nieuws

Jongerenproject in Pelt blijft elk jaar groeien

De gemeente Pelt ging in 2021 in zee met kinder- en jongerenexpertisecentrum Arktos. Het jongerenproject ‘Culture 39’ zet in op zinvolle tijdsbesteding van lokale jongeren van 12 tot 22 jaar. Uit cijfers van een rapport van Arktos blijkt dat het project een stevige groei kent in de gemeente.

8 deelfietsen aan Hoppinpunt Neerpelt Station

Voortaan zijn er 8 deelfietsen ter beschikking aan het Hoppinpunt Neerpelt Station. Het gaat om deelfietsen van Blue-bike. Een fiets lenen werkt eenvoudig. Je betaalt lidmaatschap bij Blue-bike (12 euro per jaar) en vervolgens kan je in Pelt een fiets reserveren voor 3,5 euro per dag.

 

Natuur en erfgoed gaan hand in hand in publiek toegankelijk Park van Lille

Het Park van Lille is officieel geopend. De gemeente kocht het 50 are grote park bij het teutenhuis ‘Spaas’ in 2020 en liet het afgelopen jaar omvormen tot een landschapstuin. Het stukje groen dat voorheen verborgen bleef achter de tuinmuren is voortaan toegankelijk voor het publiek. Naast het groen staan de Lilse teuten centraal in het park.