Pelt roept op tot Tegelwippen

Publicatiedatum

Auteur

Liesbeth Fransen

Deel dit artikel

Nog tot en met 31 oktober 2023 gaat het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen door. Het is daarbij de bedoeling om zo veel mogelijk tegels of andere verharding te vervangen door groen. Pelt doet mee en roept zijn inwoners op om op het eigen private terrein zoveel mogelijk verharding te verwijderen.

Minder verharde oppervlakte en meer bloemen, bomen en geveltuinen maken onze leefomgeving meer klimaatbestendig, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en bovendien ook veel mooier!

Iedereen kan daarom meedoen met het Tegelwippen door tegels, klinkers of kasseien uit te breken in de voor-, achter- of geveltuin. Het aantal gewipte tegels kan je ingeven via de tegelteller op de website https://vk-tegelwippen.be/

Schepen van milieu Liesbeth Fransen:
"Ook het gemeentebestuur van Pelt zelf zet steeds meer in op ontharding en vergroening in de publieke ruimte. Zo zal het nieuwe Marktplein, waarvan de aanleg binnenkort begint, voor bijna de heft uit groen bestaan. De gemeente helpt inwoners bovendien te vergoenen op privédomein via de projecten ‘geveltuinen’ en ‘klimaattuincoach’. Het VK Tegelwippen sluit hier naadloos bij aan."

Op https://vk-tegelwippen.be/ kan je terecht voor de tegelstand, meer info of om je gewipte tegels in te geven.

 

Nieuws

Jongerenproject in Pelt blijft elk jaar groeien

De gemeente Pelt ging in 2021 in zee met kinder- en jongerenexpertisecentrum Arktos. Het jongerenproject ‘Culture 39’ zet in op zinvolle tijdsbesteding van lokale jongeren van 12 tot 22 jaar. Uit cijfers van een rapport van Arktos blijkt dat het project een stevige groei kent in de gemeente.

8 deelfietsen aan Hoppinpunt Neerpelt Station

Voortaan zijn er 8 deelfietsen ter beschikking aan het Hoppinpunt Neerpelt Station. Het gaat om deelfietsen van Blue-bike. Een fiets lenen werkt eenvoudig. Je betaalt lidmaatschap bij Blue-bike (12 euro per jaar) en vervolgens kan je in Pelt een fiets reserveren voor 3,5 euro per dag.

 

Natuur en erfgoed gaan hand in hand in publiek toegankelijk Park van Lille

Het Park van Lille is officieel geopend. De gemeente kocht het 50 are grote park bij het teutenhuis ‘Spaas’ in 2020 en liet het afgelopen jaar omvormen tot een landschapstuin. Het stukje groen dat voorheen verborgen bleef achter de tuinmuren is voortaan toegankelijk voor het publiek. Naast het groen staan de Lilse teuten centraal in het park.